Κέλλας: Το ιδιοκτησιακό καθεστώς τροχοπέδη στην ανάπτυξη της καστανοκαλλιέργειας

407

Λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των καστανοπερίβολων, ζητά με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.
Ο Λαρισαίος πολιτικός, κατά την πρόσφατη συνάντησή του, στα Αμπελάκια, με τον Πρόεδρο και τα μέλη του νεοσύστατου Αγροτικού Συνεταιρισμού, αλλά και την επίσκεψή του στην Καρίτσα,έγινε αποδέκτης για μια ακόμη φορά του σχετικού αιτήματος, καθώς, όπως του επεσήμαναν οι καστανοκαλλιεργητές“η μη επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος λειτουργεί αποτρεπτικά για τους νέους παραγωγούς και οδηγεί σε μαρασμό μια καλλιέργεια, που εμφανίζει ευοίωνες προοπτικές και μπορεί να δώσει ανάσα στις ορεινές περιοχές του Νομού”.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Η καστανοκαλλιέργεια κερδίζει συνεχώς έδαφος και οι παραγωγοί των ορεινών περιοχών του Ν. Λάρισας την εντατικοποιούν, συνεταιρίζονται και ανοίγουν δρόμους στο εξωτερικό, καθιστώντας τις προοπτικές της ιδιαίτερα ευοίωνες.
Το κυριότερο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν σήμερα οι καστανοκαλλιεργητέςτων Αμπελακίων, τηςΜελιβοίας, της Σκήτης, τηςΠοταμιάς και τηςΚαρίτσας, που μέσα από τους πρότυπους συνεταιρισμούς τους παράγουν ποιοτικότατο κάστανο, είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των καστανοπερίβολων.
Αναλυτικά:
• Με τον Ν.4280/2014 στα παλιά παραχωρητήρια με τους όρους παραχώρησης που προβλέπονται, απαιτείται η ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, με αποτέλεσμα καστανοκαλλιεργητές, κυρίως νέων ηλικιών, που έχουν αναγκαστεί να αποκτήσουν και άλλη δραστηριότητα, χάνοντας την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, να αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδιαστη συνέχιση της καλλιέργειας.
• Τα καστανοπερίβολα δεν θεωρούνται μέρος των δασικών εκτάσεων με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αντιμετωπίζονται ως καταπατητές, πληρώνοντας υψηλό αντάλλαγμα χρήσης.
• Η προυπόθεση που υπάρχει για κλίση του εδάφους έως 45% ώστε να αποφεύγεται η διάβρωση, αποκλείει μεγάλες εκτάσεις καστανοκαλλιεργειών, που ναι μεν έχουν μεγαλύτερη κλίση αλλά δεν έχουν εμφανίσει διάβρωση.
Κατόπιν τούτων ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε για την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με τα παλιά παραχωρητήρια, ώστε να μην απαιτείται η ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και οι διάδοχοι καστανοπαραγωγοί να συνεχίσουν να καλλιεργούν χωρίς εμπόδια;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να υπάρξει σημαντική μείωση στο αντάλλαγμα χρήσης της καθοριζόμενης αξίας των καστανοτεμαχίων;
3. Προτίθεστε να εισάγετε διατάξεις, που προβλέπουν ευελιξία στους όρους που αφορούν την κλίση του εδάφους έως 45% για την παραχώρηση των καστανοτεμαχίων;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here