Κέλλας: Συνεργασία των χωρών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

250

ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Κ.Σ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

Ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα στη Ρώμη οι εργασίες της Συντονιστικής Συνάντησης της Ειδικής Επιτροπής της Κ. Σ. Μεσογείου(PAM)για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπου συμμετείχε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην PAM, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.
Στη Συνάντηση συμμετείχαν, ακόμη, Βουλευτές από τις αντιπροσωπείες χωρών-μελών της Συνελεύσεως καθώς και εταίροι της PAM όπως ο ΟΗΕ, η ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το κέντρο μελετών Hedaya, ο μεσογειακός κόμβος του NATO (ΝΑΤΟ MediterraneanHub) και εμπειρογνώμονες εθνικής ασφάλειας.
Ο κ. Κέλλας μίλησε για το ζήτημα του επαναπατρισμού των αλλοδαπών τρομοκρατών μαχητών (ForeignTerroristFighters), σημειώνοντας ότι “πρόκειται για ένα πρόβλημα δύσκολα διαχειρίσιμο, καθώς δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση επί του θέματος και εναπόκειται σε κάθε χώρα να αποφασίσει πώς θα χειριστεί το ζήτημα των πολιτών της, που πολέμησαν στο πλευρό του ισλαμικού κράτους”.
Επιπλέον, επεσήμανε, την επικινδυνότητα των ατόμων αυτών, τις δυσκολίες που υπάρχουν για την απόδοση δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα τόνισε πως “θα πρέπει να υπάρξει ειδική αντιμετώπιση των γυναικών και των παιδιών τους, με πρόβλεψη προγραμμάτων από-ριζοσπαστικοποίησης και επανένταξής τους στην κοινωνία, ενώ κεντρικό ρόλο στο ζήτημα πρέπει να αναλάβει ο ΟΗΕ μέσω των ειδικών υπηρεσιών του και της τεχνογνωσίας, που διαθέτει, ώστε να υποστηρίξει καταλλήλως τα κράτη”.
Ο Λαρισαίος πολιτικός, υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιώντης ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού, μέσα από κατάλληλες στρατηγικές, που στοχεύουν στην πρόληψη των φαινομένων, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως κοινωνικοί λειτουργοί, θρησκευτικοί ηγέτες, επαγγελματίες πρώτης γραμμής, ηγέτες της νεολαίας, αστυνομικές αρχές, ερευνητές και άλλοι, που αναπτύσσουν δραστηριότητα σε επίπεδο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.
Τέλος, σημείωσε ότι “η καταπολέμηση όλων των μορφών τρομοκρατίας είναι ύψιστη προτεραιότητα για την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της και απαιτεί την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here