Κέλλας: «Ανόρθωση της χώρας με όχημα την Παιδεία» (ΦΩΤΟ)

289

«Το σχέδιό μας για την ανόρθωση της χώρας έχει ως προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, που αποτελεί τον καθρέφτη της αντίληψης του καθενός από μας για το μέλλον του τόπου, δίνοντας έμφαση στην αναπτυξιακή διάσταση της εκπαιδευτικής πολιτικής και της αλληλεπίδρασής της με το ευρύτερο φάσμα των δημοσίων πολιτικών».
Χαρακτηριστικό απόσπασμα από την τοποθέτηση του αν. Τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας κ. Χρήστου Κέλλα, που ήταν εκ των βασικών ομιλητών στο Σεμινάριο για νέους πολιτικούς, που διοργανώθηκε στη Λάρισα από την Πολιτική Ακαδημία του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ και την ΟΝΝΕΔ.
Ο Λαρισαίος πολιτικός, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την πρόσκληση, τον Διευθυντή του Γερμανικού Ιδρύματος για την Ελλάδα και την Κύπρο κ. Μπονέτ, τον ερευνητικό συνεργάτη κ. Κόελς και τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ κ. Δέρβοαναφέρθηκε “στους μακροχρόνιους και άρρηκτους πολιτικούς δεσμούς της Νέας Δημοκρατίας με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας”, που συνιστούν“ένα ισχυρό φιλοευρωπαϊκό μέτωπο στην Ευρώπη”.
Ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, κατά την τοποθέτησή του στη θεματική ενότητα “Το μέλλον της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Προκλήσεις και προοπτικές”, εστίασε στον σχεδιασμό της ΝΔ αναφορικά με την Τριτοβάθμια και την Επαγγελματική Εκπαίδευση, τονίζοντας:
«Θέλουμε καλύτερα δημόσια Πανεπιστήμια, που θα εξελιχθούν σε αναπτυξιακούς πυλώνες συνεργασίας με τον κόσμο της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας, τους κοινωνικούς φορείς και άλλα ιδρύματα εσωτερικού και εξωτερικού, προσελκύοντας πόρους από ιδιωτικές πηγές.Θέλουμε να διασφαλίσουμε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον ασφάλειας και ελευθερίας, βάζοντας τέλος στο καθεστώς ανομίας με την κατάργηση του ασύλου και την αυτεπάγγελτη επέμβαση των δημοσίων αρχών.Στόχος μας είναι η ακαδημαϊκή έρευνα να τεθεί σε αλληλεπίδραση με την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, συμβάλλοντας στην ανάδειξη και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιφέρειας και της ελληνικής επικράτειας συνολικά».
Στη συνέχεια, ο κ. Κέλλας, αφού επανέλαβε την δέσμευση της ΝΔ για κατάργηση των “αναχρονιστικών και αναποτελεσματικών”, όπως τους χαρακτήρισε, νόμων Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου, αναφέρθηκε στη θέσπιση ενός σύγχρονου νομικού πλαισίου για τα Ιδρύματα, που προβλέπει:
1. Σύγχρονους και αποτελεσματικούς θεσμούς διοίκησης
2. Προγράμματα σπουδών χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας, εστιάζοντας στη δυνατότητα δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων.
3. Ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας των Ιδρυμάτων
4. Προσέλκυση νέων πόρων για τα Ιδρύματα, επιπλέον της κρατικής χρηματοδότησης
5. Μεγαλύτερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας.
Όσον αφορά την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ), ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, δεσμεύθηκε “για ενίσχυσή της, τόσο στη Δευτεροβάθμια όσο και στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ώστε να καταστεί συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για τους πολλούς και να μην θεωρείται λύση ανάγκης” ενώ χρησιμοποίησε το παράδειγμα της γερμανικής οικονομίας, που επενδύοντας στην ανάπτυξη των τεχνικών ειδικοτήτων και της επαγγελματικής εκπαίδευσης, έχει επιτύχει μείωση των ποσοστών ανεργίας των νέων.
Ο Λαρισαίος πολιτικός, στη συνέχεια, επεσήμανε τις προθέσεις της ΝΔ για “αυτονομία των Μονάδων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ) και κατάρτισης (ΙΕΚ) με ενεργό ρόλο των εκπροσώπων της τοπικής οικονομίας σε σύνδεση με την παραγωγή και την αγορά εργασίας, καθώς και ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας για τις επαγγελματικές σχολές μαθητείας στις οποίες εγγράφονται απόφοιτοι Γυμνασίου”, ενώ αναφορικά με τα ΙΕΚ, τόνισε ότι “ο σχεδιασμός προβλέπει την εκ βάθρων ανασυγκρότησή τους, με τη δημιουργία ζωνών επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, που θα δίνουν τη δυνατότητα στην εκπαιδευτική μονάδα και τις τοπικές επιχειρήσεις να διαμορφώνουν από κοινού ένα σύνολο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων”.
«Στόχος μας, είναι η Ελλάδα του αύριο να είναι περισσότερο ανταγωνιστική και να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στα παιδιά της. Η Παιδεία θα αποτελέσει τον βασικό μοχλό για την ανθρώπινη και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Πατρίδας μας, αφήνοντας πίσω τις γκρίζες σελίδες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον», ήταν ο επίλογος της τοποθέτησης του κ. Κέλλα, πριν ακολουθήσει ενδιαφέρουσα συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους νέους και τις νέες, που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here