Κάτι τρέχει με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης

106

«Κάποιος που καλλιεργεί τον κήπο του όπως θα το ΄θελε ο Βολταίρος¹.
Κάποιος που νιώθει ευγνωμοσύνη γιατί στον κόσμο υπάρχει η μουσική.
Αυτός που ανακαλύπτει με χαρά μια ετυμολογία.
Δύο πελάτες που σε κάποιο καφενείο παίζουν το σιωπηλό τους σκάκι.
Ο πηλοπλάστης που προκαθορίζει ένα σχήμα ή ένα χρώμα.
Ο στοιχειοθέτης που στήνει όμορφα τούτο το κείμενο και που ίσως δεν τ’ αρέσει.
Μια γυναίκα κι ένας άντρας που διαβάζουν μαζί τις τελευταίες στροφές ενός ποιήματος.
Κάποιος χαϊδεύοντας ένα ζωάκι που κοιμάται.
Κείνος που συγχωρεί ή θέλει να συγχωρέσει το κακό που του ‘γινε.
Κάποιος που νιώθει ευγνωμοσύνη γιατί σ ’αυτόν τον κόσμο ζει ο Στιβενσον².
Κάποιος που προτιμά να ‘χουν δίκιο οι άλλοι.
Οι άνθρωποι, αυτοί, που μεταξύ τους δεν γνωρίζονται, έχουν σώσει τον κόσμο.»

Jorge Luis Borges, ΟΙ Δίκαιοι, Ποιήματα , μτφρ: Δημήτρης Καλοκύρης , εκδ. Πατάκη

Γράφει η Όλγα Κουρνιώτη 

 Με αφόρμηση το ποίημα του Μπόρχες θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το κείμενο στους ανθρώπους που έχουν βάλει το μερίδιό τους να «σώσουν τον κόσμο», αναγεννώντας τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνηςᵌ και δημιουργώντας ευτυχισμένες παιδικές αναμνήσεις στη νέα γενιά. Ας μου επιτραπεί, έχοντας περάσει σχεδόν όλα μου τα καλοκαίρια στο όμορφο χωριό Ραψάνη, να προσθέσω έναν ακόμα στίχο στο ποίημα του Μπόρχες. «Κάποιοι που λούζουν το μέλλον με φως φυτεύοντας σπόρους πολιτισμού και αλληλεγγύης».

Η Ραψάνη, είναι εδώ και χρόνια γνωστή για το κρασί, τα πλατάνια και το εύκρατο κλίμα της. Πολλοί επισκέπτες την επέλεγαν και την επιλέγουν ως παραθεριστικό θέρετρο για τον καθαρό της αέρα, ενώ παράλληλα μεγάλο μέρος των απόδημων πλέον Ραψανιωτών την προτιμούν ως κύριο προορισμό καλοκαιρινών διακοπών, λαχταρώντας να ξεκουράσουν την ένταση της πόλης κάτω απ’ τα πλατάνια της κεντρικής πλακόστρωτης πλατείας πίνοντας τσίπουρα και τρώγοντας μεζέδες. Αυτές οι επιλογές, που είναι άμεσα συνδεδεμένες με το φυσικό τοπίο, τη γεωμορφολογία, τα τοπικά προϊόντα της Ραψάνης, φαντάζουν χρόνια ως αυτονόητες καλοκαιρινές δράσεις των παραθεριστών.

Βραδιά αστροπαρατήρησης

Βραδιά αστροπαρατήρησης

Αυτό που δεν φάνταζε δεδομένο και που την τελευταία περίπου δεκαετία έρχεται να προστεθεί ως μια κανονικότητα είναι η άνθιση των πολιτιστικών δράσεων που πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και κορυφώνονται κατά τους θερινούς μήνες και το αγκάλιασμα αυτών τόσο από τους μόνιμους κατοίκους όσο και από τους παραθεριστές. Με απλά λόγια, αποφασίζεις να περάσεις δύο βδομάδες διακοπών στο χωριό, κάτι που για πολλούς είναι συνδυασμένο με αφόρητη πλήξη, και πριν καλά-καλά το καταλάβεις έχεις συμμετάσχει σε βραδιά αστροπαρατήρησης, σε εργαστήρι πηλοπλαστικής, σε εργαστήρι βαφής υφασμάτων με φυτικές βαφές, έχεις παρακολουθήσει θερινό σινεμά, έχεις παρακολουθήσει τριήμερο αφιέρωμα ενάντια στην κακοποίηση γυναικών, έχεις πάρει μια γεύση της τεχνικής graffiti συμμετέχοντας στη δημιουργία καλλιτεχνικού έργου ορμώμενου από τις παραδόσεις του τόπου.

Εργαστήρι graffiti – Ζωγραφίζουμε την παράδοση με σπρέι και μπογιές καλλιτέχνες: APSET_ASHOS_DIMI

Εργαστήρι graffiti – Ζωγραφίζουμε την παράδοση με σπρέι και μπογιές καλλιτέχνες:
APSET_ASHOS_DIMI

Η μαγεία είναι να δούμε πώς καλλιεργήθηκε αυτή η πνευματική και πολιτιστική πρόοδος και πώς αυτή κρύβει μέσα της παλαιότερους σπόρους πνευματικής ανάπτυξης. Όλα ξεκινούν τον Δεκέμβριο του 2003. Η Χάιδω Πανταζή, ένα νεαρό κορίτσι με καταγωγή από τη Ραψάνη, απόφοιτος βιβλιοθηκονομίας διορίζεται υπεύθυνη της επαναλειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ραψάνης. Αν και η Δ.Β. Ραψάνης ιδρύεται το 1970 με προεδρικό διάταγμα, ως τότε λειτουργεί υποτυπωδώς. Στο κτίριο επί της ουσίας στεγάζονται τα γραφεία της Κοινότητας και ένα παράρτημα Αστυνομικού τμήματος. Χωρίς συγκεκριμένο προσωπικό χώρο με τεράστια όμως θέληση, πείσμα, επιμονή και πρωτίστως μεράκι, η Χάιδω Πανταζή ξεκινά από την καταγραφή βιβλίων. Εκείνη τη χρονική περίοδο η Βιβλιοθήκη του χωριού μετράει 3.000 βιβλία, εκ των οποίων τα 800 περίπου αφορούν σε δωρεά προσωπικής συλλογής του Ιωάννη Χρυσοχόου. Μέσα σε μια διετία έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των βιβλίων ενώ παράλληλα, με πρωτοβουλία της ίδιας, αξιοποιείται η σοφίτα του κτιρίου και έτσι τα 110τ.μ του τρίτου ορόφου μετατρέπονται σε μια πνευματική φωλιά έτοιμη να δεχτεί το κοινό που θέλει να ανακαλύψει τον κόσμο των βιβλίων. Η βιβλιοθήκη αρχίζει δειλά-δειλά να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων και η Χάιδω Πανταζή να κερδίζει την εμπιστοσύνη των κατοίκων φροντίζοντας να στέκεται στο πλευρό τους, να αφουγκράζεται τα προβλήματά τους και να βρίσκει λύσεις. Πιο συγκεκριμένα, σε μια περιοχή κατά βάση αγροτική, κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και με τουριστική κίνηση κυρίως τους θερινούς μήνες, η βιβλιοθήκη προσάρμοσε τις υπηρεσίες της προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης σχεδόν όλων των αναγκών των κατοίκων του χωριού, αποτελώντας το κέντρο της τοπικής κοινωνίας. Σε συνεργασία με τους δημόσιους φορείς της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τεμπών που ανήκει, εξυπηρετεί το κοινό της στα πρότυπα ενός κέντρου εξυπηρέτησης πολιτών, δίνοντας τους τη δυνατότητα να μην μετακινηθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα και να γλυτώσουν χρόνο και ταλαιπωρία. Προσφέρει στους χρήστες πλήρη ενημέρωση για προκηρύξεις, νέες θέσεις εργασίας και αποτελεί το συνδετικό κρίκο με την έδρα του Δήμου. Σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς οργανώνει την τουριστική προβολή του χωριού ενώ παράλληλα, προσφέρει βοήθεια σε θέματα που αφορούν τη χρήση διαδικτύου διευκολύνοντας έτσι κατά πολύ την καθημερινότητα των κατοίκων. Τα μαθήματα εισαγωγής στις νέες τεχνολογίες στις γυναίκες του χωριού αποτελούν έμπρακτο παράδειγμα της συμβολής και της στήριξης που προσφέρει η βιβλιοθήκη.

Ιστορίες Γυναικών – Παρουσίαση δίσκου-βιβλίου «Τα τραγούδια της ντροπής» της Ναταλίας Λαμπαδάκη

Ιστορίες Γυναικών – Παρουσίαση δίσκου-βιβλίου «Τα τραγούδια της ντροπής» της
Ναταλίας Λαμπαδάκη

Κάπως έτσι, η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Υπεύθυνη της Δ.Β. Ραψάνης κατακτάται και το καλοκαίρι του 2005 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης. Την ίδια χρονιά ξεκινούν εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις που έχουν ως άξονα τις σχέσεις του ανθρώπου με την κοινότητα που ζει ή επισκέπτεται. Τα παιδιά από πολύ μικρά συμμετέχουν στις δράσεις με τους γονείς τους, ανακαλύπτουν τον τόπο τους και τις ομορφιές της φύσης. Οι δράσεις περιλαμβάνουν ανάγνωση και αφήγηση ιστοριών σε αλώνια και πλαγιές, σε παλαιά ξωκλήσια και γραφικές πλατείες, διαδραστικά παιχνίδια, κινηματογράφο, βιβλιοπαρουσιάσεις. Στο μεταξύ και αδιάκοπα, η Χάιδω Πανταζή παρακολουθεί σωρεία σεμιναρίων. Με πολλή δουλειά, στοχοπροσήλωση, επιμονή λαμβάνει το βραβείο Βιβλιοθηκονόμου στα Βραβεία του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ⁴. Το 2011 η βιβλιοθήκη εντάσσεται στο πρόγραμμα Future Library. Με τη συνδρομή του Future Library⁵ σε συνεργασία αρχικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος⁶ και μετέπειτα με το Κ.Ι.Κ.Π.Ε.⁷ η βιβλιοθήκη λαμβάνει έως και σήμερα καινούρια βιβλία. Ως εκ τούτου, υπάρχουν σήμερα 17.307 καταγεγραμμένα βιβλία, περίπου 10.000 βιβλία που αναμένεται να καταγραφούν και 1.338 συνδεδεμένοι χρήστες.

Εργαστήρι βαφής υφασμάτων με τη χρήση φυτικών βαφών

Εργαστήρι βαφής υφασμάτων με τη χρήση φυτικών βαφών

Ως συνέχεια της σταθερής άνθισης της Δ.Β. Ραψάνης, το 2015 γεννιέται μια κομβική συνεργασία με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας – «Ξενώνας Ραψάνης» του ΑΠΘ⁸. Το πρόγραμμα δραστηριοποιείται στην εκπαίδευση μέσα από τον πολιτισμό – με την ευρύτερή του έννοια, ως αντικείμενο έκφρασης και δημιουργίας – καθώς και στη δραστηριοποίηση στο πλαίσιο μιας αποκεντρωμένης κοινότητας. Με φωτεινούς συνεργάτες δημιουργείται μια ομάδα ανθρώπων που παράγει ιδέες με οδηγό την αγάπη για τα παιδιά και την καλλιέργεια πολιτισμού πάντα με σεβασμό προς τα έθιμα και τις παραδόσεις της τοπικής κοινωνίας. Έκτοτε, Το Πρόγραμμα Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων «Ξενώνας Ραψάνης» του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ σε συνεργασία με Δ.Β. Ραψάνης μέσα από πληθώρα δράσεων που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, δημιουργούν το έδαφος για βιβλιοθήκες ανοιχτές και προσβάσιμες σε όλους και προσφέρουν απλόχερα στο κοινό τη χαρά, την ελπίδα, τη δημιουργικότητα και σίγουρα ευχάριστες αναμνήσεις. Οι κ. Σωτήρης Λαϊνάς, κ. Έρση Ρουμελιώτη και κ. Αλέξανδρος Γεωργίου αποτελούν τον βασικό πυρήνα συνεργατών του Προγράμματος Παραγωγής Αυτοβοήθειας «Ξενώνας Ραψάνης», ενώ παράλληλα υποστηρίζονται από τη βοήθεια δύο επιπλέον ατόμων – μελών του εκπαιδευτικού προγράμματος. Το φετινό καλοκαίρι την έμπρακτη και αστείρευτη βοήθειά τους πρόσφεραν οι κ. Μαριάννα Ζάχου και κ. Σταματία Καρανίκα.

Παιχνίδια του κόσμου

Παιχνίδια του κόσμου

Στο σημείο αυτό και με πρόθεση να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό το αγκάλιασμα πολιτισμού από τους κατοίκους ενός μικρού ορεινού χωριού, είναι σπουδαίο να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν, τότε που ένας παλαιότερος σπόρος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και εξέλιξης νέων ιδεών προσαρμοσμένων πλέον στις ανάγκες της εποχής. Αρχές της δεκαετίας ‘80 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ‘90, ο κύριος Ζαφειρίδης Φοίβος, ψυχίατρος με ειδίκευση στις εξαρτήσεις, εφαρμόζει μια επαναστατική για την εποχή μέθοδο βοήθειας εξαρτημένων ανθρώπων, δημιουργώντας αυτοδιαχειριζόμενα κέντρα. Έχοντας και ο ίδιος καταγωγή από τη Ραψάνη κι αφού ήδη έχει εφαρμόσει αλλού την μέθοδο του, επικοινωνεί την ιδέα στους κατοίκους του χωριού, βρίσκοντας αποδοχή και έτσι κάνει το πρώτο βήμα καλλιέργειας αποδοχής νέων ιδεών και παράλληλα αποδοχής της διαφορετικότητας. Δημιουργώντας τον Ξενώνα Ραψάνης ως αυτοδιαχειριζόμενο κέντρο απεξάρτησης μέσω της εθελοντικής εργασίας, φιλοξενεί ανθρώπους που θέλουν να βοηθηθούν προσφέροντας εθελοντικό έργο. Οι άνθρωποι αυτοί, ζουν στο χωριό, γίνονται ένα με την τοπική κοινότητα και προσφέρουν εθελοντική εργασία συντηρώντας τμήματα της κεντρικής πλατείας του χωριού όπως και μεγάλο μέρος κτιρίων αυτής. Παράλληλα, προσκαλούν την τοπική κοινότητα και τους παραθεριστές να συμμετέχουν σε πολιτιστικές δράσεις, κατατάσσοντας τον θερινό κινηματογράφο στις πιο αγαπημένες του κοινού. Στο μεταξύ, μπουλούκια παιδιών «αλωνίζουν» το χωριό, παρακολουθούν τις εργασίες που προσφέρουν οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα Αυτοβοήθειας, βοηθούν κι εκείνα ανακαλύπτουν, εξερευνούν, έρχονται σε επαφή με πρωτοποριακές για εκείνη την εποχή ιδέες. Αυτά τα παιδιά είναι οι γονείς του σήμερα, οι σημερινοί επισκέπτες, οι σημερινοί απόδημοι Ραψανιώτες που αγκαλιάζουν τις νέες δράσεις και δίνουν θερινά – και όχι μόνο – ραντεβού στη Δ.Β. Ραψάνης.

Ιστορίες Γυναικών – Προβολή ντοκιμαντέρ «Οι κατίνες μου» της Βίλμας Μενίκη

Ιστορίες Γυναικών – Προβολή ντοκιμαντέρ «Οι κατίνες μου» της Βίλμας Μενίκη

Με αφορμή τον τελευταίο στίχο του Μπόρχες «Οι άνθρωποι, αυτοί, που μεταξύ τους δεν γνωρίζονται, έχουν σώσει τον κόσμο», οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στη Ραψάνη με σκοπό την καλλιέργεια του πολιτισμού είναι μια απόδειξη του πόσο συγκλονιστικά όμορφα πράγματα μπορούν να συμβούν όταν κάποιοι άνθρωποι γνωριστούν μεταξύ τους.


¹ Ο Φρανσουά Μαρί Αρουέ, ευρύτερα γνωστός με το ψευδώνυμο Βολταίρος, ήταν Γάλλος συγγραφέας, ιστορικός και φιλόσοφος, διάσημος για το πνεύμα του, τις επιθέσεις του εις βάρος της Καθολικής εκκλησίας και την υπεράσπιση της ανεξιθρησκίας, της ελευθερίας του λόγου και του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους.

² Ο Ρόμπερτ Λούις Μπάφουρ Στιβενσον ήταν Σκωτσέζος μυθιστοριογράφος, ποιητής, δοκιμιογράφος, μουσικός και ταξιδιωτικός συγγραφέας. Υπήρξε μια λογοτεχνική διασημότητα ενώ σήμερα συγκαταλέγεται στους 26 πιο μεταφρασμένους συγγραφείς στον κόσμο. Τα έργα του έχουν γίνει αντικείμενα θαυμασμού από πολλούς άλλους συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένου του Jorge Luis Borges.

ᵌ Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης

⁴ Το IBBY (International Board of Books For Young People) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εκπροσωπεί ένα διεθνές δίκτυο ανθρώπων από όλο τον κόσμο με στόχο να φέρνουν κοντά βιβλία και παιδιά.

⁵ Η Future Library είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Ελλάδα, αφιερωμένος στην ενίσχυση της σημασίας των δημόσιων-δημοτικών βιβλιοθηκών ως ιδρυμάτων γνώσης, δημιουργικότητας και προώθησης της αλληλεπίδρασης. 

⁶ Η Κ.Π.Ι.Σ.Ν Μονοπρόσωπη Α.Ε. είναι κοινωφελής οργανισμός και έχει ως σκοπό τη συντήρηση , λειτουργία και διαχείριση του Κέντρου Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει τον δικό της προγραμματισμό πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών εκδηλώσεων.

⁷ Το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργο ιδρύθηκε και λειτουργεί στην Αθήνα από το 1988. Προσφέρει δράσεις κοινωνικής ευαισθησίας, πολιτισμικής ανάδειξης και μορφωτικού χαρακτήρα.

⁸ Το Πρόγραμμα Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας ξεκίνησε τη λειτουργία του την άνοιξη του 2016 στην Ραψάνη του Δήμου Τεμπών. Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βασικός άξονας λειτουργίας του είναι αφενός η προαγωγή των πρακτικών της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και αφετέρου η αξιοποίηση των πρακτικών αυτών για την κοινωνική και κοινοτική ανάπτυξη.

 

Λίγα παραπάνω λόγια για τους φωτεινούς ανθρώπους

Η Χάιδω Πανταζή είναι βιβλιοθηκονόμος MSc ΚΑΙ Υπεύθυνη της Δ.Β. Ραψάνης του Δήμου Τεμπών. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων πληροφόρησης, της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος της Σχολής Κοινωνικών Σπουδών του ΕΑΠ, Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων.

Ο Σωτήρης Λαϊνάς είναι Δρ. Ψυχολογίας, Αναπλ. Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγραμμάτων Παραγωγής Αυτοβοήθειας Α.Π.Θ.

Η Έρση Ρουμελιώτη είναι Ψυχοκινητική θεραπεύτρια, Ειδική Γυμνάστρια, απόφοιτη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Κομοτηνής και της Γερμανικής Ακαδημίας Ψυχοκινητικής, Στέλεχος στο Ανοικτό Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας και στο Πρόγραμμα Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών δραστηριοτήτων «Ξενώνας Ραψάνης». Εργάστηκε στο Ινστιτούτο-Nifbe Κάτω Σαξονίας για την προσχολική εκπαίδευση και ανάπτυξη (Niedersächsisches Institut für frühkindliche Bildung und Entwicklung) στο Πανεπιστήμιο του Osnabrück ως επιστημονικό προσωπικό. Από το 2014 έως το 2016 δούλεψε στο Εργαστήρι Ψυχοκινητικής Αθηνών σε ομαδικά και ατομικά προγράμματα Ψυχοκινητικής Θεραπείας σε παιδιά κι εφήβους.

Ο Αλέξανδρος Γεωργίου είναι Κοινωνικός Επιστήμων, Υπεύθυνος του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας «Ξενώνας Ραψάνης».

Η Μαριάννα Ζάχου είναι Ψυχολόγος και στέλεχος του προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας «Ξενώνας Ραψάνης».

Η Σταματία Καρανίκα είναι Κοινωνική Λειτουργός και βοηθός συντονισμού των Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δράσεων του Προγράμματος.

Ο Φοίβος Ζαφειρίδης είναι Ψυχίατρος, ειδικευμένος στην Κοινωνική Ιατρική και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ζυρίχης. Ίδρυσε τη Θεραπευτική Κοινότητα Ιθάκη το 1983 και υπήρξε διευθυντής του ΚΕ.ΘΕ.Α από το 1987 έως το 1995 και έκτοτε εργαζόταν ως Αν. Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ όπου δίδασκε Ψυχολογία των Εξαρτήσεων και Ανθρωπιστική Ψυχολογία – Ψυχοθεραπεία. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ.


 

Όλγα Κουρνιώτη 

Όλο το φωτογραφικό υλικό παραχωρήθηκε από το αρχείο της Δ.Β. Ραψάνης και του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας «Ξενώνας Ραψάνης»

Πηγή: newsville.be

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here