Κάθειρξη για τον «εργατικό» οικογενειάρχη, ισόβια για τον παρκαδόρο

301

Σε πολυετή κάθειρξη καταδίκασε χθες τον 42χρονο «εργατικό οικογενειάρχη» το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, για την υπόθεση της κοκαΐνης που βρέθηκε κρυμμένη στην ψευδοροφή ξενοδοχείου στον Πλαταμώνα όπου εργαζόταν.

Ο 42χρονος γλίτωσε την ισόβια κάθειρξη καθώς το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, σε αντίθεση με τον 38χρονο παρκαδόρο για τον οποίο το δικαστήριο τον θεώρησε μέλος της συμμορίας (σ.σ. μαζί με τον 42χρονο) και του επέβαλε την ποινή των ισοβίων και ενός επιπλέον έτους φυλάκισης.

Από τους 8 συνολικά κατηγορούμενους, λόγω του ανασταλτικού χαρακτήρα της ποινής που τους επιβλήθηκε, χθες αφέθηκαν ελεύθεροι οι υπόλοιποι 6 κατηγορούμενοι με εξαίρεση έναν από αυτούς που επέστρεψε στη φυλακή, καθώς εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης (σ.σ. για άλλη υπόθεση), αφού τον Σεπτέμβριο του 2017 είχε συλληφθεί στη Σκοτίνα με 48 κιλά χασίς.

Οι 8 κατηγορούμενοι (5 εκ των οποίων κάτοικοι Λάρισας) ηλικίας από 35 έως 77 ετών είχαν συλληφθεί στις 4 Ιουλίου του 2018 από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας ως «μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε περιοχές της Λάρισας, της Πιερίας και της Θεσσαλονίκης».

ΚΟΚΑΪΝΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΤΑ

Στο ξενοδοχείο όπου εργαζόταν ο 42χρονος Αλβανός υπήκοος, βρέθηκαν κρυμμένα 1,1 κιλά κοκαΐνης όπως και περίπου 60.000 ευρώ. Κατά την ακροαματική διαδικασία ο 42χρονος, μεταξύ άλλων, ισχυρίσθηκε ότι τα χρήματα τα είχε κρύψει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου εργαζόταν καθώς βρισκόταν στα πρόθυρα αγοράς σπιτιού και πως τα χρήματα τα είχε συγκεντρώσει από την πολυετή εργασία του στην Ελλάδα.

Το Δικαστήριο δεν πείσθηκε κατά πώς φάνηκε από την εξήγηση του 42χρονου, ενώ δεν φάνηκαν πειστικές και οι εξηγήσεις για το πώς βρέθηκε το ένα κιλό κοκαΐνης στο δωμάτιό του. Υπέρ του 42χρονου κατέθεσαν ωστόσο μάρτυρες περιγράφοντας τον κατηγορούμενο ως «σκληρά εργαζόμενο» και «οικογενειάρχη», ως «εργατικό» που «δεν έχανε μεροκάματο» καθώς έκανε διάφορες δουλειές, ενώ τη θερινή περίοδο μετακόμιζε από τη Λάρισα όπου διέμενε στον Πλαταμώνα, φροντίζοντας παράλληλα σπίτια, καθαρίζοντας αυλές κ.λπ.

Ο 42χρονος παραδέχθηκε στο δικαστήριο πως έκανε χρήση ναρκωτικών, όπως το ίδιο δήλωσε και ο 38χρονος συγκατηγορούμενος που αρνήθηκε τα περί εμπορίας ναρκωτικών.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Η δίκη παρουσίαζε πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς η εισαγγελέας της έδρας κατά την προχθεσινή αγόρευσή της, τόνισε ότι κατά την ακροαματική διαδικασία κατέπεσε η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, ως μέλη της οποίας παραπέμφθηκαν οι 8 συνολικά κατηγορούμενοι. Τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «από τις μαρτυρικές καταθέσεις και τις απολογίες», «δεν προκύπτει η εγκληματική οργάνωση» αλλά «η επιμέρους συνένωση των δύο πρώτων κατηγορουμένων που δρούσαν από κοινού και κατά μόνας», προτείνοντας την ενοχή τους ως μέλη συμμορίας.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως, ενώ στα περί «ανύπαρκτης» εγκληματικής οργάνωσης είχαν – μεταξύ άλλων – εστιάσει και οι συνήγοροι. Η υπεράσπιση του 42χρονου επέμενε στην επιχειρηματολογία της στην αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου και στο σύννομο οικογενειακό βίο, επιχειρήματα που αντέκρουσε η εισαγγελέας της έδρας παραπέμποντας μάλιστα στη δίκη Κορκονέα.

Τελικά το ελαφρυντικό έγινε αποδεκτό από το Δικαστήριο που επέβαλε συνολικά, ποινή κάθειρξης 15,9 ετών στον εργατικό οικογενειάρχη που μετά και τη χθεσινή δίκη επέστρεψε στις Φυλακές, όπου κρατείται από τον Ιούλιο του 2018.

Στη Φυλακή οδηγήθηκε χθες και ο 38χρονος παρκαδόρος, με την ισόβια κάθειρξη (και ένα έτος φυλάκισης) που του επέβαλε το Δικαστήριο. Στους υπόλοιπους κατηγορούμενους το Δικαστήριο επέβαλε κάθειρξη 5 και 12 ετών, όπως και ποινές φυλάκισης από 2 έως 2,6 έτη με ανασταλτικό χαρακτήρα και τριετή αναστολή αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι τους πλην του κατοίκου της Σκοτίνας, που επέστρεψε στις Φυλακές καθότι παραμένει κρατούμενος για άλλη υπόθεση ναρκωτικών.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here