Η καθαρίστρια «σκούπισε» την απόφαση (ίσως και τον νόμο…)

745

Επρόκειτο για μια σειρά γεγονότων που δεν παρατηρούνται συχνά. Για να είμαστε πιο ακριβείς συμβαίνει σπανίως.

Η υπόθεση της καθαρίστριας έφερε την απόλυτη ανατροπή σε μια δικαστική απόφαση και ίσως φέρει και αλλαγές σε έναν απαρχαιωμένο νόμο από το 1950. Αναμφισβήτητα ήταν η υπόθεση που μονοπώλησε το ενδιαφέρον όλων των ΜΜΕ πανελληνίως για έναν περίπου μήνα ώσπου να αποφασιστεί η αποφυλάκισή της. Ας δούμε όμως όλα τα γεγονότα με χρονολογική σειρά:

ΜΑΡΤΙΟΣ
*Υπόθεση κοκαΐνης
Με ικανοποίηση δέχθηκαν την απόφαση του δικαστηρίου, τα πρόσωπα που αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων για την υπόθεση με την κοκαΐνη, που είχε απασχολήσει έντονα τη Λάρισα τον Οκτώβριο του 2016. Εκ των 14, οι τρεις ήταν προσωρινά κρατούμενοι. Με την απόφαση οι δύο εκ των τριών αποφυλακίστηκαν, δύο αθωώθηκαν και ένας έμεινε ατιμώρητος. Για τους υπόλοιπους οι ποινές ξεκινούσαν από τους 4 μήνες και έφταναν ως τα 4 χρόνια.

ΜΑΪΟΣ
*Καταδίκες δικηγόρων 
Δύο καταδίκες δικηγόρων είχαμε στη Λάρισα.
Στη μία, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων τιμώρησε με 18 μήνες φυλάκισης, έναν Λαρισαίο δικηγόρο που είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη δράση του γύρω από υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά και δανειολήπτες. Στην άλλη, εν ενεργεία δικηγόρος, καταδικάστηκε μαζί με τη σύζυγό του (γιατί πλαστογράφησαν διαθήκες) από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε ποινή κάθειρξης έξι ετών.

ΙΟΥΛΙΟΣ
*Το σίριαλ της… Άβας Γαλανοπούλου
Λίγη λάμψη από τη μικρή οθόνη είχε το καλοκαίρι το δικαστικό μέγαρο καθώς εκδικάστηκε η υπόθεση της Άβας Γαλανοπούλου (ηθοποιός από το 50-50) που κατηγορούσε τον πρώην σύντροφό της γιατί της «έφαγε» όλες τις οικονομίες από τη δουλειά της. Τελικά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τού επέβαλε ποινή κάθειρξης έξι ετών αλλά παρέμεινε ελεύθερος ασκώντας έφεση.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
*Το δικαστήριο των οπαδών της ΑΕΛ
Το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο, αθώωσε τους πέντε οπαδούς της ΑΕΛ με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι μετά από 5 νύχτες στα κρατητήρια. Είχαν συλληφθεί μετά τα επεισόδια επί της οδού Καρδίτσης και τους γύρω δρόμους κατά τη διάρκεια αγώνα της ΑΕΛ στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. *Δικαίωση δημοσίων υπαλλήλων
Η πρώτη και μάλιστα «διπλή» νίκη δημοσίων υπαλλήλων από την περιοχή της Λάρισας που διεκδικούν αναδρομικά τα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων όπως και τα επιδόματα αδείας, καταγράφηκε στο Ειρηνοδικείο της πόλης. Επρόκειτο για δύο υποθέσεις που αφορούν: η μια σε 32 εργαζόμενους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η άλλη σε 2 εργαζόμενους της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας. Εκδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
*Η υπόθεση της καθαρίστριας
Στον συγκεκριμένο μήνα οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές για την υπόθεση της καθαρίστριας με το πλαστό πτυχίο από τον Βόλο. Στις 5 του μηνός το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας την καταδικάζει σε ποινή κάθειρξης 10 ετών. Όμως μέρα με την ημέρα οι αντιδράσεις γίνονταν ολοένα και περισσότερες. Τοποθετήθηκαν επί του θέματος όλα τα κόμματα, τα περισσότερα σωματεία εργαζομένων στην Ελλάδα, υπήρξαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Την υπόθεση ζήτησε να την εξετάσουν ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης βρέθηκε στις φυλακές που είχε οδηγηθεί η καθαρίστρια, ενώ τοποθετήθηκαν επί του ζητήματος η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας αλλά και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι. Με διαδικασίες εξπρές φτάσαμε στις 28 του Νοέμβρη ημέρα που το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, έκανε δεκτή, για λόγους υγείας, την αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αναίρεσης που ασκήθηκε στον Άρειο Πάγο.*Τα σκυλιά και το πρόστιμο των 180.000 ευρώ
Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο τιμώρησε 87χρονο από το Δίλοφο Φαρσάλων, που χτύπησε και πέταξε στον κάδο 6 κουτάβια, με 15 μήνες φυλάκισης (αναστολή), ενώ νωρίτερα του είχε επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο 180.000 ευρώ.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
*Υπόθεση καυσίμων ΔΑΚ
Μετά από έξι χρόνια και έπειτα από πολλές δίκες η υπόθεση της «μετάγγισης» και διακίνησης δεκάδων τόνων καυσίμων από το στρατόπεδο της 1ης Διοίκησης Αγωγού Καυσίμων (ΔΑΚ) στο Ομορφοχώρι φαίνεται πως ολοκληρώθηκε.
Όμως δεν διαλευκάνθηκε. Το αντίθετο μάλιστα, φαίνεται πως θόλωσε αφού το ποινικό δικαστήριο τιμώρησε τους πέντε πολίτες, ενώ το Στρατοδικείο αθώωσε τους δύο στρατιωτικούς αν και αποδείχθηκε πως συνεργάστηκαν.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
Τρεις σημαντικές επισκέψεις καταγράφηκαν στη Λάρισα μέσα στο 2018. Στις αρχές του έτους βρέθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας (ΕΝ.Δ.Ε.), κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης. Τον Μάρτιο ήρθε στην πόλη ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, κ. Ελευθέριος Μιχαηλίδης, ενώ τον Οκτώβριο ήρθε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Πέππας.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here