Κατασκοπευτικά και ιπτάμενα τάνκερ ΗΠΑ θα σταθμεύουν στη Λάρισα

348

Βαγγέλης Κακάρας, Εφημερίδα Ελευθερία

Έργα για τη δημιουργία νέων υποδομών ξεκινούν το προσεχές διάστημα στην 110 Π.Μ. στη Λάρισα για την επιχειρησιακή αναβάθμιση της βάσης στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ.

Μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας, το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων των δύο χωρών όπου εξετάζονται με κάθε λεπτομέρεια οι όροι της συμφωνίας για την περαιτέρω αξιοποίηση ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ σε Σούδα, Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», σε ό,τι αφορά στην 110 ΠΜ, η συμφωνία των δύο χωρών «κλείδωσε» και η βάση της Λάρισας θα αποτελέσει «την πρώτη που θα αρχίσει να βλέπει τα οφέλη από τη νέα συμφωνία», καθώς θα κατασκευαστούν εγκαταστάσεις για να φιλοξενηθούν, σε πρώτη φάση τα θηριώδη κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη («Global Hawk») και σε δεύτερη φάση τα ιπτάμενα τάνκερ (KC-135).

Με τη νέα στρατιωτική συμφωνία, το αεροδρόμιο της 110 ΠΜ εξελίσσεται σε στρατιωτικής σημασίας αεροδρόμιο για τις ΗΠΑ, αφού σύμφωνα με τον σημερινό σχεδιασμό θα εξυπηρετεί κυρίως τις ανάγκες μεταστάθμευσης –και όχι της μόνιμης βάσης- των πλέον σύγχρονων κατασκοπευτικών που είναι γνωστό πως σήμερα επιχειρούν κυρίως στην Κριμαία.

Να σημειωθεί πως τα υπερσύχρονα κατασκοπευτικά «Global Hawk» εδρεύουν σήμερα στην βάση της Σιγκονέλα στην Ιταλία και η αμερικανική πλευρά – στην παρούσα φάση – επιθυμεί την αξιοποίηση της 110 ΠΜ ως μόνιμη βάση αλλά ως βάση μεταστάθμευσης, τόσο των κατασκοπευτικών αεροσκαφών όσο και των ιπτάμενων τάνκερ, χρήση που θα «ανακουφίσει» την «κορεσμένη»  βάση της Σούδας.

Οι σχετικές συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδος – ΗΠΑ αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here