Καταπολεμούν τον κορονοϊό με… σταυροβελονιά

384

Πλέκω τον πόντο με καλή. Πλέκω τον πόντο με ανάποδη. Κάνω έναν συνεστραμμένο πόντο, εν συνεχεία μια συστροφή και πίσω.

Πλέκω δύο πόντους μαζί και αφαιρώ από την αριστερή βελόνα. Εν συνεχεία το κάνω ανάποδα άλλες δύο και αφαιρώ μία κανονική.

***

Μην φοβάστε, δεν μπερδευτήκαμε. Τουλάχιστον όχι ακόμα, διότι το πλέξιμο δεν είναι απλή δουλειά. Είναι μια σειρά αυτοματισμών, μια συνέχεια επαναλαμβανόμενων κινήσεων που πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή για να βγει ένα αποτέλεσμα σωστό. Ένας κύβος του Ρούμπικ με κλωστή και βελόνα που απασχολεί το μυαλό και συγκεντρώνει τη σκέψη.

Εν μέσω κορονοϊού στη Λάρισα, υπήρχαν και άνθρωποι που δεν έσπευσαν μόνο στα σούπερ μάρκετ για να πάρουν χαρτιά υγείας, μακαρόνια και απολυμαντικά. Δεν στήθηκαν αποκλειστικά έξω από τα φαρμακεία για να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα φάρμακα. Υπήρχαν και συμπολίτισσες που έσπευσαν για να εφοδιαστούν με υλικό δημιουργίας και απασχόλησης, μια ανάσα πριν τα καταστήματα κατεβάσουν ρολά.

«Είναι ιδιαίτερα αυξημένο το ενδιαφέρον για υλικά κυρίως πλεξίματος αλλά και κεντήματος». Η κ. Γωγώ Κατσικάρη – Καζαντζίδου διατηρεί μαζί με τον σύζυγό της Περικλή κατάστημα με είδη εργοχείρων στο κέντρο της Λάρισας και το τελευταίο διάστημα παρατήρησε το έντονο το ενδιαφέρον των γυναικών της πόλης να εφοδιαστούν για παν ενδεχόμενο.

«Όλες αυτές τις ημέρες, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε αυτή η κατάσταση, με τον κορονοϊό υπάρχει μια αύξηση στο μαγαζί. Οι γυναίκες παίρνουν υλικά κυρίως για πλέξιμο. Ειδικά από την στιγμή που ανακοινώθηκε πως θα κλείσουν τα καταστήματα αυξήθηκε η πελατεία ακόμα πιο πολύ».

Γέμισαν οι γυναίκες της Λάρισας τα ράφια τους με υλικά για κέντημα, πλέξιμο, διακόσμηση τσαντών και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους. Τι είναι όμως αυτό το διαφορετικό που προσφέρει το κέντημα και το πλέξιμο για να περνάει δημιουργικά ο χρόνος στο σπίτι «Γενικά βοηθάει πολύ. Πολύ περισσότερο τώρα που θα κλειστούμε και μέσα στα σπίτια μας περισσότερο από πριν» εξηγεί η κ. Γωγώ «Σταματάει το μυαλό να δουλεύει με σκέψεις καθημερινότητας. Συγκεντρώνεται σ’ αυτό που κάνεις για να μην πέσεις σε λάθη. Οπότε αναγκαστικά το μυαλό ασχολείται με όμορφα πράγματα και όχι όλα τα υπόλοιπα που ακούμε πλέον στις ειδήσεις όλη την ημέρα».

Κι αν η κ. Γωγώ μιλάει από πείρα, δεν πέφτει έξω γιατί τα ίδια λένε και οι επιστήμονες. Είναι χαρακτηριστικό πως η βρετανική φιλανθρωπική πρωτοβουλία «Knit for peace» διερεύνησε, σύμφωνα με τη διαδικτυακή μας βόλτα, κατά πόσο το πλέξιμο κάνει πράγματι καλό στην υγεία, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική, όπως έχει κατά καιρούς αναφερθεί και συζητηθεί. Έτσι, δημοσίευσαν μία μελέτη, με τίτλο «Τα οφέλη του πλεξίματος στην υγεία», η οποία βασίζεται σε έρευνα στην οποία έλαβαν μέρος 1.000 άτομα. Σε αυτήν περιγράφεται, μεταξύ άλλων, πώς το πλέξιμο σαφώς προάγει τη σωματική και την ψυχική υγεία. Συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, κάνει πιο αργό τον ρυθμό εξέλιξης της άνοιας, αποσπά την προσοχή του ατόμου από τον χρόνιο πόνο, μάχεται το στρες και την κατάθλιψη, κρατά τα δάχτυλα και τα χέρια σε εγρήγορση και προκαλεί ευεξία.

Μάλιστα, οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όσοι πλέκουν νιώθουν ότι υπάρχουν κάποιοι στους οποίους απευθύνονται τα δημιουργήματά τους καθώς τα δίνουν ως δώρα.

«Μα είναι τελικά μόνο ηλικιωμένοι αυτοί που πλέκουν;» ρωτάμε την κ. Γωγώ για να απαντήσει «Όχι φυσικά. Τα τελευταία δύο – τρία χρόνια παρατηρώ μεγάλη αλλαγή στις ηλικίες. Βλέπουμε κορίτσια 20 ετών που έρχονται και παίρνουν υλικό για πλέξιμο και κέντημα. Αλλάζουν οι καιροί και οι συνήθειες» παρατηρεί…

Να μια καλή οδηγία προς τις νεαρές Λαρισαίες. Μπορούν να συνδυάσουν την τεχνολογία με την παράδοση. Να πλέξουν και να το ανεβάσουν στο “Tik Tok” μ’ένα τραγούδι. Γιατί όχι. Στοίχημα πως θα σαρώσει…

Του Κώστα Γκιάστα

Φωτ.: Αλέξανδρος Παπαγεωργίου

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ