Κατ’ επείγουσα λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της σφήκας καστανιάς ζητά ο Κόκκαλης από τον Βορίδη

282

Την άμεση λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς που αποδεκατίζει τη δυναμική αυτή παραγωγή στους δήμους Αγιάς και Τεμπών, ζητά ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδης.
Στην ερώτησή του ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρει τα εξής: “Κ. Υπουργέ,
Το κάστανο αποτελεί για την χώρα μας εμβληματικό προϊόν με εξαγωγές στο εξωτερικό. Στο Ν. Λάρισας και συγκεκριμένα στον Δήμος Αγιάς και στο Δήμο Τεμπών καλλιεργούνται καστανιές οι οποίες αποτελούνε για αρκετές οικογένειες το μοναδικό εισόδημα.
Φέτος όμως απειλούνται τα καστανοπερίβολα από την σφήκα της καστανιάς και συγκεκριμένα όσο εξελίσσεται η βλάστηση των καστανιών τόσο περισσότερες είναι οι ενδείξεις για προσβολή μεγάλης έκτασης.
Υπάρχει έντονη προσβολή στις άγριες καστανιές, όσο και στα ήμερα- καλλιεργούμενα δέντρα η οποία γίνεται αντιληπτή τώρα.
Αυτές τις ημέρες βρισκόμαστε σε οριακό σημείο σε ότι αφορά την εξέλιξη της προσβολής.
Επειδή επείγει αφενός η προμήθεια των ωφέλιμων παράσιτων καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς αλλά και η υπεύθυνη και έγκαιρη –ιδίως- ενημέρωση των καστανοπαραγωγών και των συνεταιρισμών κάστανου από επιστήμονες του ΥΠΑΑΤ και της ΔΑΟΚ ( Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας) κατόπιν αυτοψίας στις πληγείσες- από την σφήκα-περιοχές.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Ποία μέτρα προτίθεσθε να πάρετε ώστε να αντιμετωπισθεί εγκαίρως η μεγάλη απειλή για το κάστανο(σφήκα);
2) Ποίο είναι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας, ενόψει του κατ’ επείγοντος του θέματος;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here