Καραλαριώτου: Να ακούσουμε τη φωνή αγροτών και κτηνοτρόφων για το αύριο της Ελληνικής Γεωργίας

81

«Η αθρόα προσέλευση των παραγωγών στην ημερίδα της Νίκαιας για τη νέα ΚΑΠ αποδεικνύει την δίψα που έχουν για ενημέρωση για το νέο Στρατηγικό Σχέδιο, την επιθυμία τους να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη των προγόνων τους και παράλληλα στέλνει ένα μήνυμα, ότι ο θεσσαλικός κάμπος πρέπει να αποτελέσει το κέντρο της κυβερνητικής πολιτικής στη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027. Μέσα από τη συνεργασία όλων, η νέα ΚΑΠ πρέπει να αποτελέσει ένα χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για τους παραγωγούς μας, πού θα καταστήσει ανταγωνιστική, στη διεθνή αγορά, την Ελληνική γεωργία».
Αυτά αναφέρει σε μήνυμα της, με αφορμή την ενημερωτική ημερίδα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια, η Γενική Γραμματέας της ΠΕΔ Θεσσαλίας, πρώην αντιπεριφερειάρχης, κ. Ρένα Καραλαριώτου.
Η Λαρισαία πολιτικός, συνεχάρη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Κιλελέρ για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν, την πρώτη επίσημη ενημερωτική εκδήλωση για τη νέα ΚΑΠ στη Νίκαια, ενώ ζήτησε από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να ακούσει τη φωνή αγροτών και κτηνοτρόφων για το αύριο της Ελληνικής Γεωργίας.
«Παρά τις σημαντικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής, τη στήριξη των συνεταιρισμών και των ποιοτικών προϊόντων που παράγουν, τη συνεχή εκπαίδευση των νέων αγροτών, από τις αλλεπάλληλες επαφές και συναντήσεις που έχω με παραγωγικούς φορείς, διαπιστώνω την έντονη ανησυχία τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία σχετίζονται με την εισαγόμενη ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Υπάρχουν όμως και κάποια ζητήματα που συνδέονται με τον προγραμματισμό της νέας περιόδου, με κυρίαρχο αυτό της περικοπής των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε βασικά αγροτικά προιόντα του νομού, όπως είναι στο καλαμπόκι (εξαιρείται λόγω σύστασης υδάτων), στα μήλα (με ικανοποίηση άκουσα τον Υπουργό να δεσμεύεται για ενίσχυση –μέχρι 15 Δεκεμβρίου- των μηλοπαραγωγών), στα κάστανα, στα αμύγδαλα, στους καρπούς με κέλυφος. Όλα αυτά δημιουργούν μία εύλογη ανησυχία στους ανθρώπους που παράγουν. Γι΄αυτό πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη στόχευση στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, με πραγματική ενίσχυση όσων πραγματικά παράγουν, πιστοποιημένα ποιοτικά προϊόντα, εξασφαλίζοντας την επιθυμητή διατροφική αυτάρκεια της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει όλοι να συνεργαστούμε» κατέληξε η κ. Καραλαριώτου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here