Κακουργιοδικείο Λάρισας: Δίκη 24χρονου Βολιώτη – Έβαλε φωτιά στο κατάστημα όπου εργαζόταν, από αγανάκτηση

246

Ένα δράμα που βίωσε χρόνια ένα παλικάρι στη Ν. Ιωνία, αναδείχθηκε χθες μέσα από την ποινική διαδικασία υπόθεσης, που συζητήθηκε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο (Κακουργιοδικείο) Λάρισας. Ένας 24χρονος σήμερα κάθισε στο εδώλιο του ΜΟΔ, κατηγορούμενος για εμπρησμό από πρόθεση με κίνδυνο ζωής και καταστροφή ξένων πραγμάτων σε βαθμό κακουργήματος.
Ωστόσο από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι ο 24χρονος σήμερα, που όταν είχε υποπέσει στο αδίκημα, ήταν 20 χρόνων, ζούσε μέσα σε περιβάλλον ακραίας φτώχειας, με μητέρα καρκινοπαθή, που έφυγε τελικά από τη ζωή και πατέρα που είχε χάσει, όταν ήταν πολύ μικρός… Μάλιστα η μητέρα του για να τον θρέψει, έπαιρνε καθημερινά φαγητό από την Εκκλησία, γείτονες στη Ν. Ιωνία βοηθούσαν, ενώ ο ίδιος εργαζόταν σε διάφορες εργασίες, μεταξύ των οποίων και σε ένα οπωροπωλείο, όπου συνέβη και το περιστατικό, για το οποίο κάθισε στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Κι αυτό διότι, όπως απολογήθηκε ο 24χρονος, φέρεται να είχε αγανακτήσει, αφού το αφεντικό του φέρεται να μην τον πλήρωνε, να του φερόταν σκληρά, να τον καθύβριζε και γενικά να είχε μια απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντί του. Συγκεκριμένα ο 20χρονος τότε, κατηγορούνταν πως στις 4 Αυγούστου του 2018 είχε βάλει φωτιά σε τελάρα φρούτων, εντός του καταστήματος στο οποίο εργαζόταν, με αποτέλεσμα να καούν αυτά, να καεί ένας πάγκος εργασίας και από την υψηλή θερμοκρασία που είχε αναπτυχθεί, να σπάσουν οι υαλοπίνακες του καταστήματος. Ο ίδιος ωστόσο ο δράστης κάλεσε την Αστυνομία κι αυτή με τη σειρά της την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που έσβησε τη φωτιά, ενώ οι ζημιές που είχαν προκληθεί, υπολογίστηκαν σε 1000 ευρώ περίπου. Ωστόσο έξω από το κατάστημα, την ώρα της φωτιάς βρισκόταν ο 11χρονος γιος του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, που είχε κινδυνεύσει, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αν και ο δράστης φέρεται να μην είχε αποχωρήσει από το σημείο του εμπρησμού, ενώ φέρεται να είχε εξ αρχής ομολογήσει την πράξη του και να είχε ζητήσει συγνώμη. Τελικά το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία από κακούργημα σε πλημμέλημα, καθώς δέχθηκε ότι δεν υπήρξε κίνδυνος για τη ζωή ανθρώπου (άρθρο 264 του Π.Κ.), ότι η ζημιά που προκλήθηκε ήταν μικρή και βάσει νεότερου πιο ευνοϊκού νόμου, του επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 μηνών με τριετή αναστολή.

Το ΜΟΔ έκανε αποδεκτά τα ελαφρυντικά της μετεφηβικής ηλικίας του κατηγορούμενου και του σύννομου βίου. Εναντίον του κατέθεσαν στη δίκη ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης και πατέρας του 11χρονου, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου όπου αυτή στεγάζεται, ενώ υπέρ του μια φαρμακοποιός, που χορηγούσε φάρμακα στην καρκινοπαθή μητέρα του 24χρονου, όταν εκείνη ζούσε. Επίσης κατέθεσε ως μάρτυρας ένας πυροσβέστης. Σήμερα ο 24χρονος εργάζεται ως υπάλληλος στη λαχαναγορά και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής. Χαρακτηριστικό της χθεσινής διαδικασίας ήταν ότι ο συνήγορός του, δικηγόρος Βόλου Βασ. Τζαρτζάνης, προσέφερε εθελοντικά νομική κάλυψη.

Πηγή: e-thessalia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here