Κ. Κολλάτος: Πυλώνας ανάπτυξης τουρισμού τα παράλια του Δήμου Τεμπών

488

Σε μεγάλη συγκέντρωση του Δημάρχου και εκ νέου υποψηφίου στα παράλια του δήμου σήμερα το πρωί .

Ομιλία Δημάρχου :

Φίλες και φίλοι

Δημότισσες και δημότες

Σας χαιρετώ και σας καλωσορίζω στην σημερινή μας συνάντηση, εδώ στα παράλια του νομού μας (Μεσάγγαλα -Καστρί Λουτρό της παραλίας Αιγάνης ).

Πριν από μερικά χρόνια οι συνεργάτες μου και εγώ αναλάβαμε τα καθήκοντα της νέας δημοτικής αρχής.

Η εντολή που είχαμε λάβει τότε από όλους εσάς ήταν ξεκάθαρη.

Έπρεπε να δημιουργήσουμε έναν δήμο σύγχρονο, αποτελεσματικό, ένα ισχυρό αυτοδιοικητικό κέντρο, αξιοποιώντας τόσο τις δυνατότητες της περιοχής, όσο και όλων των δημοτών μας.

Στις προθέσεις μας ήταν, είναι και θα είναι, η λειτουργία ενός δήμου χωρίς αντιπαλότητες, χωρίς περιθωριοποιήσεις, ενός δήμου κοινωνικά δίκαιου, με ευαισθησία στα προβλήματα της καθημερινότητας, και με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για τον κάθε δημότη.

Στις σκέψεις μας παραμένει περισσότερο από ποτέ η αταλάντευτη απόφασή μας για υπέρβαση μικροπολιτικών – μικροκομματικών αγκυλώσεων, δίνοντας πρωτοβουλία σε όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας, να εκφραστούν και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις μιας βιώσιμης ανάπτυξης για ολόκληρο τον Δήμο Τεμπών.

Έτσι με γνώμονα όλα αυτά δημιουργήσαμε έναν πολυσυλλεκτικό συνδυασμό, με βασικό μας μέλημα τα αυτοδιοικητικά ζητήματα και προβλήματα του δήμου, μακριά από την εμπλοκή των κομμάτων.

Εξάλλου στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν απαιτείται κομματική προσέγγιση, αλλά ήθος των διοικούντων, γνώση και όραμα και αυτό έχει επιβεβαιωθεί ήδη δύο φορές στις εκλογικές αναμετρήσεις για το δήμο Τεμπών.

Αγαπητοί φίλοι

Για την Δημοτική Αρχή που έχω την τιμή να ηγούμαι, αποτελεί κορυφαία αρχή η επιβεβαίωση της συλλογικής προσπάθειας, της συνεργασίας, της συμμετοχικής διαδικασίας.

Ο συνδυασμός μας «Συνεργασία για πορεία ανάπτυξης του Δήμου Τεμπών» είναι:

• Ένας συνδυασμός με όραμα
• Ένας συνδυασμός με γνώση
• Ένας συνδυασμός με αποτελεσματικότητα

Παρά την δύσκολη οικονομικά συγκυρία και τα σοβαρά προβλήματα καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια να:

• Πετύχουμε την έγκαιρη προσαρμογή του νέου δήμου στο πλαίσιο λειτουργίας του «Καλλικράτη»
• Να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του δήμου μας
• Να αξιοποιήσουμε τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία
• Να προετοιμάσουμε τα έργα και τις δράσεις εκείνες που πρόκειται να αλλάξουν τα επόμενα χρόνια την φυσιογνωμία του δήμου μας.

Δώσαμε και εξακολουθούμε να δίνουμε μια καθημερινή μάχη για την βελτίωση των συνθηκών του δημότη σε όλα τα επίπεδα της ζωής του.

Να κάνουμε την καθημερινότητα του πιο εύκολη και ανθρώπινη, να δικαιώσουμε εν τέλει την επιλογή του να μείνει στον τόπο του.

Σε όλη την πορεία μας ως Δημοτική Αρχή προτάξαμε το ΕΜΕΙΣ πάνω από το ΕΓΩ, δίνοντας καθημερινά μάχη για να διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο την αποκομιδή των απορριμμάτων, την ύδρευση, την άρδευση, τους χώρους πρασίνου, τα οδικά δίκτυα, την εσωτερική οδοποιία, τον ηλεκτροφωτισμό.

Και όλα αυτά όπως όλοι γνωρίζετε σε ένα δυσμενές οικονομικά περιβάλλον.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πληγεί βάναυσα τα τελευταία 9 χρόνια.

Οι τακτικές επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί κατά 70%, ενώ τις ΣΑΤΑ κατά 80%, παρόλα αυτά όμως ο δήμος μας είναι οικονομικά εύρωστος με αυξημένα ταμειακά διαθέσιμα, οικονομική σταθερότητα και πλήρη αξιοπιστία, ενώ στους ισολογισμούς του παρουσιάζει καθαρά κέρδη.

Σε στενή συνεργασία με το προσωπικό του δήμου, προβήκαμε στη σωστή οικονομική διαχείριση. Προτεραιότητα μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν:

• Η μείωση των λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών του δήμου
• Η μείωση των μισθωμάτων για τις υπηρεσίες του δήμου
• Η μείωση στο ελάχιστο των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η εξόφληση των δαπανών, από δικαστικές αποφάσεις που προέρχονταν από τους πρώην καποδιστριακούς δήμους. Και πιστέψτε με ήταν πολλές οι δικαστικές εκκρεμότητες.

Για την οικονομική πορεία του δήμου κρατείστε παρακαλώ δύο νούμερα, ότι την 1/9/2014 το σύνολο των υποχρεώσεων του δήμου ήταν 1.676.658 και μέχρι τις 31/3/2019 το ποσό αυτό έφτασε στις 301.654 περίπου ευρώ.

Ενώ τα χρηματικά διαθέσιμα ήταν 1.172.109 και έγιναν 2 εκ. ευρώ. Είναι φανερή η πορεία των οικονομικών δεδομένων του δήμου μας.

Αξιοσημείωτη ακόμη είναι και η έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, όπου κατατάσσει τον Δήμο Τεμπών στην 5η θέση πανελλαδικά, στην κατηγορία κόστος λειτουργίας του δήμου ανά κάτοικο, (δλδ ποιες λειτουργικές δαπάνες βαρύνουν τον δημότη- έχουμε την μικρότερη επιβάρυνση), ενώ σημαντική διάκριση έχουμε αποσπάσει και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπου ο Δήμος Τεμπών βρίσκεται στην 10η θέση.

Τα χρόνια που προηγήθηκαν προχωρήσαμε σε μια σειρά έργων ιδιαιτέρως σημαντικών για την περιοχή

Ξεκινώ από το πιο σημαντικό και το πιο πρόσφατο που αφορά στην:

• Πολεοδόμηση παραλίων (ΣΧΟΟΑΠ)
—–Ιστορική στιγμή για τον Δήμο Τεμπών αναμφίβολα αποτελεί η ολοκλήρωση του σχεδίου για την τροποποίηση του ΣΧΟΟΑΠ, στην Δημοτική Ενότητα Κάτω Ολύμπου, που θέτει ουσιαστικά τις βάσεις πολεοδόμησης 1.932 στρεμμάτων, των παραλίων Αιγάνης, Μεσαγγάλων και Καστρί Λουτρού.

To Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την ερευνητική μελέτη συλλογής στοιχείων και πολεοδομικής οργάνωσης των παραπάνω παράκτιων οικισμών, προκειμένου να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την τελική φάση υλοποίησής τους.

Οι προτεινόμενες χρήσεις γης -βάσει της μελέτης- περιλαμβάνουν κατοικίες, εμπορικές δραστηριότητες, τουριστικές δραστηριότητες, θρησκευτικούς χώρους κ.ά.

Παράλληλα στο Δημοτικό Συμβούλιο κατατέθηκε και η μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας για τη σημειακή τροποποίηση του ΣΧΟΟΑΠ, της εν λόγω περιοχής, η οποία μαζί με την περιβαλλοντική μελέτη, που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος -και αναμένεται να εγκριθεί- ολοκληρώνει τον φάκελο των απαραίτητων προϋποθέσεων για το επόμενο βήμα προς την υλοποίηση αυτού του μεγαλόπνοου σχεδίου, που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της περιοχής.

Στόχος είναι η δημιουργία άρτιων οικοπέδων και η χάραξη περιφερειακών οδών, όπου απαιτούνται, προκειμένου να επιτευχθεί η βιωσιμότητα και η ολοκληρωμένη πολεοδομική λειτουργία της περιοχής.

Η μελέτη προτείνει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων αυτών των οικισμών, καθώς και αντιπλημμυρικά έργα που προβλέπονται από το σχέδιο Διαχείρισης Πλημμυρών του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

• Εγκατάσταση δωρεάν δικτύου ιντερνέτ (Wi fi) σε 11 σημεία
—-Είμαστε από τους πρώτους δήμους που ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Wifi 4eu.

Περιμένουμε από τον ΟΤΕ να προχωρήσει στην αναβάθμιση των γραμμών για να υπάρχει μεγαλύτερη ταχύτητα

• Τρεις γαλάζιες σημαίες στον Δήμο Τεμπών

—-Ο Δήμος Τεμπών βραβεύτηκε και φέτος σε 3 ακτές που θα κυματίζουν οι γαλάζιες σημαίες! Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση που προσθέτει ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα για τα παράλια του δήμους, καθώς και για τον νόμο Λάρισας.

• Ολοκληρώθηκε ο χάρτης που περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις της παραλιακής ζώνης. Η δημιουργία ενός τέτοιου εντύπου αποτελούσε πάγιο αίτημα του Συλλόγου Επαγγελματιών της περιοχής. Σε λίγες μέρες μάλιστα – πολύ έγκαιρα- πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, θα μοιραστεί στους επαγγελματίες της περιοχής.

• Αναμένεται και η έκδοση (μέσα στο μήνα), ενός ακόμη χρηστικού χάρτη για την περιοχή που θα καταγράφει τα μονοπάτια της ευρύτερης περιοχής. Η καταγραφή έγινε σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Λάρισας

• Go Tempi

—-Δημιουργήσαμε πριν από 1,5 χρόνο περίπου την ψηφιακή τουριστική πύλη gotempi.gr.

Μάλιστα λάβαμε μια σημαντική διάκριση, αποσπάσαμε το

το βραβείο silver, στα Best City Awards 2018, στο πλαίσιο διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Η βράβευση αυτή όπως είναι φυσικό γέμισε περηφάνια τη Δημοτική Αρχή, καθώς ο αρχικός στόχος για την προβολή και προώθηση της τουριστικής ταυτότητας του Δήμου Τεμπών, επετεύχθη.

Μέσω της εν λόγω ιστοσελίδας υπάρχει ενημέρωση για όλες τις εκδηλώσεις του δήμου, αλλά και των θεμάτων που ασχολούνται με τον τουρισμό. Μάλιστα όλες οι ενημερώσεις – εκδηλώσεις παρουσιάζονται και στα αγγλικά.

Ακόμη υπάρχει απάντηση σε όλα τα μηνύματα που τυχόν αποστέλλονται και το κυριότερο όλων είναι ότι για αυτή την ιστοσελίδα υπάρχουν στο fb 4.000 μέλη.

Όλο το διάστημα επισκέφθηκαν την σελίδα 33.137 χρήστες και έγιναν 1.185.315 κλικ, ακόμη θα υπάρξει μέριμνα για την προσθήκη της Ρουμάνικης γλώσσας, μιας και επισκέπτονται την περιοχή πολλοί Ρουμάνοι.

• Οδική σύνδεση των παραλιών του νομού μας
με τα παράλια της Πιερίας

—-Ένα έργο που αποτελούσε χρόνιο αίτημα των κατοίκων των παραλιών του Δήμου Τεμπών, αλλά και της Δημοτικής Αρχής, αρχίζει να δρομολογείται. Πρόκειται για την κατασκευή συνδετήριας γέφυρας, μήκους 80 μέτρων, που θα συνδέει το Καστρί Λουτρό με τους Νέους Πόρους.

Αρχικά υπήρξε συμφωνία μεταξύ των Περιφερειών Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε στο γραφείο του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός συμμετείχα και εγώ.

Αυτό που συμφωνήθηκε ήταν η ωρίμανση και δημοπράτηση των μελετών για τη συνδετήρια γέφυρα στην παραλιακή ζώνη Καστρί Λουτρό-Νέοι Πόροι, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

και εν συνεχεία η δημοπράτηση και κατασκευή της γέφυρας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

• Προχωρήσαμε στην τοποθέτηση ξύλινων ραμπών σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης του δήμου μας, για την εύκολη πρόσβαση των ΑΜΕΑ

• Δημιουργήσαμε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Δ.Δ Αιγάνης. Το έργο εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα LEADER με προϋπολογισμό 252.600,00 ευρώ
• Κατασκευάσαμε το αρδευτικό δίκτυο Πυργετού –Αιγάνης. Το έργο εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΠΑΑ 2007-2013 με προϋπολογισμό 583.020,00 ευρώ
• Προχωρήσαμε στην αξιοποίηση υδρευτικής γεώτρησης στη θέση «Ελαιοτριβείο και στην κατασκευή δικτύου ύδρευσης στην παραλία της Αιγάνης, με προϋπολογισμό 303.810,00ευρώ
• Προχωρήσαμε στην αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Αιγάνης με προϋπολογισμό 12.615,69 ευρώ
• Προχωρήσαμε στην διαμόρφωση πλατείας στην παραλία Αιγάνης με προϋπολογισμό 7.257,56 ευρώ
• Προχωρήσαμε στην αποκατάσταση δημοτικών κτιρίων (αποδυτήρια Αιγάνης) με προϋπολογισμό 60.000,00 ευρώ

• Έγινε η αποκατάσταση της οδού Κάτω Αιγάνη –παραλία Αιγάνης με προϋπολογισμό 460.000,00 ευρώ
• Έγινε η αποκατάσταση της οδού Κάτω Αιγάνη- Αιγάνη με προϋπολογισμό 600.000,00 ευρώ
• Ο καθαρισμός ρεμάτων Κάτω Αιγάνη με προϋπολογισμό 800.000,00 ευρώ
• Έγινε η αποκατάσταση της οδού Κουλούρα- Παλαιόπυργου- Μεσάγγαλα με προϋπολογισμό 250.000,00 ευρώ

• Μεριμνούμε για την λειτουργία Αγροτικού Ιατρείου σε 24ωρη βάση για την κάλυψη αναγκών κυρίως τους θερινούς μήνες

• Ολοκληρώνουμε την μελέτη ανάπλασης της παραλίας Μεσαγγάλων και Καστρί Λουτρού, έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή, το οποίο θα αλλάξει το περιβάλλον της παραλίας αλλά και την λειτουργία της ευρύτερης περιοχής.
Πρόκειται για ανάπλαση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου, συνολικού μήκους 5 km, το οποίο θα περιλαμβάνει την ασφαλτόστρωση του παραλιακού δρόμου, για την άμεση πρόσβαση των παραθεριστών στην παραλία, αλλά και στα καταστήματα. Επίσης θα διαμορφωθούν πεζοδρόμια, και θα εγκατασταθεί δίκτυο φωτισμού σε όλο το μήκος της παραλιακής, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη της περιοχής και την διαμόρφωση του παραλιακού χώρου, σε χώρο άμεσα προσβάσιμο και ευχάριστο στον επισκέπτη αλλά και στους κατοίκους της περιοχής.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΔΕ ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟΥ

• Έχει δημοπρατηθεί το έργο «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ Δ.Ε ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟΥ», συνολικού προϋπολογισμού 234.576,22 €, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται η ασφαλτόστρωση – βελτίωση δρόμων Μεσαγγάλων και Καστρί Λουτρού συνολικού μήκους 3.000 μέτρων, κατά την πραγματοποίηση του οποίου θα δοθεί προτεραιότητα σε δρόμους όπου μένουν ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και άτομα με κινητικά προβλήματα, για την άμεση πρόσβασή τους στην παραλία. Σκοπός του έργου είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, διότι από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίσαμε κατά τους χειμερινούς μήνες υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε όλο το δίκτυο.

• Εφαρμόζουμε πρόγραμμα κωνωποκτονίας

• Περιφερειακός δρόμος Καστρί- Λουτρό

• Εγκαταστήσαμε αυτόματους χλωριωτήρες σε δεξαμενές

• Δημιουργήσαμε τουριστικό περίπτερο στην είσοδο

• Προχωρήσαμε στην αξιοποίηση της υδρευτικής γεώτρησης στην περιοχή του ελαιοτριβείου Πυργετού, όπου εξασφαλίζεται με την παροχέτευση η επάρκεια νερού καθώς και η ποιοτική του σύσταση μιας και οι χημικές, μικροβιολογικές εξετάσεις είναι σε άριστο επίπεδο

• Εγκαταστήσαμε πινακίδες ονοματοθεσίας στην περιοχή των Μεσαγγάλων

• Προβήκαμε στον καθαρισμό της παραλίας

• Βελτιώσαμε τους παραλιακούς δρόμους

• Διοργανώνουμε κάθε καλοκαίρι μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων

Εκπονείται η μελέτη

• Για την αντιμετώπιση –πρόληψη από ακραία καιρικά φαινόμενα στο οδικό δίκτυο παραλίας Αιγάνης του Δήμου Τεμπών. Το έργο χρηματοδοτείται από τα ΕΚΤΑΚΤΑ ΥΠΕΣ με προϋπολογισμό 600.000,00 ευρώ

• Για συντήρηση αγροτικής οδοποιίαςΔημοτικής Ενότητας Κάτω Ολύμπου, με προϋπολογισμό 234.576,35 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από τα ΕΚΤΑΚΤΑ ΥΠΕΣ και δημοπρατήθηκε

• Κόμβος Πυργετού

Πρόκειται για ένα έργο που με την κατασκευή του στο ύψος του Πυργετού θα αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα για τα παράλια μας

Φίλοι μου

Έχουν γίνει αρκετά, μπορούν όμως να γίνουν περισσότερα.

Με την δική σας στήριξη μπορούμε να πάμε ένα βήμα παρακάτω.

Χρειαζόμαστε την υποστήριξη σας

Χρειαζόμαστε την ελπίδα, την αισιοδοξία, την ενεργό συμμετοχή

Αυτός ο τόπος, των Τεμπών είναι ο τόπος όλων μας!

Από τα βάθη της καρδιάς μου θέλω να σας πω ότι είμαι υπερήφανος για την συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια και έτσι θα πορευτούμε και στο μέλλον!

Διότι το όραμά μας είναι κοινό, δεν μπορεί να είναι διαφορετικό από το δικό σας, γιατί ζούμε ανάμεσά σας, ως ενεργοί πολίτες, ασχολούμενοι με τα κοινά επί σειρά ετών.

Το αύριο μας ανήκει. Το διεκδικούμε από σήμερα!

Γεια σας και καλό αγώνα

Με τη νίκη!

Καταρτίσαμε έναν συνδυασμό πολυσυλλεκτικό, έναν συνδυασμό νίκης, που εκφράζει την τοπική κοινωνία στο σύνολό της.

Έναν συνδυασμό που τον αποτελούν άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους και νοιάζονται για το κοινό καλό!

Θα μου επιτρέψετε να σας παρουσιάσω τους υποψηφίους συμβούλους

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟΥ

(Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι)

• ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

• ΓΑΓΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

• ΔΙΨΑΝΑΣ ΑΧΙΛΛΕΥΣ

• ΖΑΧΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

• ΖΗΣΑΚΗ ΞΑΝΘΗ

• ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΣΙΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

• ΜΠΑΣΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

• ΜΠΟΥΖΕΚΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

• ΣΟΥΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

• ΤΣΑΤΣΑΡΗ ΕΛΕΝΗ

• ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΙΓΑΝΗΣ

(Υποψήφιοι Σύμβουλοι της Κοινότητας)

• ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

• ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

• ΖΑΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

• ΚΑΛΤΣΙΔΟΥ ΝΙΚΗ

• ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

• ΡΙΖΑΚΗ ΑΝΝΑ

• ΡΟΥΠΑ ΖΩΗ

• ΦΑΛΑΓΓΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here