Κ. Γουργουλιάνης: Νέα πανδημία ή νόσος των κοινωνικών επαφών?

499

Με μία ανάρτηση στο Facebook ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης κάνει έκκληση σε όλους να μείνουμε σπίτι.

Δείτε τι γράφει:

“Νέα πανδημία ή νόσος των κοινωνικών επαφών?

Μελετώντας την βιβλιογραφία και αναλύοντας τους Έλληνες που πρόσφατα νόσησαν, βρίσκουμε εκδρομείς σε κρουαζερόπλοια ή άλλους ταξιδιώτες, συμμετέχοντες σε κοινωνικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, δεξιώσεις, ακόμα και μνημόσυνα. Επομένως το “μένουμε σπίτι” πρέπει να μετατραπεί στο κακόηχο σύνθημα “μένουμε κοινωνικά απομονωμένοι “. Πρέπει να συνεχίσουμε για τον επόμενο μήνα, μόνο με το 25% των κοινωνικών επαφών μας. Ας υπολογίσουμε επομένως εμείς τι περιορίσαμε! Σταματήσαμε άμεσα, πραγματικά με λύπη, τα μαθήματα φοιτητών και γιατρών σε κλινικά και ερευνητικά αντικείμενα, τις ταβέρνες, τα θέατρα, τους κινηματογράφους, τα συνέδρια, τα ψώνια στα εμπορικά κέντρα, αραιώσαμε τις επισκέψεις στα super market και αποφασίσαμε να μένουμε σπίτι όταν δεν έχουμε δουλειά στο Νοσοκομείο κάνοντας οικονομία δυνάμεων!. Όμως μένουμε σπίτι, μακρυά από τη γιαγιά και χωρίς την προσφιλή Ελληνική συνήθεια των συχνών οικογενειακών δείπνων! Με όλους αυτούς τους περιορισμούς, με σύμμαχό μας τον καλό μας ανοιξιάτικο καιρό, που επιβάλλεται να τον απολαμβάνουμε αυτές τις ημέρες, κρατώντας όμως τις αποστάσεις μεταξύ μας, συμβάλλαμε ουσιαστικά στη μείωση της μεταδοτικότητας.
Σας καλώ επομένως, όταν διαβάσετε αυτές τις γραμμές, μένοντας σπίτι, να μετρήσετε τον σκληρό αλλά αναγκαίο βαθμό “κοινωνικής απομόνωσης” που πετύχατε. Τότε μέσα στο Μάιο, ίσως και από τις πρώτες βδομάδες του, να ξαναγυρίσουμε στην κανονικότητα και σίγουρα στην κοινωνικότητα !”

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ