Κ. Γιαννακόπουλος: Η άρση των μέτρων, η παραλλαγή και οι εμβολιασμοί

235

Εκτιμούμε πως τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που η Πολιτική διαχείριση της πανδημίας, προχωρά από 1-5-2022 έως 31-8-2022 σε χαλάρωση ή αναστολή του συνόλου σχεδόν των προστατευτικών και περιοριστικών μέτρων, κατ’ άλλους πρόωρα ενώ κατ’ άλλους φυσιολογικά.
Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με την τουριστική κίνηση, που θα πρέπει να είναι απρόσκοπτη μετά μάλιστα από 2 χρόνια σχετικής στασιμότητας. Τα έσοδα που θα προκύψουν για την χώρα μας είναι πολλά.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν άρει τα μέτρα εδώ και καιρό. Γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να συμβαδίσει με την τακτική που ακολουθούν και οι υπόλοιπες χώρες ώστε αυτό να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για την χώρα μας ως τουριστικός προορισμός.
Ο τρίτος λόγος είναι η καλή εικόνα που παρουσιάζει το ΕΣΥ και ιδιαίτερα τα νοσοκομεία, όσον αφορά τις πολλές και βαριές covid νοσηλείες.
Από την άλλη μεριά η παραλλαγή XE καθώς και οι εικόνες που έρχονται από την Σαγκάη μας προβληματίζουν και μας ανησυχούν. Η XE είναι ένας ανασυνδυασμός από την Όμικρον Α1 και Α2, και προκύπτει στα πλαίσια του πολλαπλασιασμού ενός πανέξυπνου ιού, που κάνει προσπάθειες να μεταδίδεται πιο εύκολα και να βρίσκει τροφή να πολλαπλασιάζεται. Είχαμε άλλωστε επισημάνει από την αρχή της πανδημίας ότι όσο εμείς θα του επιτιθέμεθα τόσο εκείνος θα αμύνεται και θα «μεταμορφώνεται». Αυτό που ευχόμαστε όλοι είναι με αυτές τις μεταλλάξεις να είναι μεν πιο μεταδοτικός, αλλά να μην είναι παθογόνος για τον άνθρωπο.
Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει το Εμβολιαστικό Πρόγραμμα κατά της covid-19, όπως αυτό επικαιροποιείται κατά διαστήματα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και ανακοινώνεται δια στόματος της Καθηγήτριας κας Θεοδωρίδου να προχωρά κανονικά σε όλες τις ηλικίες (παιδιά-έφηβοι-ενήλικες) και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους και σε όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες ανεξαρτήτου ηλικίας.
Τέλος, οι εικόνες χάους που έρχονται από την Σαγκάη δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους. Είμαστε σε αναμονή περισσότερων δεδομένων όσον αφορά την εξέλιξη και την διαχείριση του ιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here