Ιστορίες της Αρχαίας Λάρισας: Η Φίλινα, ο Μήδιος και ο Φίλων ο Λαρισαίος

121

Γράφει η Στέλλα Καρατζόγλου

Η ιστορία μιας περιοχής, είναι κατά κύριο λόγο οι άνθρωποι της. Ειδικά σε περιοχές όπως η Λάρισα,  που κατοικούνται εδώ και αιώνες, η ιστορία είναι πλούσια και συνεχώς σου δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψεις νέα στοιχεία.

Ο Φίλιππος Β΄της Μακεδονίας και η Λαρισαία Φίλινα

Ο Φίλιππος Β΄ήταν, χωρίς αμφιβολία, ένα πολύ σημαντικό ιστορικό πρόσωπο. Έκανε την Μακεδονία ένα ισχυρό βασίλειο ενώ προετοίμασε και τον γιο του, Μ. Αλέξανδρο, για την κατάκτηση  της Περσίας και του μεγαλύτερου μέρους του τότε γνωστού κόσμου.

Ο Φίλιππος αγαπούσε δύο πράγματα. Τον πόλεμο και τις γυναίκες. Η πορεία του άλλωστε το αποδεικνύει περίτρανα. Από τις συζύγους του, η πιο γνωστή ήταν η Ολυμπιάδα, καθώς ήταν αυτή που έφερε στον κόσμο τον Μ. Αλέξανδρο.

Αυτό που δεν ξέρουμε όμως είναι ότι ο Φίλιππος την δεύτερη φορά που παντρεύτηκε, επέλεξε για σύζυγο μια Λαρισαία χορεύτρια που ονομαζόταν Φίλινα. Η Φίλινα χάρισε στον Φίλιππο τον πρώτο του γιο, ο σπουδαίος βασιλιάς είχε ήδη μια κόρη από τον πρώτο του γάμο με την Αυδάτη, τον Φίλιππο Γ΄ ο οποίος ονομαζόταν και Αρριδαίος.

Όταν ο Φίλιππος παντρεύτηκε με την Ολυμπιάδα, εκείνη δεν είδε με καλό μάτι την ύπαρξη του πρωτότοκου γιου. Η γέννηση μάλιστα του Αλέξανδρου έφερε τις δύο γυναίκες σε ρήξη, καθώς η Ολυμπιάδα ήθελε τον δικό της γιο για τον θρόνο.

Η αλήθεια είναι ότι για την ζωή της Φίλινας δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα, όμως υπάρχει ένας πάπυρος, που έχει διασωθεί και φέρει το όνομα της, και εικάζεται ότι είναι δικό της δημιούργημα. Στον πάπυρο αναγράφονται, σε μορφή ποιήματος, διάφορα ξόρκια τα οποία σχετίζονται με την ίαση διαφορών ασθενειών.

Ο Μήδιος

Μέτα τον Φίλιππο, το κουβάρι της ιστορίας μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον γιο του. Ο Μ. Αλέξανδρος, ήταν ένας σπουδαίος ηγέτης ο οποίος είχε αμφισβητήσει πολλές φορές τον ισχυρό πατέρα του και κατάφερε να φέρει την Ελλάδα στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου.

Ο Μ. Αλέξανδρος εκτός από ικανότατος ηγέτης, ήταν και πολύ καλός φίλος. Μάλιστα, η φιλία του με τον Ηφαιστίωνα, με τον οποίο μεγάλωσαν μαζί, ήταν ονομαστή και από πολλούς συγκρίθηκε με αυτή του Αχιλλέα και του Πατρόκλου. Ο Ηφαιστίωνας  πέθανε  8 μήνες πριν πεθάνει ο Μ. Αλέξανδρος σε ηλικία 32 ετών.

Μετά τον θάνατο του αγαπημένου του φίλου, ο Μ. Αλέξανδρος στηρίχθηκε στον στενό του φίλο Μήδιο. Ο Μήδιος ήταν γιος του Οξυθέμιδος και καταγόταν από τη Λάρισα. Βέβαια, αυτή την στενή σχέση ήρθε να λερώσει ο θάνατος του Μ. Αλέξανδρου. Ο Μήδιος ήταν από τους βασικούς υπόπτους για την δολοφονία του Μ. Αλέξανδρου, καθώς υπήρξε η υποψία ότι τον δηλητηρίασε με τη βοήθεια του Ιόλαου, του οινοχόου.

Φίλων ο Λαρισαίος

Οι Έλληνες φιλόσοφοι είναι ξακουστοί και τα έργα τους αποτέλεσαν την βάση για πολλά φιλοσοφικά ρεύματα που ακολούθησαν στην Ευρώπη. Ανάμεσα τους βρίσκεται και ο Φίλων ο Λαρισαίος, ο οποίος μπορεί να μην ανήκει στον πάνθεον των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, αλλά η πορεία του είναι εξίσου σημαντική.

Γεννήθηκε στην Λάρισα το πρώτου μισό του πρώτου αιώνα. Ήταν μαθητής του Κλειτόμαχου, τον οποίο και διαδέχτηκε ως σχολάρχης της Ακαδημίας του Πλάτωνα στην Αθήνα. Δυστυχώς, δεν έχουν διασωθεί συγγράμματά του. Ήταν της φιλοσοφικής σχολής των σκεπτικών που βασικό αξίωμα της είναι η λεγόμενη «Αρρεψία» (αμφιβολία), ενώ αναγνωρίζει ως το μόνο πραγματικό αγαθό την Αρετή.

Στο πλευρό του Φίλωνα του Λαρισαίου μαθήτευσαν πολλοί, με πιο σημαντικούς τον Αντίοχο τον Ασκαλωνίτη και τον Μάρκο Τύλλιο Κικέρων. Πέθανε στην Ρώμη το 79 π.Χ.

1η δημοσίευση 21 Ιουνίου 2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here