Η ιστορία της Λάρισας στο… ebay

588
Γκραβούρα από το 1778. Κόστος 65 ευρώ
Γκραβούρα από το 1778. Κόστος 65 ευρώ

Κι αν οι περισσότεροι Έλληνες τούτες τις μέρες ψάχνουν στις τσέπες τους να βρούνε έναν μικρό θησαυρό, δηλαδή ένα ελαττωματικό «δίευρο», μετά τον σάλο που έχει ξεσπάσει για το ότι κάποιος πουλάει ένα αντίστοιχο 80.000 ευρώ στην πλατφόρμα πωλήσεων ebay, η «Ε» ψάχνοντας στον ίδιο χώρο, βρήκε έναν άλλο… θησαυρό. Κομμάτια από την ιστορία της Λάρισας και μάλιστα για όλα τα βαλάντια.

Αντικείμενα που για κάποιους ίσως να μην έχουν αξία, για κάποιους συλλέκτες αποτελούν πολύτιμα κομμάτια των συλλογών τους. Μικροπράγματα που ξεκινούν από ένα μόλις ευρώ αλλά μερικά κοστολογούνται για αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των αντικειμένων που αφορούν στη Λάρισα είναι νομίσματα από διάφορες εποχές. Για παράδειγμα ένα ασημένιο νόμισμα που χρονολογείται από το 356 π.Χ. πωλείται από κάποιον που βρίσκεται στις ΗΠΑ, προς τεσσεράμισι χιλιάδες ευρώ.

Μεγάλο χώρο στον διαδικτυακό «μπουφέ» καταλαμβάνουν οι φωτογραφίες και τα σκίτσα της παλιάς Λάρισας. Καρτ ποστάλ μα και φωτογραφίες σημαντικών στιγμών από την ιστορία της περιοχής. Από τις παλαιότερες Post Card και μια από τις πιο ακριβές είναι μια γκραβούρα που απεικονίζει τη Λάρισα του 1778 και κοστολογείται περίπου 65 ευρώ. Κάρτες με τον κήπο των Ανακτόρων, άλλες με τα πάρκα διαφόρων δεκαετιών. Μα και φωτογραφίες από τον πόλεμο και την Κατοχή. Στιγμιότυπα με ιδιαίτερη αξία φαίνεται πως βρίσκουν πολλούς ενδιαφερόμενους. Πολλές έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά και έχουν και συνοδευτική λεζάντα από το πρακτορείο ειδήσεων της εποχής.

Η σιδηροδρομική γραμμή και ο σταθμός της Λάρισας αποτελούσαν, εκ των συμβόλων της. Γι΄ αυτό τον λόγο και μόνο πολλά εισιτήρια από διαδρομές τρένων βρίσκονται μέσα στην πλατφόρμα πωλήσεων περιμένοντας να βρούνε αγοραστές. Ένα εισιτήριο από το 1931 για τη γραμμή Λάρισας – Βόλου στοιχίζει μόλις 3.49.

Χάρτες όλων των ειδών, πριν και μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα, διαφόρων διαστάσεων και τιμών.

Όσον αφορά τώρα τους κατόχους είναι άνθρωποι κυρίως από την Ευρώπη χωρίς να λείπουν και αυτοί από την ήπειρο της Αμερικής.

Κλείνουμε με ένα ιδιαίτερο κομμάτι. Αυτό του αθλητισμού και δη του ποδοσφαίρου. Η Λάρισα έχει πολύ μεγάλη γκάμα αντικειμένων και φυσικά στο κοινό που απευθύνονται κάποια κομμάτια έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Φανέλες της ΑΕΛ κυρίως από κάθε περίοδο, χαρτάκια αυτοκόλλητα με όλους τους ποδοσφαιριστές. Από τους παλιότερους είναι ο Τάκης Παραφέστας και ο Κώστας Μαλουμίδης. Άλλωστε από τη δεκαετία του ’80 ελάχιστα διασώθηκαν. Μα και περιοδικά για αγώνες, εισιτήρια, φωτογραφίες, καρφίτσες με το άλογο.

Σούζα η Λάρισα και στο… ebay.

Του Κώστα Γκιάστα

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here