Ισλί- Το μικρασιάτικο χριστουγεννιάτικο γλύκισμα που φτιάχνουν σε χωριό της Λάρισας (βίντεο)

140

Σε ένα χωριό καθαρά προσφυγικό, στο Ομορφοχώρι της Λάρισας, τα Χριστούγεννα οι νοικοκυρές συνεχίζουν τις γευστικές παραδόσεις που έφεραν από τις πατρίδες τους την Καππαδοκία ή και την Τραπεζούντα.

Αναζητώντας ξεχωριστές γεύσεις η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη επισκέφτηκε μια μικρασιατική οικογένεια.

Ο χρόνος μοιάζει να έχει παγώσει και η γυναικεία φροντίδα για τα φαγητά και τα γλυκά του σπιτιού, ημέρες Χριστουγέννων, παραπέμπει στα βιβλία μιας άλλης εποχής και στις Κωνσταντινοπολίτισσες, που σήκωναν το φορτίο να ευχαριστήσουν τον ουρανίσκο των πολυμελών οικογενειών τους. Μια από αυτές η Ζαφειρία Κοτζαμάνογλου, μέλος συλλόγου ιστορικής- λαογραφικής ένωσης Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες», αναμειγνύει μπαχάρια, μέλια και πετιμέζια για να ξαναβρεί εκείνες τις γεύσεις.

Το λεγόμενο Ίσλι, με γέμισμα και δουλεμένο περίτεχνα με ένα συγκεκριμένο εργαλείο για να δημιουργήσει σχέδια στην επιφάνεια ανασταίνει μνήμες του παρελθόντος. Μοιάζει με κέντημα και είναι νηστίσιμο, που πέρασε σε Αρμενίους, Ποντίους και έφτασε στην Ελλάδα το 1922.

Το κέντημα έχει και πρακτικό ρόλο. «Για  να περάσει στο εσωτερικό το σιρόπι, εξηγεί η κ. Κοτζαμάνογλου. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται και οι γευστικές παραδόσεις, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και συνοδεύει την λαογραφία κάθε τόπου.

Πηγή: ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here