Ημερίδα για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση το Σάββατο 17/12

64

Συνδιοργάνωση Παν/μίου Λευκωσίας, Παν/μίου Πατρών και του Δήμου Λαρισαίων

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου και ώρες 9:30 – 14:00  στo Αμφιθέατρο 4ου Δημοτικού Σχολείου, (Ανθίμου Γαζή και Κουμουνδούρου) στη Λάρισα, θα πραγματοποιηθεί Εκπαιδευτική Ημερίδα, με θέμα: 8o Φόρουμ Διαπολιτισμικού Διαλόγου και Μάθησης, Η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση ως πυλώνας περιφερειακής ανάπτυξης και καινοτομίας.

Το Φόρουμ είναι αφιερωμένο στη Διεθνή Ημέρα Μεταναστών, που γιορτάζεται στις 18 Δεκεμβρίου, και διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Έδρα UNESCO και Τμήμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης) και από το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Εργαστήριο Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης) του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων.

Σκοπός του Φόρουμ είναι να θέσει ένα ευρύτερο πλαίσιο προβληματισμού για τον ρόλο της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Διαμεσολάβησης ως σημαντικού πυλώνα περιφερειακής ανάπτυξης και καινοτομίας. Οι σύγχρονες, παγκοσμιοποιημένες κοινωνίες της γνώσης και του ρίσκου επηρεάζονται δραματικά από κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, από συγκρούσεις, από την κλιματική αλλαγή αλλά και από την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών.

Οι σύγχρονες κοινωνικότητες είναι όλο και περισσότερο διασυνδεδεμένες, ενώ η διαρκής παρουσία του διαφορετικού «άλλου» αναθεωρεί τις μεγάλες εθνοκεντρικές αφηγήσεις. Οι διαφοροποιημένες βιογραφίες και οι διαπολιτισμικές ικανότητες αποτελούν σημαντικό παραγωγικό πόρο (productive diversity) για τις κοινωνίες μας και στηρίζουν την καινοτομία και την ανάπτυξη. Αυτή η ανάπτυξη για να είναι παραγωγική και δίκαιη θα πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνική συμπερίληψη και την αποφυγή προκαταλήψεων και στερεοτύπων. Η ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα ξαναμαθαίνει να ζει μαζί με το διαφορετικό μέσα από την κοινωνική καινοτομία, τον διαπολιτισμικό διάλογο, και τη διαμεσολάβηση.

Οι συμμετέχοντες/ουσες στο Φόρουμ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σχετικές παρουσιάσεις, να συζητήσουν και να υποβάλουν ερωτήματα στους/στις ομιλητές/τριες σχετικά με το περιεχόμενο και τις επαγγελματικές προοπτικές της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Διαμεσολάβησης στο σύγχρονο πλαίσιο της κοινωνικοοικονομικής μετάβασης.

Κατεβάστε το Πρόγραμμα του Φόρουμ

Στο Φόρουμ θα γίνει εκτενής αναφορά στο Εξ Αποστάσεως Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση», το οποίο προσφέρεται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το πρόγραμμα αυτό εγκαινιάζει έναν κοινό επιστημονικό χώρο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στο πεδίο της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Διαμεσολάβησης με στόχο τις συνέργειες μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και των φορέων/στελεχών της εκπαίδευσης και την πρακτική εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διαφοροποιημένου εκπαιδευτικού σχεδιασμού και διαμεσολάβησης. Είναι δε ανοιχτό σε όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς αλλά και στα στελέχη όλων των φορέων μη τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης που ασχολούνται με τη διαμεσολάβηση. Το κοινό ΠΜΣ προσφέρει αμειβόμενη Πρακτική Άσκηση με την αρωγή της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας του ελληνικού Υπουργείου Εσωτερικών.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Διαμεσολάβησης  κάνετε κλικ ΕΔΩ

Η είσοδος στο Φόρουμ είναι ελεύθερη, ενώ θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής σε όσους συμμετέχοντες παρευρεθούν με φυσική παρουσία. Δηλώσεις συμμετοχής στο Φόρουμ ηλεκτρονικά ΕΔΩ  ή στα τηλ. 2410549831, 6972089310 /email: unic.greece@gmail.com

Το σεμινάριο θα μεταδίδεται και ζωντανά μέσω διαδικτύου. Εάν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε τη ζωντανή μετάδοση μέσω ΖΟΟΜ, μπορείτε να κάνετε εγγραφή, πριν από την έναρξη της ημερίδας, ΕΔΩ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here