Ι.Σ.Λάρισας: Ενημέρωση για τον Κορωναϊο

518

Ο 2019–nCoV ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών όπως ο ιός που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-nCoV), αλλά δεν είναι ο ίδιος ιός.
Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά.
Πώς πραγματοποιείται ο διαχωρισμός των κρουσμάτων από τις Υγειονομικές Αρχές
Ο ορισμός έχει συνταχθεί με βάση τις οδηγίες του WHO και του ECDC και αφορά τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από το νέο κορωναϊό 2019 – nCoV όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ. Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί.
Ύποπτο κρούσμα
Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, φαρυγγαλγία, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας και τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:
Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από 2019-nCoV ή Ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές όπου θεωρείται ότι υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση λοίμωξης από 2019- nCoV στην κοινότητα ή Εργασία ή επίσκεψη σε δομή παροχής φροντίδας υγείας όπου αντιμετωπίζονταν ασθενείς με λοίμωξη από 2019-nCoV.
Πιθανό κρούσμα
Ύποπτο κρούσμα με αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για τον νέο κορωναϊό 2019-nCoV: Αδιευκρίνιστο, ή Θετικό, αλλά με εργαστηριακή μέθοδο που ανιχνεύει γενικά ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των κορωναϊών και όχι ειδικά τον νέο κορωναϊό 2019-nCoV

Επιβεβαιωμένο κρούσμα
Άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κορωναϊό 2019-nCoV, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων
Ως «στενή επαφή» ορίζεται:
Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με λοίμωξη από 2019-nCoV
Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ή παραμονή σε κλειστό χώρο με ασθενή με λοίμωξη από 2019-nCoV
Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με λοίμωξη από 2019-nCoV ή εργαζόμενος σε εργαστήριο που χειρίζεται κλινικά δείγματα ασθενών με λοίμωξη από 2019-nCoV
Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προ κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με λοίμωξη από 2019-nCoV, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές).
Πρόληψη διασποράς-Μέτρα Προφύλαξης
Η τήρηση απόστασης ασφαλείας από πιθανό κρούσμα είναι επιβεβλημένη, όπως και η κάλυψη του προσώπου του με μάσκα. ΔΕΝ θα πρέπει να κάνουν χρήση χειρουργικής μάσκας υγιείς πολίτες, ως μέτρο προφύλαξης. Επίσης είναι απαραίτητο το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και πέρασμα με αλκοολούχο διάλυμα. Ο συγκεκριμένος κορωναϊός φαίνεται ότι μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες στις διάφορες επιφάνειες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του. Ιδιαίτερα στις κοινόχρηστες επιφάνειες σχολείων και ιδρυμάτων.
Εάν διαπιστωθεί πυρετός, βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει αναζητηθεί άμεση ιατρική βοήθεια. Ειδικά εάν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού ή επαφής με ταξιδιώτη που έχει επισκεφθεί χώρες με πολλά κρούσματα Να αποφεύγεται η άμεση επίσκεψη σε Νοσοκομεία και Ιδιωτικές Κλινικές και ιδιαίτερα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), παρά μόνο σε επείγουσα κατάσταση ή κατόπιν ειδικής διαδικασίας παραπομπής από το θεράποντα ιατρό.
Προληπτικά ειδικά μέτρα, που αφορούν δράσεις για τον περιορισμό της πιθανότητας της εξάπλωσης της επιδημίας κορωναϊού στην πατρίδα μας και έχουν ως κύριο στόχο, την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού είναι η αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας για 4 εβδομάδες, αναστολή οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες 4 εβδομάδες, αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες, προληπτική αναστολή λειτουργίας εκπαιδευτικών μονάδων κάθε βαθμίδας ανάλογα με τα ευρήματα που προκύπτουν από την ιχνηλάτιση επαφών και τέλος διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών για τις επόμενες 2 εβδομάδες.
Τα μέτρα θα ισχύσουν από σήμερα, Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 και θα επαναξιολογηθούν πριν τη λήξη τους.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα για την πλήρη διασφάλιση της υγείας των πολιτών. Όπως χρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ανάπτυξη όλων των κρεβατιών ΜΕΘ, προμήθεια υγειονομικού υλικού σε όλες τις Υγειονομικές μονάδες, Νοσοκομεία , Κ.Υ., Π.Ι., Άμεση ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κα ενίσχυση της ενημέρωσης των εμπλεκόμενων, αύξηση των μέτρων πρόληψης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ενημέρωση του κοινού από τον ΕΟΔΥ και λήψη άμεσων μέτρων στήριξης ιατρείων, εργαστηρίων και πολυϊατρείων.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Ι.Σ.ΛΑΡΙΣΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ