Η παράταξη «Νέα Εποχή» για την επιτροπή αγροτικών θεμάτων Δ. Αγιάς

319

Με αφορμή την δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης από την επιτροπή των αγροτικών θεμάτων του Δήμου Αγιάς θα θέλαμε ως παράταξη να εκφράσουμε κάποιες σκέψεις.
Η παράταξή μας «Νέα Εποχή», συμμετείχε στην επιτροπή με έναν εκπρόσωπο, τον Δημοτικό σύμβουλο Απόστολο Καφετσιούλη ο οποίος και συνυπέγραψε εκ μέρους της παράταξής μας την ανακοίνωση. Είχαμε ζητήσει την ίδρυσή της στο πρώτο Δ.Σ. που διενεργήθηκε εν μέσω πανδημίας με ρόλο κυρίως συντονιστικό για εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων που προέκυπταν από την πανδημία και την καραντίνα.
Συμφωνούμε φυσικά με τα αιτήματα που αναφέρονται στην ανακοίνωση αν και κάποια από αυτά τα θεωρούμε ανέφικτα. Όταν όμως εμείς προτείναμε την συγκρότηση της επιτροπής είχαμε και κάποια άλλα πράγματα στο μυαλό μας τα οποία και είχαμε τονίσει από τότε.
Αυτό που εμείς θέλουμε είναι η επιτροπή αυτή να παραγάγει κάτι ποιο σύνθετο που να ανταποκρίνεται στις προκλητικές ανάγκες μιας πρωτόγνωρης κατάστασης και όχι απλά να εκφέρει αιτήματα προς άλλους. Θέλουμε ο Δήμος, λειτουργώντας πολωτικά να γίνει ένα κέντρο συντονισμού δράσεων που θα προστατεύει τα προϊόντα του τόπου και θα προβάλει την ποιότητά τους. Δράσεις και ιδέες που θα καθοδηγήσουν του παραγωγούς μας ώστε να υιοθετήσουν πρακτικές που θα εξασφαλίσουν διάθεση προϊόντων στην αγορά εναρμονισμένα με τις σύγχρονες απαιτήσεις καθαριότητας, υγιεινής και με σύγχρονες μεθόδους αποστολής. Δράσεις προβολής, της καθαρότητας, της αγνότητας και της ποιότητας των προϊόντων οι οποίες θα αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δικών μας προϊόντων έναντι των άλλων. Δράσεις που θα βοηθήσουν να οργανωθούν οι κινήσεις προς τον ΕΛΓΑ και άλλους οργανισμούς και υπηρεσίες για την διεκδίκηση αποζημιώσεων με διαφανή, συνολικό και δίκαιο τρόπο, ώστε να μην επαναλαμβάνονται λάθη του παρελθόντος με ενέργειες αποσπασματικές και μεμονωμένες όπως φαίνεται ότι έγινε για ακόμη μια φορά με την περίπτωση της φετινής ακαρπίας στα κεράσια λόγω παγετού. Και, τέλος, συντονισμό για στοχευόμενες πιέσεις προς την κυβέρνηση και την Ε.Ε.
Στην περιοχή μας δραστηριοποιούνται εύρωστοι συνεταιρισμοί, αξιόπιστοι μεμονωμένοι παραγωγοί και επιχειρήσεις, που όλοι μαζί, με συντονιστή τον Δήμο θα μπορούσαν να συνεργαστούν και να παρουσιάσουν προϊόντα που άλλοι δεν θα μπορούσαν εύκολα να ανταγωνιστούν. Είναι δηλαδή πραγματικά μια ευκαιρία να μετατρέψουμε την κρίση σε νέα προοπτική.
Αντί αυτού, είδαμε την επιτροπή αυτή να περιχαρακώνεται σε λίγα μέλη, με το πρόσχημα της ευελιξίας. Οι συνεταιρισμοί έμειναν ουσιαστικά απ’ έξω, όπως και οι επιχειρήσεις του κλάδου. Αποτέλεσμα, ένα κείμενο με ,περιεχόμενο χλιαρό, ευκταίο, που περισσότερο περιμένει λύσεις από άλλους και δεν καταπιάνεται με το τι μπορούμε εμείς να κάνουμε. Το πάθημα των προηγούμενων ετών, δηλαδή το να περιμένουμε έτοιμες λύσεις που κανείς δεν μας έδωσε, δεν μας έγινε μάθημα.

Ελπίζουμε ότι μετά την ανακοίνωση του ψηφίσματος, δεν έφτασε και το τέλος της επιτροπής αυτής. Θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, διευρύνοντας τόσο τον αριθμό των μελών της όσο και τον ορίζοντα της δράσης της.
Καλούμε τον Δήμαρχο που φρόντισε να γίνει και σ’ αυτήν την επιτροπή πρόεδρος, ενώ είναι ο συστήσας την επιτροπή, να αναθεωρήσει την πρακτική του και να ανασυντάξει την επιτροπή στο πλαίσιο που εμείς περιγράψαμε ώστε να συνεχίσει να ασχολείται με τα σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα των παραγωγών μας. Δεν αρκούν τα δίκαια ή μη, πραγματοποιήσιμα ή μη, αιτήματα. Πρέπει κι εμείς να κάνουμε ενέργειες.
«Συν Αθηνά και χείρα κίνει»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here