«Οι ογκολογικοί και αιματολογικοί ασθενείς χρειάζονται κάτι περισσότερο από τις αοριστολογίες της κυβέρνησης»

258

Με αοριστολογίες και έχοντας εμφανή έλλειψη σοβαρού, κεντρικού σχεδιασμού εμφανίστηκε σήμερα στη Βουλή η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπου δια στόματος του Υφυπουργού κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, απάντησε στην από 24/9/2019 επίκαιρη ερώτηση της βουλευτίνας του Κινήματος Αλλαγής Ν. Λάρισας, κ. Ευαγγελίας Λιακούλη, σχετικά με την αδυναμία προμήθειας αναγκαίων φαρμάκων για ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, αλλά και άλλων μεγάλων νοσοκομείων της χώρας.

Ο Υφυπουργός Υγείας, γενικολογώντας, αναφέρθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης επί του συγκεκριμένου ζητήματος, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητά του, χωρίς ωστόσο να δίνει κάποια επί της ουσίας απάντηση ή λύση, στα όσα πολύ συγκεκριμένα του καταμαρτυρούσε η Λαρισαία πολιτικός, για τον Γολγοθά που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και τα στελέχη και οι θεράποντες ιατροί του ΠΓΝ Λάρισας.

Στην δευτερολογία της η βουλευτής Λάρισας αναφέρθηκε σε περιστατικό ασθενούς, που την ίδια μόλις ημέρα είχε φύγει άπρακτη από το νοσοκομείο, λόγω έλλειψης συγκεκριμένου σκευάσματος, το οποίο μάλιστα δεν συγκαταλέγεται καν στην κατηγορία των «ακριβών» φαρμάκων.

Ο Υφυπουργός Υγείας, σε εμφανή αμηχανία απάντησε πως τα νοσοκομεία έχουν πιστώσεις για την αγορά φαρμάκων, αλλά ίσως να μην «είναι μόνο θέμα Υπουργείων. Είναι και θέμα διοικήσεων, είναι και θέμα ανθρώπων. Νομίζω, εξ όσων γνωρίζω, ότι δεν υπάρχει έλλειψη στη χώρα στο συγκεκριμένο φάρμακο». Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών, όπως και των νοσοκομείων της χώρας αποτελούν πολύ πρόσφατες επιλογές της κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει κι ο ίδιος…

Δείτε το βίντεο:

Δείτε τα πρακτικά:

Συνεχίζουμε τώρα με τη δεύτερη με αριθμό 43/24-9-2019 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου της Βουλευτού Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής κ. Ευαγγελίας Λιακούλη προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Αδυναμία προμήθειας αναγκαίων φαρμάκων για ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας».
Κυρία συνάδελφε, έχετε τον λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατέθεσα μία επίκαιρη ερώτηση, κύριε Υπουργέ, στις 24 Σεπτεμβρίου. Αυτή η ερώτηση αφορούσε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, πλην, όμως, προϊόντος του χρόνου, δυστυχώς και μέχρι σήμερα δεν αφορά μόνο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας -και πρέπει να το τονίσω- αλλά αφορά και τον «Άγιο Σάββα», αφορά και το Νοσοκομείο της Ρόδου και πολλά ακόμα.
Αυτό, λοιπόν, που εμφανίστηκε και φέτος, όπως κάθε χρόνο –γιατί είναι ενδημικό πλέον το πρόβλημα- είναι η αδυναμία προμήθειας των αναγκαίων φαρμάκων για ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς. Και αυτά τα φάρμακα δεν είναι σε έλλειψη. Η αδυναμία προμήθειας των φαρμάκων οφείλεται στο γεγονός ότι οι σφιχτοί προϋπολογισμοί των χρόνων της κρίσης δεν επιτρέπουν την προμήθεια.
Τι γίνεται τον μήνα Σεπτέμβριο, λοιπόν; Εμφανίζονται αυτά τα προβλήματα οξυμένα. Δυστυχώς, οι προϋπολογισμοί είναι υποπολλαπλάσιοι μέχρι και το 1/10 των προϋπολογισμών άλλων ετών, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν τα προϋπολογισμένα κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών, μέχρι και το πέρας του έτους. Η συνηθισμένη πρακτική που ακολουθούνταν και στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας-Στερεάς -εμφανίζονταν οι ελλείψεις για τουλάχιστον τρία χρόνια- ήταν να δίνουμε μια μορφή παράτασης στο θέμα. Πώς; Υπογράφοντας ο ΔΥΠΕάρχης μια παρατάσεις για έναν μήνα – πράγμα που έπραξε, προς τιμήν του βεβαίως. Συγκεκριμένα, μια ημέρα μόλις αφού ανέλαβε ο νέος ΔΥΠΕάρχης, υπέγραψε για 2 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία, όμως, επαρκούν για μόλις ένα μήνα.
Τώρα βρισκόμαστε στην καρδιά του Οκτώβρη. Και τι συμβαίνει; Ξανά το πρόβλημα από την αρχή. Αντιμετωπίζουμε, δηλαδή, τον Οκτώβρη ακριβώς ό,τι αντιμετωπίσαμε και τον Σεπτέμβρη. Να σας θυμίσω πριν προλάβετε να μου απαντήσετε για τα του Προϋπολογισμού, ότι χθες το βράδυ έγιναν οι τελευταίες μισές θεραπείες. Δηλαδή, διώχθηκαν άνθρωποι από τις χημειοθεραπείες. Το Avastin της εταιρείας Roche έλειπε, με αποτέλεσμα να αναζητείται σήμερα πυρετωδώς η δόση του, εν όψει και της απάντησης που θα μας δώσετε.
Δυστυχώς, λοιπόν, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Οι υπηρεσίες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας εκπέμπουν sos. Ακούσαμε από τον κύριο Υπουργό πριν από λίγες ημέρες να λέει ότι θα δοθούν 52 ή 54 εκατομμύρια ευρώ -δύο ερμηνείες υπάρχουν- για να αντιμετωπιστεί σοβαρά το πρόβλημα. Και εμείς λέμε ότι, δυστυχώς, ακόμη υπάρχει δυσπιστία στις υπηρεσίες, στους γιατρούς, αλλά κυρίως στους ασθενείς.
Κύριε Υπουργέ, έχω την πεποίθηση ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας και εσείς προσωπικά, ο Υπουργός, ο Υφυπουργός, όλη η πολιτική ηγεσία, έχετε καλές προθέσεις και δεν κάνετε ρηματικές ανακοινώσεις μόνο ή κατ’ ανάγκην ανακοινώσεις. Όμως, αυτό δεν αρκεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κυρία συνάδελφε, τελειώνετε, παρακαλώ.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Ο καρκίνος, όσοι έχουν το βίωμα τουλάχιστον, ερχόμενοι σε επαφή μαζί του ή στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον, είναι ένας σκληρός πόλεμος. Ένας πόλεμος, στον οποίο οι δεύτερες σκέψεις, το άγχος και ο πανικός δεν βοηθούν. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε άγχος και πανικό. Απαιτούνται ταχύτατοι ρυθμοί, λοιπόν, ανταπόκρισης της πολιτικής ηγεσίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κυρία συνάδελφε, έχει ολοκληρωθεί ο χρόνος σας.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ: Ρωτάμε τι ακριβώς θα κάνετε σε αυτό το πλαίσιο άμεσα και εν όψει του ότι σήμερα δεν γίνονται χημειοθεραπείες στο ΠΓΝ Λάρισας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε, κυρία συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Τα θέματα που αφορούν τους ογκολογικούς ασθενείς, όχι μόνο στη Λάρισα, αλλά και σε όλη την επικράτεια, είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της σημερινής Κυβέρνησης. Αυτό άλλωστε το έχουμε τονίσει τόσο προεκλογικά όσο και από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Και φαίνεται άμεσα και με συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα προς τους πολίτες. Να αναφέρω ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μέσα σε δύο μήνες έχουμε δώσει λύση σε ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά καρκινοπαθείς, διευκολύνοντας την ευαίσθητη αυτή κατηγορία του πληθυσμού. Έτσι, ενώ μέχρι πρότινος όσον αφορά τα φάρμακα έπρεπε να πάνε στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και να κάθονται στις ουρές για να τα πάρουν και να πηγαίνουν σε ιδιωτικές κλινικές για να κάνουν τη θεραπεία τους, τώρα πηγαίνουν κατευθείαν στην κλινική και βρίσκουν τη θεραπεία τους, χωρίς να ταλαιπωρούνται στις ουρές της ντροπής. Μάλιστα, επεκτείνουμε αυτό το μέτρο, έτσι ώστε τα φάρμακα για αυτή τη συγκεκριμένη ομάδα, αλλά και άλλες ομάδες -γιατί δεν είναι μόνο οι καρκινοπαθείς- να μπορούν να διανέμονται τόσο από τα φαρμακεία της γειτονιάς όσο και στο σπίτι.
Στον προγραμματικό μας λόγο προεκλογικά τονίσαμε ότι δίνουμε μεγάλη σημασία και προτεραιότητα στη διαχείριση των καρκινοπαθών. Γιατί δεν είναι μόνο τα φάρμακα των ογκολογικών ασθενών. Είναι και άλλα πράγματα που πρέπει να λύσουμε. Ετοιμάζουμε συγκεκριμένες δράσεις και λύσεις, όπως για παράδειγμα οι αναμονές στις ακτινοθεραπείες των ογκολογικών ασθενών.
Σε ό,τι αφορά τώρα τη Λάρισα: Τόσο στη Λάρισα όσο και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας πραγματικά υπήρχε πρόβλημα με τις πιστώσεις στα φάρμακα. Και το πρόβλημα αυτό κληθήκαμε να το αντιμετωπίσουμε διότι, όπως γνωρίζετε σίγουρα, παλαιότερα δεν υπήρχε αυτό το πρόβλημα τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Εμφανιζόταν μετά -τον Οκτώβρη, τον Νοέμβρη- στα νοσοκομεία της χώρας. Επομένως, αντιλαμβάνεστε ότι έπρεπε να δράσουμε άμεσα και σύντομα, έτσι ώστε να αποκαταστήσουμε την ομαλή τροφοδοσία των νοσοκομείων με φάρμακα. Και αυτό κάναμε. Και αυξήσαμε τις πιστώσεις προς τα νοσοκομεία τόσο της Λάρισας όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας και παρακολουθούμε σε εβδομαδιαία βάση την εκτέλεση των προϋπολογισμών και τη ροή των φαρμάκων.
Διότι έχουμε δει μια εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία μας προκαλεί ερωτήματα, τον τελευταίο κυρίως χρόνο. Έτσι, λοιπόν, σε τακτική βάση το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υγειονομικές περιφέρειες, θα παρακολουθεί την εκτέλεση των προϋπολογισμών και τη διανομή των φαρμάκων στους ασθενείς που τα δικαιούνται.
Παράλληλα, έχουμε χαρτογραφήσει όλες τις διαδικασίες, διότι πρέπει να σας πω ότι το πρόβλημα είναι και λογιστικό. Διότι δεν αρκεί η απόφαση του Υπουργείου Υγείας να δώσει ένα φάρμακο, υπάρχουν μετά λογιστικές διαδικασίες οι οποίες μπορεί να καθυστερήσουν την παράδοση των φαρμάκων αυτών στα νοσοκομεία, διότι πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.
ΠΡΟΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τη δευτερολογία σας.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Επομένως, έχουμε προσεγγίσει συνολικά το πρόβλημα και δεν πρόκειται ούτε φέτος, μέχρι το τέλος της χρονιάς, ούτε την επόμενη χρονιά, που θα έχουμε εξορθολογίσει ακόμη περισσότερο το σύστημα, να υπάρξει έλλειψη και αδυναμία πρόσβασης των ασθενών σε αυτές τις θεραπείες.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Κυρία συνάδελφε, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ: Κύριε Υπουργέ, δεν ακούω απάντηση από εσάς. Δεν μας δίνετε καμία απάντηση. Δυστυχώς, σήμερα μας λέτε ότι αυξάνετε τον προϋπολογισμό, ότι θα παρακολουθείτε στενά, ότι θα δείτε την μηχανογράφηση, ότι σας προβληματίζει το ότι αυξάνεται το φάρμακο και η δαπάνη, όμως, στο διά ταύτα, κύριε Υπουργέ, δεν έχουμε καμία απάντηση. Το Avastin λείπει αυτή τη στιγμή από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας και ένας άνθρωπος σήμερα 04:30΄ τα ξημερώματα έφυγε από το Νοσοκομείο και δεν του χορηγήθηκε η χημειοθεραπεία. Ο άνθρωπος αυτός είναι καρκινοπαθής. Θεωρείτε πραγματικά ότι έναν καρκινοπαθή, έναν που βρίσκεται σε έναν πραγματικό Γολγοθά που απαιτεί δύναμη, στήριξη, διότι είναι μια μάχη στα χαρακώματα, μπορούμε να τον επιβαρύνουμε και με αυτό το άγχος;
Τι έχετε κάνει όλο τον Σεπτέμβριο, εν πάση περιπτώσει, μετά τις εξαγγελίες; Λέτε ότι η Κυβέρνηση ανέλαβε ένα μεγάλο βάρος -εγώ θα συνομολογήσω μαζί σας ότι έτσι είναι-, από τις ουρές της ντροπής. Διότι άλλα παρέλαβε από εμάς τουλάχιστον, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ -που φτιάξαμε το ΕΣΥ, που εξορθολογίσαμε το φάρμακο κ.ο.κ., που μειώσαμε τις δαπάνες- η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, δεν βλέπω καμία ταχύτητα σε ό,τι αφορά αυτά που κάνετε.
Η πολιτική ηγεσία έχει υποχρέωση, σε συνεργασία με τις ΥΠΕ, να εξορθολογίσει τους προϋπολογισμούς, έστω και με έκτακτο τρόπο. Έχετε αυτή τη δυνατότητα να το κάνετε μέσα σε δύο μήνες. Δεν είναι δυνατόν να φεύγουν οι άνθρωποι από τα νοσοκομεία.
Κύριε Υπουργέ, είναι πολύ σημαντικό αυτό. Ξέρετε ότι δεν κάνω αντιπολιτευτικό λόγο αυτή τη στιγμή, αλλά το να δίνετε τα ιμάτια σε έναν καρκινοπαθή και να φεύγει τα ξημερώματα από το νοσοκομείο, χωρίς να ζητάτε να μάθετε τι έχει απογίνει αυτός ο άνθρωπος και ποια η τύχη του μετά από αυτό, είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Να σας πω, λοιπόν, ότι αν η τύχη είναι να πάει στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το Avastin δεν υπάρχει ούτε και εκεί. Σας το λέω πριν το ψάξετε στις υπηρεσίες, γιατί ξέρω ότι μιλήσατε και με την Υποδιοικήτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
Να πω, λοιπόν, εγώ το διά ταύτα, αφού δεν μας το είπατε εσείς. Με πολύ σεβασμό βλέπουμε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται στην αρχή της, όμως υπάρχουν κάποια θέματα μείζονος σημασίας όπου απαιτούνται ταχύτεροι και ταχύτατοι ρυθμοί. Ο Υπουργός ήταν την προηγούμενη Κυριακή στο Ζάππειο και μάλιστα εκτέθηκε –πολιτικά εννοώ- ενώπιον τριάντα οκτώ χιλιάδων ανθρώπων και είπε ότι θα κάνει τα πάντα. Ήταν ο αγώνας «Race for the cure». Είπε, μάλιστα, ότι κατανοεί απόλυτα το πρόβλημα και θα πράξει κατά προτεραιότητα και με κάθε δυνατότητα θα επιβάλει και εμπράκτως να γίνουν όλα αυτά τα οποία αιτήθηκαν οι καρκινοπαθείς σε όλη τη χώρα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Δυστυχώς, αυτό το πράγμα δεν το είδαμε. Και για να μιλήσω και στη γλώσσα σας, γιατί είστε ένα Υπουργείο Υγείας αλλά και αθλητικό ταυτόχρονα Υπουργείο: Έχει ολοκληρωθεί η τέταρτη περίοδος –αυτό θα έλεγα στον κ. Κικίλια αν ήταν σήμερα εδώ- και νομίζω ότι τώρα παίζετε στις καθυστερήσεις, δηλαδή το ριμπάουντ μπορεί να είναι μόνο με τρίποντο.
Αν δεν το κάνετε αυτό, μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα προστίθενται όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Μίλησα με τον «ΑΓΙΟ ΣΑΒΒΑ», κύριε Υπουργέ, και σας το λέω με πολύ καλή διάθεση και προσπαθώ να συμβάλω στην επίλυση του προβλήματος. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Τι θα κάνετε για αυτό;
ΠΡΟΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Νομίζω ότι όλο αυτό το διάστημα στο Υπουργείο Υγείας έχουμε δράσει ταχύτατα και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και με συγκεκριμένα παραδείγματα. Ανέφερα το θέμα των ουρών. Την περασμένη εβδομάδα δώσαμε χρηματοδοτική ένεση στα νοσοκομεία της χώρας με 52 εκατομμύρια προκειμένου να προμηθευτούν φάρμακα. Σας είπα ότι υπάρχουν λογιστικές διαδικασίες, ώστε να εκταμιευτούν αυτά τα χρήματα. Και πράγματι αυτές τις διαδικασίες πρέπει να τις επιταχύνουμε, έτσι ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμα τα χρήματα στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.
Αναφέρεστε σε μία συγκεκριμένη περίπτωση, την οποία δυστυχώς δεν γνωρίζω και νομίζω ότι κανένας Υπουργός, καμία πολιτική ηγεσία, καμία κυβέρνηση δεν θα ήθελε κάποιος συμπολίτης μας να μείνει χωρίς θεραπεία και αυτός είναι ο στόχος μας. Και επιτρέψτε μου να σας απαντήσω στο θέμα της ταχύτητας λέγοντάς σας ότι έχουμε δράσει ταχύτατα στο κομμάτι αυτό.
Νομίζω ότι δεν είναι μόνο θέμα Υπουργείων. Είναι και θέμα διοικήσεων, είναι και θέμα ανθρώπων. Νομίζω, εξ όσων γνωρίζω, ότι δεν υπάρχει έλλειψη στη χώρα στο συγκεκριμένο φάρμακο. Επομένως, μπορεί να βρεθεί λύση και ο συγκεκριμένος ασθενής και όλοι οι άλλοι ασθενείς να λάβουν τη θεραπεία την οποία χρειάζονται.
Σας διαβεβαιώ, όμως, ότι πιστώσεις υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στα νοσοκομεία. Θα γίνουν οι παραγγελίες, θα προχωρήσουν και μέχρι το τέλος του έτους θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε ό,τι αφορά τα ογκολογικά φάρμακα.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here