Η Λάρισα πιθανή βάση των «Heron»

480

ΜΕ ΜΙΣΘΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ *«ΑΝΑΣΤΟΛΗ» ΠΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ MQ-9 REAPER

Η 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα θα αποτελέσει μια από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας, τις οποίες η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας θα εξετάσει ως βάση επιχειρήσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Heron», που θα

αποκτηθούν από το Ισραήλ.
Όπως είναι γνωστό, η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥπΕΘΑ ανακοίνωσε προχθές την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και του κράτους του Ισραήλ, με το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει πως «το Ισραήλ θα ενοικιάσει «Heron UAV’s» στην Ελλάδα. Το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την άμυνα των συνόρων».
Το ΓΕΕΘΑ είναι αυτό που θα αποφασίσει την αποστολή των ισραηλινών drones και με βάση τον επιχειρησιακό ρόλο τους θα αποφασίσει και για τη βάση από την οποία θα επιχειρούν. Επισήμως σήμερα θεωρείται «πρόωρη» η συζήτηση για την έδρα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που θα αναβαθμίσουν επιχειρησιακά τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες υστερούν στο θέμα των UAV. Πρακτικά ωστόσο «δεν μπορεί να αποκλεισθεί η βάση της Λάρισας» με δεδομένη την εμπειρία σε θέματα UAV, ενώ στην 110 Πτέρυγα Μάχης εδρεύουν τα ελληνικά μη επανδρωμένα «Πήγασος». Όπως είναι γνωστό, από τη Λάρισα επιχειρούν και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper των ΗΠΑ, τα οποία –σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- αυτές τις ημέρες δεν φαίνεται να πραγματοποιούν πτήσεις.
Η «αναστολή» πτήσεων των MQ-9 Reaper εκτιμάται πως είναι προσωρινή, καθώς η Αεροπορική Βάση της Λάρισας περιλαμβάνεται στη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA) που υπέγραψαν πρόσφατα Ελλάδα και ΗΠΑ, επεκτείνοντας τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.
Το ΓΕΕΘΑ θα εξετάσει τον επιχειρησιακό ρόλο των UAV Heron και με δεδομένες τις εξελίξεις σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας με αφορμή το προσφυγικό, αλλά και τις εξελίξεις σε περιοχές ΑΟΖ, θα αποφασίσει για την έδρα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, επιλέγοντας Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας – που θα έχει και τον χειρισμό των UAV – μεταξύ Λάρισας και Κρήτης.
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
Τα ισραηλινά «Heron», που θα αποκτηθούν με τη μέθοδο της μίσθωσης για τρία χρόνια, θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά επιχειρησιακά, στο σκέλος της επιτήρησης, τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και με δεδομένο ότι οι δυνατότητες των ισραηλινών UAV «προσεγγίζουν» τις δυνατότητες των αμερικανικών MQ-9.
Η συμφωνία των δύο χωρών έγινε γνωστή από τη ΓΔΑΕΕ σε προχθεσινή ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται ότι «την 04 Μαΐου 2020, υπογράφηκε αμυντική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του κράτους του Ισραήλ και συγκεκριμένα ανάμεσα στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, Αντιπτεράρχου(Ι) Θεόδωρου Λάγιου (ε.α). και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, Υποστράτηγου (ε.α) Udi Adam. Υπό την κρίση της πανδημίας εξαιτίας του COVID – 19, η συμφωνία υπογράφηκε ψηφιακά».
Με το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, προχθές επίσης, σε tweet να αναφέρει ότι «οι σημαντικές σχέσεις ασφαλείας Ελλάδας – Ισραήλ επεκτείνονται. Η πρώτη συμφωνία μεταξύ των Υπουργείων Αμυνας υπεγράφη: Το Ισραήλ θα ενοικιάσει «Heron UAV’s» στην Ελλάδα» διευκρινίζοντας ότι «το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την άμυνα των συνόρων». Να σημειωθεί πως ισραηλινό «Heron» είχε χρησιμοποιηθεί πρόσφατα από την Ελλάδα για λογαριασμό του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) επιτηρώντας θαλάσσια σύνορα μετά και την αύξηση προσφυγικών ροών στην Κρήτη και το ενδεχόμενο δημιουργίας ροής από την Αφρική.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here