Η «Γκόλφω» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Ζυγογιάννη στο Νέο Θέατρο Τεχνών Λάρισας

95

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου έκανε πρεμιέρα στο Νέο Θέατρο Τεχνών Λάρισας, η «ΓΚΟΛΦΩ», το πασίγνωστο κλασικό δραματικό ειδύλλιο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Ζυγογιάννη. Η παράσταση που αποτελεί καλλιτεχνικό και θεατρικό σταθμό στα 20 χρόνια αδιάλειπτης καλλιτεχνικής διαδρομής του Θεάτρου Τεχνών Λάρισας, αφού περιόδευσε στα περισσότερα θερινά θέατρα του Νομού Λάρισας και ολόκληρης της Θεσσαλίας θα συνεχίσει την πορεία της στο χώρο του Νέου Θεάτρου Τεχνών Λάρισας, Τζαβέλλα 1 & Εργατικής Πρωτομαγιάς, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9:00 και Κυριακή στις 7:30 το βράδυ.

Ο Ανδρέας Ζυγογιάννης είναι Θεατρολόγος, Σκηνοθέτης και Ηθοποιός. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στο “Ελληνικό Θέατρο από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Θεωρία και Παράσταση”. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος θεατρικών παραστάσεων στην Αθήνα, την Καρδίτσα και την Λάρισα. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο Νέο Θέατρο Τεχνών Λάρισας ως σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Σημείωμα του Σκηνοθέτη:

Η «Γκόλφω». Η «Γκόλφω» μας.

Γιατί το δραματικό ειδύλλιο που γράφτηκε το 1893 καθ’ υπαγόρευση του τυφλού Σπύρου Περεσιάδη στην Ακράτα της Αχαΐας έμελλε να γίνει το πιο πολύ-παιγμένο έργο της Νεοελληνικής σκηνής; Γιατί ακόμα και σήμερα ύστερα από 130 περίπου χρόνια πορείας το ηθογραφικό αυτό δράμα της ελληνικής υπαίθρου εξακολουθεί να δονεί, να συγκινεί, να συνταράσσει την ψυχή του νεοέλληνα;

Αυτό που σίγουρα κατακλύζει ολόκληρο το έργο είναι η αμείλικτη αντιπαράθεση δυο κόσμων. Η Γκόλφω ζει σε απόλυτη αρμονία με αυτό που κουβαλάει ως φυσική νομοτέλεια, «έχει βασίλειο την ερμιά, για χώρες της τους λόγγους / για κόσμο έχει τα πουλιά, τ’ αηδόνια μουσική της» και έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με έναν κόσμο που προσπαθεί να της επιβάλλει μια «αρμόζουσα» ζωή.

Ο Περεσιάδης μέσα από τους υπέροχους δεκαπεντασύλλαβούς του, τον στίχο που σύμφωνα με τον Σεφέρη ακολουθεί τον κυματισμό της ελληνικής λαλιάς, φωτίζει τον ανυπότακτο χαρακτήρα της ηρωίδας του. Και όταν ο Τάσος θα ξεπουληθεί και θα μεταβεί από τον κόσμο τον δικό της στον κόσμο των άλλων, η Γκόλφω θα καταρρεύσει.

Αν δεν μπορεί να ζήσει αληθινά, δεν θέλει να ζήσει καθόλου. «..Χάνομαι, μα τίποτα δεν χάνω» θα πει η Αντιγόνη. Η Γκόλφω ξέρει για ποιον λόγο ζει και για ποιον λόγο πεθαίνει. Γι’ αυτό υψώνεται σε τραγικό μεγαλείο η θυσία της και μετατρέπει αυτό το βουκολικό δράμα σε γνήσια λαϊκή τραγωδία.

Ο κόσμος της Γκόλφως θα συντριβεί. Η κοινωνία θα σκοτώσει την Γκόλφω και θα την σκοτώσει γιατί είναι επικίνδυνη για την κοινωνία. «Αυτές οι ψυχές δεν αλλάζουν, μόνο ξεκάνονται, αν μπορείς να ξεκάνεις τις ψυχές», θα πει ο Σεφέρης.

Ο κόσμος της Γκόλφως «ξανα-καινουργιώνεται» μέσα από μια μοντέρνα σκηνοθεσία, σε μια παράσταση συνόλου. Το μαγικά τελετουργικό πλαίσιο του έργου, όπως λειτουργεί στο λαϊκό φαντασιακό και το συλλογικό μας ασυνείδητο «ζωντανεύει», βρίσκει σύγχρονες αντιστοιχίες και φέρνει μπροστά στα μάτια μας μια κοινωνία που πριν φάνταζε τόσο μακρινή. Ένας πολυμελής θίασος υπό τους ήχους των κρουστών, της πρωτότυπης μουσικής, του τραγουδιού ανασυνθέτει τον θρύλο της «Γκόλφως» και ορκίζεται στα φοβερά ύδατα της Στυγός πως ο καθένας από εμάς θα βρει σ’ αυτόν κάτι από την ψυχή του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Ανδρέας Ζυγογιάννης

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ- ΣΚΗΝΙΚΑ: Μαρία Μπακαρού

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Αγησίλαος Ιωακείμ, Μαρία Μπακαρού

ΚΡΟΥΣΤΑ: Δημήτρης Τσατσανάκος

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Δ.Τσατσανάκος, Θ. Κανάκης, Α. Ζυγογιάννης

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Έλενα Γράβαλου, Θοδωρής Κανάκης, Βασιλική Δούφα

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: A. Ζυγογιάννης, Θ. Κανάκης, Δ. Τσατσανάκος,

Ε. Γράβαλου.

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Βάνα Καταραχιά

ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ – ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Θάνος Φλωράς

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΗΝΙΚΩΝ: Στέλιος Μπουρλής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΚΗΝΙΚΩΝ: Ο θίασος

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Βασιλική Δούφα, Θοδωρής Κανάκης, Κωνσταντίνος Μπίσαλας, Έλενα Γράβαλου, Δημήτρης Τσατσανάκος, Βάνα Καταραχιά, Γιάννης Γαλάνης, Αποστόλης Δεδούσης.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ-2022:«ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ» ΛΑΡΙΣΑΣ Τηλ.2410-534313/6976-977747 (Χρήστος Δημητριάδης), email: theatrotexnon1@yahoo.gr

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ & ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ: Βάσω Χονδρονάσιου, κιν. 6938-803054.

Ώρα έναρξης: Παρασκευή & Σάββατο 9:00 μ.μ, Κυριακή 7:30 μ.μ.. Εισιτήριο: 10€, Μειωμένο 8€  (μαθητικό, φοιτητικό, εκπαιδευτικών, ομαδικό), Κρατήσεις: 2410534313.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here