Η αξιολόγηση των τεστ αυτοδιάγνωσης για τον κορονοιό, με βάση την πορεία της πανδημίας

112

Σε ανάρτησή του στα social media ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, σχετικά με τα τεστ αυτοδιάγνωσης για τον κορωνοϊό, αναφέρει τα εξής:

“Όλοι έχουμε μια τουλάχιστον ιστορία στο περιβάλλον μας , τεστ αυτοδιάγνωσης , ιδιαίτερα σε παιδιά, να βρίσκονται ψευδώς θετικά, με αποτέλεσμα άσκοπη διατάραξη της οικογενειακής γαλήνης. Στην δημοσίευση από γερμανικό ιατρικό περιοδικό, που ακολουθεί, καταγράφηκαν πολλά ψευδώς θετικά τεστ σε ασυμπτωματικά παιδιά , ακόμα λιγότερα ψευδώς αρνητικά, ενώ τα πραγματικά θετικά τεστ ήταν σχεδόν όλα σε συμπτωματικά παιδιά. Στο διπλανό διάγραμμα και σε ένα δείκτη θετικότητας 3%, όπως περίπου είμασταν στην πατρίδα μας την τελευταία εβδομάδα , μόνο το 40% των “θετικών” τεστ είναι πραγματικά θετικά. Τα τεστ αυτοεξέτασης έπαιξαν τον σημαντικό τους ρόλο όταν ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας ήταν υψηλός, τώρα όμως που οι εμβολιασμοί προχώρησαν αρκετά και ο σημερινός δείκτης θετικότητας των γρήγορων τεστ, όπως ανακοινώθηκε είναι 0,7% , η επιμονή στην υποχρεωτική χρήση και καταγραφή αυτών των τεστ είναι μάλλον άσκοπη και αντιοικονομική. Μέχρι σήμερα έχουν ήδη καταγραφεί σχεδόν 20 εκατομμύρια αυτοδιαγνωστικών τεστ. Τα δεδομένα τώρα φαίνεται να μην υποστηρίζουν την μαζική τους χρήση. Πρέπει χρησιμοποιούνται, κατά την γνώμη μου, μόνο σε συμπτωματικούς και να διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.”

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "10,000 people tested 3% 97% 300 Have had COVID19 93.8% 6.2% 9,700 Have not had COVID19 4.4% 95.6% 281 True positive 19 False negative 427 False positive 9,273 True negative Proportion of correct positives: 281/(281+427) 40% By Kit Yates, author of The Maths of Life and Death"

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here