Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ και η θέση της Λάρισας

358

Στην Αθήνα με βαριά ατζέντα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Θα συναντηθεί με Μητσοτάκη, Δένδια, Παναγιωτόπουλο. Θα υπογράψει αναθεωρημένη αμυντική συμφωνία.

Κατά τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, Νίκος Δένδιας και Μάικ Πομπέο πρόκειται να υπογράψουν το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ) που είχαν συνάψει οι δύο χώρες το 1990, με τους Αμερικανούς να αποκτούν έκτοτε παρουσία στη βάση της Σούδας.

Η επικαιροποίηση της συμφωνίας κρίνεται απαραίτητη καθώς οι προκλήσεις στο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία 20 χρόνια, όπως άλλωστε έχουν αλλάξει και πολλά από τα δεδομένα αναφορικά με τη «διασπορά» της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας εντός των ελληνικών συνόρων.

Με το νέο πρωτόκολλο τροποποίησης που πρόκειται να υπογραφεί σήμερα, ουσιαστικά θεσμοποιείται αποκτώντας νομικό πλαίσιο η παρουσία και δράση των Αμερικανών, πέρα από τη Σούδα όπου επίσης αναμένονται εξελίξεις, και σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και Αλεξανδρούπολη.

Στη Λάρισα υπάρχουν σταθμευμένα αμερικανικά UAVs και στο Στεφανοβίκειο αναμένονται αμερικανικά ελικόπτερα.

Πηγή: ethnos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here