Γυναίκα και μάλιστα Λαρισαία για Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

286

Σύμφωνα με το in.gr oνόματα πιθανών υποψηφίων έχουν πέσει στο τραπέζι και δεν είναι λίγοι όσοι στοιχηματίζουν ότι η διαδικασία θα έχει – κατά το κλισέ – άρωμα γυναίκας. Οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιμένουν πως αυτός δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Οπως είπε και στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, θα καταλήξει στην υποψηφιότητα που θα προτείνει στις διακοπές των Χριστουγέννων σε μια εξόρμηση σε ορεινό μέρος.
Το μοναδικό που παρουσιάζεται ως βέβαιο από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει η προεδρική εκλογή να γίνει συναινετικά, όπως επιτάσσει η μεταπολιτευτική παράδοση – αν και μετά τη συνταγματική αναθεώρηση η πλειοψηφία θα έχει τη δυνατότητα να εκλέξει τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα μόνη της.

Τα ονόματα που ακούγονται , σύμφωνα με το δημοσίευμα του in.gr, στην παρούσα φάση στα πολιτικά πηγαδάκια είναι του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, καθώς και του προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλου.

Σύμφωνα με μια άλλη ανάλυση, πάντως, ο Μητσοτάκης σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να προτείνει μια γυναίκα για το Προεδρικό Μέγαρο. Ηδη κυκλοφορούν τα ονόματα της Μαρίας Δαμανάκη, της Αννας Διαμαντοπούλου και της λαρισαίας ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου.

Η Διαμαντοπούλου, μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε ότι δεν την αφορά η συζήτηση για την προεδρία. «Δεν έχει απολύτως καμία βάση» τόνισε το σενάριο που την αφορά. Η Μαρία Δαμανάκη, πάλι, έκανε ύστερα από πολύ καιρό μια δημόσια εμφάνιση στην Ελλάδα – μιλώντας στο συνέδριο του Economist -, φουντώνοντας έτσι τις σχετικές φήμες. Οι κονεσέρ διατείνονται ότι η πρώην επίτροπος θα ήταν μια υποψήφια στην οποία μέχρι κι ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα έλεγε «όχι», αφού προέρχεται από τα σπλάχνα του κόμματος, τον Συνασπισμό. Αλλοι διακινούν το όνομα της Ευθυμίου επικαλούμενοι την ιδιότητά της και τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στους περίφημους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Η αλήθεια είναι πως μια γυναίκα πρόεδρος θα προσέθετε πόντους στον Μητσοτάκη. Οχι μόνο γιατί θα ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός που προτείνει μία γυναίκα, αλλά κι επειδή θα απαντούσε με αυτόν τον τρόπο στην εύλογη κριτική που έχει δεχθεί για τη σύνθεση του Υπουργικού του Συμβουλίου – που περιλαμβάνει μόλις πέντε γυναίκες.

Με πληροφορίες από in.gr

Πηγή: larisanew.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here