Γουργουλιάνης: Πώς δημιουργείται η γριπώδης συνδρομή που είναι τώρα σε έξαρση – Πρέπει να περιμένουμε πανδημία γρίπης;

104

Επιδημία γριπώδους συνδρομής, με ήπια συμπτώματα, «χτυπάει» αυτήν την περίοδο την κοινότητα, με αποτέλεσμα να καταγράφονται πολλά κρούσματα, τα οποία χτυπούν το ανώτερο αναπνευστικό και η αντιμετώπισή τους στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων εξαντλείται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με ελάχιστους να φτάνουν στα νοσοκομεία.

Αυτό αναφέρει στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο οποίος σημειώνει ότι τα πολλά κρούσματα της γριπώδους συνδρομής αυτήν την εποχή θεωρούνται από τους γιατρούς ως κάτι αναμενόμενο. Αυτό διότι, μετά την προστασία που είχαν οι πολίτες τους τελευταίους δύο χειμώνες με τις μάσκες, τα μέτρα περιορισμού και τις καραντίνες, φέτος όλα είναι ελεύθερα, με αποτέλεσμα να κολλάει εύκολα ο ένας τον άλλον.

Κατά τον κ. Γουργουλιάνη, τη γριπώδη συνδρομή δημιουργούν διάφοροι ιοί (αδενοϊοί, κορονοϊοί κτλ.) που βρίσκονται με τον ερχομό του χειμώνα στην ατμόσφαιρα. Τα συμπτώματά της είναι αρκετά ήπια και συνήθως εξαντλούνται με ένα συνάχι, καταρροή, μπούκωμα και χαμηλό πυρετό.

«Κυρίως από τα παιδιατρικά ιατρεία βλέπουμε να υπάρχει μία έξαρση γριπώδους συνδρομής, η οποία, βέβαια, ‘’χτυπάει’’ και τους ενήλικες. Πρόκειται για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού που μοιάζουν με γρίπη, κάτι που έχει επισημάνει και ο ΕΟΔΥΑυτές, όμως, οι λοιμώξεις δεν είναι γρίπη, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ήπια συμπτώματα, όπως λίγο πυρετό, μπούκωμα και συνάχι. Η αντιμετώπισή τους εξαντλείται στα ιατρεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τέτοια περιστατικά σπάνια φτάνουν στα νοσοκομεία. Στα νοσοκομεία τσεκάρουμε τους ασθενείς, προκειμένου να δούμε από τι πάσχουν και διαπιστώνουμε ότι στους εκατό ένας πάσχει από κορονοϊό και ένας από τον αναπνευστικό ιό RSV. Οι άλλοι νοσούν από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, οι οποίες δεν είναι γρίπη», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Γουργουλιάνης.

«Δεν περιμένουμε πανδημία γρίπης»

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι, παρά τις διάφορες «κραυγές» για εμφάνιση έξαρσης γρίπης αυτόν τον χειμώνα, οι γιατροί δεν αναμένουν κάποια… πανδημία γρίπης. Όπως λέει, θα έχουμε μία εποχική και ενδημική γρίπη, η οποία κάθε χειμώνα «χτυπάει» τη χώρα μας, με εξαίρεση τους χειμώνες που αντιμετωπίσαμε την πανδημία του κορονοϊού και λαμβάναμε τα μέτρα προστασίας που την περιόρισαν.

«Στην Ελλάδα πάντοτε η εποχική γρίπη μας προσβάλλει από την περίοδο των Χριστουγέννων και μετά. Φέτος είναι πιθανό ένα κύμα της να έρθει νωρίτερα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα προηγούμενα δύο – τρία χρόνια προστατευθήκαμε από αυτήν. Σε κάθε περίπτωση η εποχική γρίπη πρόκειται για ένα αναμενόμενο και όχι για πρωτόγνωρο φαινόμενο. Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν μέχρι το τέλος του χειμώνα τα κρούσματα της γριπώδους συνδρομής», σημειώνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τέλος, ο ίδιος αναφέρει ότι εδώ και καιρό κινείται σε ελεγχόμενα επίπεδα η πανδημία του κορονοϊού και καταγράφονται χαμηλά νούμερα στους σκληρούς δείκτες.

 

Πηγή: ethnos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here