Γουργουλιάνης: Πάσχα στα σπίτια μας – Δεν αλλάξαμε στρατηγική, είμαστε εγκλωβισμένοι

408

Ενα βήμα μπροστά και δύο πίσω κάνουμε στη διαχείριση της πανδημίας σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Διευθυντή Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο της Λάρισας, Κώστα Γουργουλιάνη.

Όπως προέβλεψε μιλώντας στον Θέμα 104,6 θα κάνουμε Πάσχα στα σπίτια μας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σαφής γραμμή για το τι πρέπει να κάνουμε, οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν τελευταία στιγμή και δεν θα υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για να προετοιμαστούν οι οικογένειες. «Ακολουθούμε το γνωστό ελληνικό, της τελευταίας στιγμής» παρατήρησε.

Τάχθηκε υπέρ της ανοιχτής εστίασης, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου θα μπορούν να τρώνε 4 άτομα στο ίδιο τραπέζι σε εξωτερικό χώρο. Θα μπορούσαμε όπως εξήγησε να αξιοποιήσουμε και τα self test αλλά και τα πιστοποιητικά εμβολιασμών, όπως οι ΗΠΑ.

Όπως σημείωσε σε ένα κλειστό σπίτι με 20 άτομα αν ένας νοσεί θα κολλήσουν οι 15. Αν όμως είναι σε ανοιχτό χώρο, τότε μπορεί να μην υπάρχει ο ίδιος αριθμός μετάδοσης αν τηρούνται οι μάσκες και οι αποστάσεις. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, υπογράμμισε πως πλέον νοσηλεύονται οικογένειες μέσα στα νοσοκομεία. «Το μάθημα αυτό δεν το πήραμε, δεν αλλάξαμε στρατηγική μπήκαμε σε λογική χαλάρωσης. Είδαμε πλατείες και πάρκα γεμάτες. Είμαστε εγκλωβισμένοι σε αυτή τη στρατηγική» είπε.

Για τα εμβόλια σημείωσε ότι πρέπει να γίνονται οι εμβολιασμοί ειδικότερα σε μεγαλύτερες ηλικίες. Εξήγησε ωστόσο, ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες σε μεγαλύτερες ηλικίες όσον αφορά τη μετακίνηση τους. Επιπλέον, σημειώνει ότι στις μικρότερες ηλικίες θα μπορούσαν να μην κάνουν το εμβόλιο πχ της Johnson & Johnson, στις μεγαλύτερες ηλικίες που η νόσηση είναι πιο βαριά πρέπει να γίνονται κανονικά.

Τέλος, όσον αφορά τις σχέσεις κυβέρνησης-επιτροπής ειδικών, ο κ. Γουργουλιάνης εκτίμησε ότι θα έπρεπε να είναι πιο διακριτοί οι ρόλοι τους, επισημαίνοντας ότι η πανδημία ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here