Γουργουλιάνης: Έρευνα για την ενημέρωση στην πανδημία – Τι έδειξε

296

Στοιχεία για μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα και τα αποτελέσματα αυτής ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Η έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ερεύνησε τον τρόπο που ενημερώθηκε και ενημερώνεται ο κόσμος κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην Ελλάδα. Διαβάστε κάποια συμπεράσματα που έδειξε, από την ανάρτηση του Καθηγητή.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ

“Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Πανελλαδική έρευνα που διεξήγαγε η κα Δήμητρα Σιαχπαζίδου με ομάδα ερευνητών της Πνευμονολογικής Κλινικής και του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είχε ως στόχο την αξιολόγηση των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της έρευνας συγκεντρώθηκαν 722 ολοκληρωμένα ερωτηματολόγια.H μέση ηλικία όσων απάντησαν ήταν τα 38,4 έτη και το 85,9% των συμμετεχόντων ήταν υψηλού μορφωτικού επιπέδου (απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος). Το 45,8% του πληθυσμού θεωρεί ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 δεν έγινε καθόλου σωστή παρουσίαση των γεγονότων από τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης με το ποσοστό εγκυρότητας να κυμαίνεται στο 60% και το ποσοστό εμπιστοσύνης στο 24,9%. Ωστόσο, κατά την πανδημία αυξήθηκε 40% η ανάγκη για ενημέρωση, καθώς επίσης παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της συχνότητας και της διάρκειας των καθημερινών ενημερώσεων. Επιπλέον το 60% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης μπορούν να αντικατασταθούν από νέα μέσα ενημέρωσης, όπως το διαδίκτυο. Οι εφημερίδες παραμένουν το εγκυρότερο μέσο ενημέρωσης, ενώ η τηλεόραση βρέθηκε στη δεύτερη θέση όσον αφορά την αξιοπιστία των ειδήσεων. Το ραδιόφωνο, παρόλο που φαίνεται να είναι τρίτο κατά σειρά επιλογής μέσο ενημέρωσης, διπλασίασε αυτούς που το εμπιστεύονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων επιλέγει για την ενημέρωση ,συχνότερα δελτία ειδήσεων και καθημερινές εκπομπές σε μέσα πανελλήνιας εμβέλειας ιδιωτικών καναλιών (ραδιόφωνο- τηλεόραση) και εφημερίδες καθημερινής έκδοσης πανελλήνιας εμβέλειας. Τέλος, στην ερώτηση ανοιχτού τύπου «Τι θα αλλάζατε στην ενημέρωση;» οι δημοφιλέστερες απαντήσεις που καταγράφηκαν ήταν: Τρομολαγνεία, Κινδυνολογία, Δραματοποίηση, Παραπληροφόρηση, Κιτρινισμός, Κατευθυνόμενη Δημοσιογραφία, Εγκυρότητα, Αντικειμενικότητα, Συστημική ενημέρωση και Κομματικός Χρωματισμός.
Φαίνεται ότι την αυξημένη ανάγκη για ενημέρωση στη διάρκεια της πανδημίας κάλυψε το διαδίκτυο σε βάρος των παραδοσιακών μέσων μαζικής επικοινωνίας.
Οι περισσότεροι παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας αρκετές ώρες ημερησίως στην τηλεόραση, αλλά για τη διαμόρφωση στάσεων και επιλογών καθοριστικός είναι ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here