Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 3η Γιορτή Κάστανου στα Αμπελάκια – ΦΩΤΟ

422

Με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή επισκεπτών ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της 3ης Γιορτής Κάστανου στην Ιστορική Κοινότητα Αμπελακίων του Δήμου Τεμπών το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Οκτωβρίου, που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Τεμπών, η Τοπική Κοινότητα Αμπελακίων και ο Νέος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελακίων.
Η 3η Γιορτή Κάστανου «άνοιξε» με την επιμορφωτική Εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στον όμορφο καιφιλόξενο χώρο των εγκαταστάσεων του Νέου Α.Σ. Αμπελακίων, ο οποίος γέμισε ασφυκτικά από πλήθος κόσμου που έδειξε ενδιαφέρον να παρακολουθήσει τις ομιλίες των δύο εκλεκτών εισηγητών, του κ. Ε.Καραμανέ (Διευθυντή του Κέντρου Ερευνών της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών)και του κ. Δ. Αβτζή (Κύριου Ερευνητή στον τομέα της Δασικής Εντομολογίας στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του ΕΛΓΟ Δήμητρα). Με το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε ενδιαφέρουσα και εκτενής συζήτηση κατά την οποία καστανοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής εξέφρασαν τις απορίες και τον προβληματισμό τους για τον πρωτοεμφανιζόμενο εχθρό της σφήκας της καστανιάς.
Στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που ακολούθησαν στην πλατεία της Ιστορικής Κοινότητας των Αμπελακίων, το κέφι και η ζωντάνια του πολυπληθούς κοινού που κατέκλυσε τον χώρο ήταν μοναδικά κατά γενική ομολογία. Σ’ αυτό συνέβαλε η εξαίρετη παραδοσιακή ορχήστρα της Φανής Μπαρμπή, η οποία αρχικά συνόδευσε τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Μανιαρείου Σχολής Αμπελακίων που απέδωσαν όμορφα Μακεδονίτικους χορούς, ενώ στη συνέχεια ερμήνευσε δημοτικά τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στα οποία το κοινό χόρεψε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Παράλληλα, η προβολή φωτογραφιών από διάφορα σημεία του χωριού ανέδειξε γνωστές και άγνωστες γωνιές του χωριού, οι οποίες γοήτευσαν τους επισκέπτες, ενώ ταυτόχρονα, φρεσκοψημένα κάστανα Αμπελακίων μοιράζονταν απλόχερα στον κόσμο.
Οι εκδηλώσεις της Γιορτής ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 20 Οκτωβρίου με τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, κατά την οποία ευλογήθηκε ο καρπός του κάστανου, στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Αμπελακίων, για την εορτή της Παναγίας Αμπελακιώτισσας.Μετά τη Θεία Λειτουργία, στον πρόναο του Ιερού Ναού μοιράστηκαν κάστανα στους προσκυνητές.
Στην 3η Γιορτή Κάστανου Αμπελακίων παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γ. Μανώλης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, οι βουλευτές του Ν. Λάρισας, κ.κ. Χρ. Κέλλας, Στ. Μπίζιου, Β. Κόκκαλης, Ε. Λιακούλη, οι Αντιδήμαρχοι Τεμπών κ.κ. Γ. Νικολάου, Π. Γκατζόγιας, Αθ. Καραναστάσης, Κυρίτσης, Ν. Μητσογιάννης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών κ. Γ. Κυρίτσης, πολλοί Περιφερειακοί, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι Συλλόγων και Φορέων του Ν. Λάρισας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here