Ευκαιρίες για “έξυπνες” αγορές

392

Με τις ευχές και τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου για την τόνωση του τζίρου και η μίνι περίοδος των προσφορών να παγιώσει την αναστροφή του αγοραστικού κλίματος και να συμβάλει στην αύξηση των εσόδων τους, ξεκίνησε το 10ήμερο των φθινοπωρινών εκπτώσεων στην αγορά της Λάρισας.

Αν και οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, ως θεσμός, στην πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου δεν έχει περίβλεπτη θέση, μιας και η κρατούσα άποψη είναι πως δεν βοηθούν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά τις μεγάλες εγχώριες και διεθνείς αλυσίδες, δεν παύουν να αποτελούν ένα ακόμη “στοίχημα” για την αγορά, που πρέπει να κερδηθεί. Για το λόγο αυτό μάλιστα, αρκετοί έμποροι ένδυσης και υπόδησης της Λάρισας επικοινωνούν εκπτώσεις που φτάνουν το 30%, 50% ή και το 60%, δίνοντας τη δυνατότητα “έξυπνων” αγορών στους καταναλωτές.

“Αν και μέχρι σήμερα οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι δεν έχουν αποδειχτεί αποδοτικές, εντούτοις η αγορά βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής, οπότε ευελπιστούμε οι προσεχείς φθινοπωρινές εκπτώσεις να έχουν καλύτερα αποτελέσματα και να δώσουν μια σημαντική ανάσα στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων. Το έχουν ανάγκη όλες οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ ΘΕΣΜΟΣ

Να θυμίζουμε πως ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων ξεκίνησε το 2014 και πολλάκις οι έμποροι έχουν ζητήσει να καταργηθούν, αφού με την απελευθέρωση των προσφορών και τη δυνατότητα που έχουν να κάνουν προσφορές όλο το χρόνο, δεν έχουν νόημα ενώ παράλληλα εκφυλίζουν τις δύο τακτικές περιόδους των εκπτώσεων. Ωστόσο όχι μόνο δεν έχουν εισακουστεί αλλά η χρονική περίοδό τους αυξήθηκε από 20 ημέρες σε 30. Ωστόσο δόθηκε στους εμπορικούς συλλόγους η δυνατότητα να αποφασίσουν οι ίδιοι και με τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη για το πώς θα κατανείμουν την διάρκειά τους. Ο εμπορικός σύλλογος της Λάρισας εν προκειμένω όπως και οι υπόλοιποι της Θεσσαλίας προτίμησαν να κρατήσουν τα 10ήμερα των δύο ενδιάμεσων εκπτώσεων (Μαΐου και Νοεμβρίου) και να ενισχύσουν τη διάρκεια των δύο τακτικών εκπτώσεων (θερινών και χειμερινών) με 5 επιπλέον ημέρες. Συνεπώς στη Λάρισα, οι φθινοπωρινές εκπτώσεις ξεκίνησαν χθες και θα λήξουν το Σάββατο 10 Νοεμβρίου.

ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Σημειώνεται πως την πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων, δηλαδή μεθαύριο 4 Νοεμβρίου, προαιρετικά, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Ο ΕΣΛ ωστόσο προτείνει στα μέλη τους να μην ανοίξουν. Κλειστά επίσης θα κρατήσουν τα καταστήματα τους και τα μέλη του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων-Ωρολογοποιών ν.Λάρισας. Την ίδια πάντως ημέρα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), κήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου ενάντια στο προγραμματισμένο άνοιγμα των καταστημάτων.

ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΙΜΩΝ

Με την ευκαιρία της διενέργειας των εκπτώσεων η ΕΣΕΕ έδωσε οδηγίες και διευκρινίσεις, για την έναρξη των εκπτώσεων και την προσήκουσα διενέργειά τους. Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων οι έμποροι πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή καθώς σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο της παρ. 1 άρθρου 3 της Υπουργικής Απόφασης 56885/10-11-2014, «κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες, ενώ συμπληρωματικά μόνο δίνεται η δυνατότητα αναγραφής ποσοστού έκπτωσης.

Στην περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι στην Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή τηρείται βάση καταγγελιών, μέσω της ιστοσελίδας της www.1520.gov.gr, με τη χρήση ηλεκτρονικής φόρμας στην οποία οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλλουν καταγγελία.

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here