«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις, ποια ακίνητα μπορούν να αναβαθμιστούν -Τα εισοδηματικά κριτήρια

776

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει ήδη από την πρώτη ημέρα της παρουσίασής του το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα ξεκινήσει να «τρέχει» τον Νοέμβριο, έχει προϋπολογισμό ύψους 850 εκατ. ευρώ και θα καλύπτει, με επιδότηση έως και 85%, εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης τόσο σε μονοκατοικίες όσο και σε πολυκατοικίες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι προγράμματα σαν το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» αγκαλιάζονται από την ΕΕ ολοένα και περισσότερο μέσω του Ταμείο Ανάκαμψης. «Γι΄αυτό και το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσει κεντρικό χρηματοδοτικό πυλώνα για το “Κύμα Ανακαινίσεων” που προβλέπει ότι θα δοθούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων σε όλη την Ευρώπη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις ανά περιφέρεια θα υποβάλλονται σταδιακά από 2 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν -όπως ανέφερε ο υπουργός- ημερομηνίες για επιχειρήσεις και κτίρια του Δημοσίου.

Οι ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων που ανακοινώθηκαν για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» έχουν ως εξής:

Κρήτης, Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου: 02.11.2020
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 04.11.2020
Δυτικής Μακεδονίας: 09.11.2020
Κεντρικής Μακεδονίας: 11.11.2020
  Θεσσαλίας: 16.11.2020
Ηπείρου, Ιονίων Νήσων: 18.11.2020
Αττικής: 23.11.2020
Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου: 26.11.2020
Δυτικής Ελλάδας: 30.11.2020
Πολυκατοικίες: 03.12.2020
Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία. Η επιχορήγηση του Προγράμματος θα δοθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2019 (εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας).

Να σημειωθεί πως το ΥΠΕΝ διαβεβαίωσε πως ακόμη κι αν το ενδιαφέρον των πολιτών είναι μεγάλο θα ληφθεί μέριμνα ώστε να μη μείνει κανείς εκτός και να επωφεληθεί από επόμενη φάση του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Στον οδηγό του ΥΠΕΝ για το πρόγραμμα αναφέρονται τα εξής:

Οι εισοδηματικές κατηγορίες -με τα αναλογούντα ποσοστά επιδότησης- έχουν ως εξής:

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ - ΑΥΤΟΝΟΜΩ πίνακας με εισοδηματικά κριτήρια

Ποια ακίνητα μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα
Η επιλεξιμότητα των δαπανών του Προγράμματος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Επιλέξιμες κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

-Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του προσώπου που τη χρησιμοποιεί.
-Υφίσταται νόμιμα.
-Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που έχει εκδοθεί μετά την 26.11.2017 σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
-Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Τονίζεται πως ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 50.000 €, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.  ή τις 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ Ωφελούμενου Δικαιούχου.

Δείτε τον πλήρη οδηγό του ΥΠΕΝ για το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονόμησης κατοικιών «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»:

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ_ΑΥΤΟΝΟΜΩ ΤΕΛΙΚΟ

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here