Ευαγγελία Λιακούλη: Επέλεξα να μην εγκαταλείψω την Παράταξη όταν το “καράβι” έδειχνε να “βουλιάζει” και οι “σύντροφοι” σαν τα ποντίκια το εγκατέλειπαν

826

“Εμείς οι γυναίκες, χρειάζεται να δίνουμε καθημερινά διπλά και τριπλά διαπιστευτήρια, για να αποδεικνύουμε συνεχώς ότι αξίζουμε, εν συγκρίσει με τους άντρες”

Συνέντευξη στην Φανή Γιαννιώτη

Η Ευαγγελία Λιακούλη* γεννήθηκε στον Πλατύκαμπο Λάρισας και διετέλεσε δημοσιογράφος για χρόνια. Εκλεγόταν συνεχώς από το 1994 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και αργότερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Είναι Δικηγόρος (Ποινικολόγος) Παρ’ Αρείω Πάγω και στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 εκλέχθηκε βουλευτής ν. Λάρισας με το Κίνημα Αλλαγής ενώ είναι Γραμματέας της ΚΟ ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί της και όσα μας είπε είναι άκρως ενδιαφέροντα καθώς μίλησε για την Λάρισα, τη θητείας της, το “Κανείς μόνος”, το κίνημα “ΜΕ ΤΟΟ”,  καθώς και για το προσφατο περιστατικό με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Μαρκόπουλο.

Μιλά ακόμη για τις εξελίξεις στο τοπικό ΠΑΣΟΚ αλλά και πως επέλεξε “συνειδητά” όπως μας είπε να μην εγκαταλείψει την Παράταξη ακόμα και όταν το “καράβι” έδειχνε να “βουλιάζει” και οι “σύντροφοι” σαν τα ποντίκια το εγκατέλειπαν!

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

– κ. Λιακούλη από το 2019 μετά την εκλογή σας ποιος είναι ο απολογισμός σας μέχρι σήμερα; Θεωρείται ότι ο χρόνος ήταν αρκετός για να πραγματοποιήσετε τις δράσεις που θέλατε;

Πέρασαν ήδη 3,5 χρόνια από τη στιγμή που οι Λαρισαίες και οι Λαρισαίοι με τίμησαν με την ύψιστη τιμή και ευθύνη να τους εκπροσωπήσω στη Βουλή των Ελλήνων. Σήμερα, είμαι χαρούμενη και περήφανη, γιατί 40 μήνες μετά, νιώθω ότι μπορώ να τους κοιτάζω στα μάτια.

Τίμησα την εντολή τους και έγινα η δική τουςδυνατή και διεκδικητικήφωνή μέσα στο Κοινοβούλιο.  Με αναρίθμητες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, με εκατοντάδες Ερωτήσεις, Αναφορές, Ομιλίες, Τροπολογίες, προτάσεις και εισηγήσεις, έφερα μέσα στη Βουλή τις αγωνίες, τα αδιέξοδα, τα προβλήματα και τις ανάγκες του Τόπου μας και των Ανθρώπων μας.

Εξάντλησα κάθε θεσμική δυνατότητα, εντός και εκτός Βουλής, για λύσεις, αλλαγές, βελτιώσεις, για εξόδους από τα αδιέξοδα. Μακάρι να μπορούσα να σας περιγράψω πόσες φορές, η Κυβέρνηση, μπροστά στις τεκμηριωμένες και στοχευμένες παρατηρήσεις μου, βελτίωσε διατάξεις που είχαν έρθει προς ψήφιση, ακριβώς στην κατεύθυνση που είχα προτείνει, καταφέρνοντας έτσι να αποτρέψω τα χειρότερα για τους πληττόμενους πολίτες.

Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης, αρέσκεται στο να ρίχνει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ “στην πυρά”, γιατί με τις λύσεις που αναδεικνύουμε, του χαλάμε το “στημένο παιχνίδι” διακυβέρνησης υπέρ των συμφερόντων λίγων και ισχυρών.

Όσο οι κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη, όσο στις πλάτες του Λαού οργιάζει η αισχροκέρδεια και ασυδοσία, το πείσμα μου για προσφορά γιγαντώνεται, η πίστη μου στην ανάγκη δημοκρατικής ανατροπής απέναντι στον ελιτισμό και το λαϊκισμό θεριεύει.

– Πιστεύετε πως το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, μπορεί να αποτελέσει στις επόμενες εθνικές εκλογές μεγάλη δύναμη; Επίσης ήθελα να μου μιλήσετε σχετικά με την θέση σας όσον αφορά τα σενάρια συνεργασίας του Κινήματος με άλλα κόμματα.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει “πανιά” σε ένα νέο νικηφόρο ταξίδι, έχοντας στο τιμόνι τον Νίκο Ανδρουλάκη, που φέρει την ισχυρή νωπή εντολή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Με αυτόνομη πορεία, δεν ετεροκαθοριζόμαστε, δεν λοξοκοιτάζουμε ούτε δεξιά ούτε αριστερά, παρά μόνο μπροστά, στο μέλλον που οραματιζόμαστε για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Χτίζουμε ξανά, λιθαράκι – λιθαράκι, μια σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία, ώστε με τη δύναμη που θα μας δώσει ο Ελληνικός Λαός, να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε μια εναλλακτική πρόταση προοδευτικής σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης.

Μπορεί τα σενάρια που διακινούνται να είναι πολλά, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στη Δημοκρατία το τελικό σενάριο το γράφει ο Λαός στην κάλπη, και εκεί το ΠΑΣΟΚ θα έχει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, προς όφελος όσων αδικούνται, υποφέρουν και αγωνίζονται με τον ιδρώτα τους να τα “φέρουν βόλτα”.

– Θα ήθελα να μου πείτε για τo κοινωνικό δίκτυο «Κανείς Μόνος»

Στόχος μας, όταν “γεννήσαμε” το “παιδί” μας, το εθελοντικό κοινωνικό δίκτυο «Κανείς Μόνος», ήταν η Αγάπη για τον Άνθρωπο, που έκαιγε και κατέκλυζε τις καρδιές πολλών από μας, να αποκτήσει διέξοδο δημιουργικής και αποτελεσματικής έκφρασης.

Το «Κανείς Μόνος» είναι ένα “μονοπάτι” αλληλεγγύης, προσφοράς και στήριξης σε κάθε συνάνθρωπό μας, που βαδίζουμε μαζί με δεκάδες συντοπίτες μας, “φυτεύοντας το σπόρο” του ανθρωπισμού στον Τόπο μας.

Με κάθε ευκαιρία, φτιάχνουμε την πόλη,  μια μεγάλη παρέα. Μια μεγάλη αγκαλιά, έτοιμη  να ζεστάνει κάθε συμπολίτη μας, να συνθλίψει το “ψύχος” της μοναξιάς, να γκρεμίσει κάθε σύγχρονο τείχος απομόνωσης, ώστε καμία ψυχή που διαβιεί στον ευλογημένο Τόπο της Λάρισας να μην αισθάνεται μόνη και ξεχασμένη.

Το «Κανείς Μόνος» δεν διακρίνει τους Ανθρώπους ανάλογα με τις τεχνητές διαχωριστικές γραμμές φύλου, χρώματος, καταγωγής, θρησκείας, πεποιθήσεων, ηλικίας, εισοδήματος. Δίνει το “παρών” εκεί όπου αναβλύζει ανθρώπινος πόνος, απλώνει το χέρι να σκουπίσει το δάκρυ, ανοίγει την “κουρτίνα” της θλίψης να μπει το φως της Ανθρωπιάς.

Η κοινωνική συνοχή είναι ο στόχος, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, τα κοινωνικά ζητήματα της εποχής είναι στον πυρήνα της δράσης μας και επιδιώκουμε πάντα συμπράξεις με την αυτοδιοίκηση και τους φορείς του τόπου μας, για να υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και συμμετοχή.

Η δική μας ανταμοιβή πληρώνεται σε ένα και μόνο νόμισμα: σε χαμόγελα.

Χαμόγελα, όνειρα και ελπίδες, που όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να κάνουμε πραγματικότητα, δίνοντας χρώμα στην καθημερινότητα και αξία σε κάθε ζωή.

– Είστε γυναίκα πολιτικός σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Με το κίνημα “ΜΕ ΤΟΟ” να «σαρώνει» εσείς έχετε κάποιο περιστατικό που ίσως να νιώσατε ότι σαν γυναίκα υποβιβαστήκατε ή παρενοχληθήκατε ή ακόμη και να νιώσατε βία έστω και λεκτική. Πρόσφατα μάλιστα σημειώθηκε και ένα περιστατικό με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Μαρκόπουλο.

Δυστυχώς η ισότητα των φύλων παραμένει μακρινό όνειρο, με τη Χώρα μας να κατατάσσεται τελευταία και καταϊδρωμένη στον «Δείκτη Ισότητα των Φύλων» που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες.

Το να είσαι γυναίκα στην πολιτική, αλλά και στη δικηγορία, δεν είναι εύκολο, όπως δεν είναι εύκολο σε πλείστους τομείς της επαγγελματικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Εμείς οι γυναίκες, χρειάζεται να δίνουμε καθημερινά διπλά και τριπλά διαπιστευτήρια, για να αποδεικνύουμε συνεχώς ότι αξίζουμε, εν συγκρίσει με τους άντρες. Δεν υπάρχει γυναίκα που να μην αισθάνθηκε ότι -για να κατακτήσει τον ίδιο στόχο- ξεκινά από διαφορετική αφετηρία και χρειάζεται να διανύσει πολλαπλάσια απόσταση, υπερβαίνοντας πολλαπλά εμπόδια, για να τα καταφέρει.

Για παράδειγμα, στην πολιτική, αποτελεί την πιο εύκολη λύση να σχολιάσουν τα ρούχα και το χτένισμά μας, αντί να βρουν επιχειρηματολογία και τεκμηρίωση να αντικρούσουν τα επιχειρήματά μας.

Το κίνημα #ΜeΤoo” είναι κομβικής σημασίας, για να έχει, όμως, αποτελέσματα, χρειάζεται ταυτόχρονα μια Πολιτεία που νοιάζεται έμπρακτα να στηρίξει και να ενθαρρύνει τα θύματα, χωρίς να εξαντλείται μόνο σε επικοινωνιακά “πυροτεχνήματα”.

Όσο για την, ανοίκεια και χυδαία, λεκτική επίθεση που δέχθηκα από τον Βουλευτή της Ν.Δ., κ. Μαρκόπουλο, δεν νομίζω ότι συνδέεται με το φύλο μου, καθώς ο εν λόγω Βουλευτής της Παράταξης του κ. Μητσοτάκη απέδειξε και στη διάρκεια της Εξεταστικής Επιτροπής πως αρέσκεται να συκοφαντεί και να ψεύδεται ασύστολα για πρόσωπα και κόμματα…Είναι ο ίδιος λοιπόν , απέναντι και σε άνδρες και σε γυναίκες

– Πως βλέπετε τις εξελίξεις στο τοπικό ΠΑΣΟΚ;

Η δυναμική αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ, με αφετηρία  την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Κλιμακώνεται σταδιακά, με τις εκλογές στις Νομαρχιακές Επιτροπές, με την ανασύνταξη των Τομέων Πολιτικής, με την ανακοίνωση σε λίγες ημέρες του προγραμματικού μας πλαισίου και των ψηφοδελτίων. Σε αυτό το πανελλαδικό πλαίσιο, εντάσσεται και η ανάδειξη νέων στελεχών στη Ν.Ε. Λάρισας. Τους εύχομαι, από καρδιάς, κάθε επιτυχία και παραμένω διαρκώς αρωγός στον κοινό αγώνα για τον Τόπο μας.

Βρίσκομαι σε διαρκή καθημερινή επαφή με πολίτες, τόσο στο Νομό μας όσο και πανελλαδικά, στο πλαίσιο εκδηλώσεων απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας. Δεδομένης άλλωστε και της ιδιότητάς μου ως Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, μόνο τις τελευταίες ημέρες κλήθηκα να συμμετέχω σε εκδηλώσεις στο Κιλκίς, στην Αλεξανδρούπολη και στη Θεσσαλονίκη.

Το ένθερμο μαζικό κλίμα συμμετοχής που εισπράττω είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

Την προηγούμενη Κυριακή μάλιστα η Ελασσόνα, με το πλήθος και το πάθος στην πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσα, εξέπεμψε εκκωφαντικά το μήνυμα της μεγάλης επιστροφής του ΠΑΣΟΚ.

Δεν σας κρύβω, πως χαίρομαι και συγκινούμαι προσωπικά, για την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ, καθώς, όπως σίγουρα γνωρίζετε- ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα ΠΑΣΟΚ. Ήμουν στο ΠΑΣΟΚ στα πολύ δύσκολα χρόνια και επέλεξα συνειδητά να μην εγκαταλείψω την Παράταξη,ούτε για ένα λεπτό, ακόμα και όταν το “καράβι” έδειχνε να “βουλιάζει” και οι “σύντροφοισαν τα ποντίκια το εγκατέλειπαν για να σώσουν τον εαυτό τους. Οι γνωστοί πολιτικοί γυρολόγοι που είχαν καταλάβει θέσεις ευθύνης από το ΠΑΣΟΚ το εγκατέλειψαν, όταν πλέον δεν μπορούσαν να κρατήσουν τις θέσεις αυτές… Ποιος μπορεί αλήθεια να εμπιστευθεί αυτούς τους αριβίστες ξανά;  Ειδικά όταν βλέπει τις απεγνωσμένες προσπάθειές τους να αποτελέσει και πάλι το ΠΑΣΟΚ την κολυμπήθρα του Σιλωάμ, που θα τους εξαγνίσει από όλα τα χυδαία έχουν κάνει και πει εναντίον του;

Διάλεξα λοιπόν συνειδητά να μείνω στο ΠΑΣΟΚ, να μην προδώσω τις αξίες μου, να αγωνιστώ για να σηκώσει ξανά κεφάλι η Σοσιαλδημοκρατία.

Σήμερα, λοιπόν, έχω κάθε λόγο να αισθάνομαι δικαιωμένη και περήφανη από τις ελπιδοφόρες εξελίξεις.

– Θα αφήνατε τον χώρο της πολιτικής για να επιστρέψετε στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Χάρη στην εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, υπηρέτησα για χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με τις μάχες στα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τους αγώνες για λύσεις και προτάσεις, με πολυετή σκληρή δουλειά, έδωσα κάθε ικμάδα των δυνάμεών μου για να συμβάλω στην πρόοδο της τοπικής δημοκρατίας.

Η αγάπη του Λαού της Λάρισας με οδήγησε στη Βουλή. Μπορεί τα έδρανα να άλλαξαν, αλλά ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Να κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να βοηθήσω την πατρίδα μου και όσους έχουν ανάγκη.

Έχω μάλιστα την τιμή να είμαι όλα τα τελευταία χρόνια Υπεύθυνη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καταβάλλοντας απερίγραπτη προσπάθεια για να σώσω την “τιμή” των Δήμων και των Περιφερειών απέναντι στην θεσμική, λειτουργική και οικονομική υποβάθμιση και απαξίωση που υφίστανται.

Μόνη μου έννοια και όνειρό μου είναι να αγωνίζομαι για τον Τόπο μας. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω, χέρι – χέρι με την μεγάλη οικογένεια των δημοκρατικών προοδευτικών πολιτών, που επιμένουν να ελπίζουν σε ένα αύριο Αξιοπρέπειας, Κοινωνικής Δικαιοσύνης και Ευημερίας για όλους. Η Βουλή είναι ένας σταθμός του μεγάλου ταξιδιού,  αλλά η Αυτοδιοίκηση είναι πάντα το λιμάνι μου. Πάντα, το βλέμμα μου και η καρδιά μου θα χτυπά στους ρυθμούς της αυτοδιοίκησης, πάντα θα νοιάζομαι για την κατάκτηση των θεσμικών και οικονομικών στόχων της, πάντα θα είναι για μένα προτεραιότητα, όπου κι αν βρίσκομαι…

– Σας ευχαριστώ πολύ

Εγώ σας ευχαριστώ κ. Γιαννιώτη

* Η Ευαγγελία Λιακούλη είναι τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, ενώ συμμετέχει στην Διαρκή Επιτροπή δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης, καθώς και στην Ειδική μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών.

Διετέλεσε Γραμματέας και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, Πρόεδρος Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Περιβάλλοντος, εκπρόσωπος στην ΕΝΑΕ και ΕΝΠΕ. Οργάνωσε πολυάριθμες εκδηλώσεις για ζητήματα αυτοδιοίκησης, υγείας και περιβάλλοντος, ενώ το 2009 σύστησε το «Δίκτυο Νέων. Διετέλεσε εκπρόσωπος της Γ.Γ. Ισότητας και πρόεδρος του Περιφερειακού Κέντρου Ισότητας.
Είναι ιδρυτικό μέλος του Πανελληνίου Δικτύου Αιρετών Γυναικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδρυτικό μέλος του συλλόγου καρκινοπαθών παιδιών «ΙΑΣΩ». Από το 2011 και μέχρι σήμερα είναι Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και κατά τη διάρκεια της θητείας της ίδρυσε μια από τις μεγαλύτερες πρότυπες κοινωνικές δομές, το «Εργαστήρι Ζωής», που κατέκτησε το Βραβείο Πρόληψης POMPIDOU 2018 του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ασχολείται με τη συγγραφή, τη λογοτεχνία και τα εικαστικά και είναι παντρεμένη με τον Χρήστο Τσιάτα, καθώς και μητέρα δυο αγοριών, του Κωνσταντίνου και του Φάνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here