Εσπερίδα από τους Καλαρρύτες στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας

1021

Οι Καλαρρύτες, αυτός ο ξεχωριστός τόπος με την απαράμιλλη ομορφιά, την ένδοξη ιστορία, με τους περιώνυμους αργυροτεχνίτες και αγιογράφους, με τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις του συνεχίζει να γοητεύει και να αποτελεί πηγή έμπνευσης.
Με σεβασμό σε όλα τα παραπάνω ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτινών «ΟΙ ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ», στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων από την ίδρυσή του, διοργανώνει εσπερίδα το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 στις 6μ.μ. στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας με θέμα: «ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ: Ιστορία, Τέχνη, Πολιτισμός, Έμπνευση», υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.
Η Εσπερίδα έχει ως στόχο το ευρύ κοινό της Λάρισας να γνωρίσει όλα αυτά τα στοιχεία που κάνουν τόσο ξεχωριστό αυτόν τον τόπο και που με περίσσια αγάπη ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτινών στέκει ως θεματοφύλακας τους εδώ και 40 χρόνια.
Στην Εσπερίδα θα μιλήσουν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές και εκπαιδευτικοί.
Ομιλητές:
Ζάγκλη-Μπόζιου Μαίρη, ΕΕΔΙΠ του τμήματος Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,«Καλαρρύτες: Ιστορική Αναδρομή»
Κατσίκης Απόστολος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Η Καλαρρυτινή Αργυροτεχνία και οι περιώνυμοι τεχνίτες του ασημιού»
Καλούσιος Δημήτριος, Θεολόγος, Φιλόλογος, Ιστορικός Ερευνητής, «Καλαρρυτινοί Αγιογράφοι»
Δημητρίου Ελένη, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής- Διευθύντρια 3ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, «Ο Κύκλος της Ζωής στους Καλαρρύτες»
Ζάγκλη Αικατερίνη, Κοινωνική Ανθρωπολόγος- Ιστορικός, Ειδική Παιδαγωγός, «Προίκα και Κυκλοφορία των Αγαθών στην Ορεινή Κοινότητα των Καλαρρυτών τον 19ο αιώνα»
Την εκδήλωση συντονίζει η κ. Καλοκαιρινού Φανή Αρχαιολόγος, Λαογράφος, Διευθύντρια Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας.
Στο χώρο του Μουσείου Θα εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα καλαρρυτινής αργυροτεχνίας από τον καλαρρυτινής καταγωγής Χρυσοχόο, Τεχνίτη και Εκπαιδευτικό Αργυροχρυσοχοΐας Τσουμάγκα Χρήστο.
Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση (μπουφές) με Παραδοσιακά Εδέσματα των Καλαρρυτών καθώς και Μουσική-Τραγούδια από την Δημοτική Παράδοση των Καλαρρυτών.
Συμμετέχουν οι Μουσικοί:
Μόκας Πέτρος, τραγούδι
Μπακαγιάννης Βασίλης, κλαρίνο
Ρούμπος Νίκος, κλαρίνο
Λίταινας Γιάννης, λαούτο
Τσόκας Κώστας, ντέφι

Είσοδος Ελεύθερη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here