Εργαστήρι με τον Δρ. Τed Fleming για τη σύγχρονη Δημοκρατία και τις προκλήσεις της

380

 Από τις 11 έως 13 Οκτωβρίου 2018 στην Λάρισα

Ο Δήμος Λαρισαίων ανακοινώνει την υλοποίηση τριήμερου εκπαιδευτικού εργαστηρίου με τίτλο «Η σύγχρονη Δημοκρατία στα χρόνια της κρίσης: προκλήσεις και ευκαιρίες». Το εργαστήρι σηματοδοτεί την έναρξη των δράσεων του Πανεπιστημίου των Πολιτών στο πλαίσιο του προγράμματος Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει .

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει και να προβληματίσει τους συμμετέχοντες γύρω από τα θέματα της δημοκρατίας, της ιστορίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καθοδηγητής θα είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia  Ted Fleming, ένας εξαιρετικός ομιλητής και διακεκριμένος στοχαστής του επιστημονικού πεδίου της Εκπαίδευσης Ενηλίκων και επιστημονικός υπεύθυνος του Πανεπιστημίου των Πολιτών της πόλης μας.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να ενισχύσει την κατανόηση των συμμετεχόντων αναφορικά με τη φύση και τις ευθύνες της δημοκρατίας καθώς επίσης και τις προκλήσεις (οικονομική κρίση, προσφυγική κρίση, άνοδος ακραίων, ξενοφοβικών και ρατσιστικών κινημάτων στην Αμερική και στην Ευρώπη) με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη στη σύγχρονη εποχή. Θα γίνει αναφορά στην ιστορία της δημοκρατίας, τις μορφές και τις ιδιαίτερες έννοιες, τους κανόνες και τις διαχρονικές αξίες, τις απειλές του παρόντος καθώς και στις θεωρητικές προσεγγίσεις των σημαντικότερων στοχαστών του  πεδίου όπως ο Freire,ο Habermas και ο Honneth. Επιπλέον, θα συζητηθεί και η μεθοδολογία αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων πόρων για την υλοποίηση δράσεων, που προωθούν την έννοια της δημοκρατίας στη σύγχρονη κοινωνία.

Το εκπαιδευτικό εργαστήρι είναι δωρεάν και απευθύνεται σε παιδαγωγούς, κοινωνικούς επιστήμονες, εκπροσώπους φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της εκπαίδευσης και της Δια Βίου μάθησης καθώς και σε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τις 11 έως τις 13 Οκτωβρίου 2018 και η συνολική του διάρκεια είναι 15 ώρες. Αναλυτικά:

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 – ώρες 18:00 – 21:00

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 – ώρες 18:00 – 21:00

Σάββατο,  13 Οκτωβρίου 2018 – ώρες 09:00 – 15:00

Για πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:

– στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, τηλ.: 2410680249 (Τσιούγκου Κλεονίκη) και 2410680205 (Νάτσιου Βάγια)

– στην ιστοσελίδα https://learninglarissa2016.wordpress.com/proegg_dimokr_krisis/

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΗ

Ted Fleming Ο Δρ. Ted Fleming είναι Καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Teachers College, Columbia University, Νέα Υόρκη. Υπήρξε ανώτερος ακαδημαϊκός και επικεφαλής Τμήματος στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας Maynooth και Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων An Cosan. Του απονεμήθηκε πτυχίο B.Sc. (NUIM) και ένα B.D. πριν από την απόκτηση μεταπτυχιακών σπουδών (M.A & Ed.D.) στο Teachers College, με τον Jack Mezirow ως ακαδημαϊκό σύμβουλο. Σπούδασε επίσης με τον Paulo Freire στη Βοστώνη. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο «Ζωντανή Θεωρία Ζωής της Μετασχηματίζουσας Μάθησης» (2014) από το Teachers College του Πανεπιστήμιου Columbia για την «αρχική συμβολή του στην ανάπτυξη της θεωρίας της μάθησης» – γράφοντας για τη θεωρία του Axel Honneth. Το 2016 εκφώνησε την εναρκτήρια διάλεξη στη μνήμη του Mezirow στο Πανεπιστήμιο της Columbia.  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here