«Επιστροφή στην κανονικότητα’’ για τις Ένοπλες Δυνάμεις σημαίνει και καταβολή των ειδικών τους αποζημιώσεων»

337

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σχετικά με την χαρακτηριστική καθυστέρηση που επιδεικνύει η Πολιτεία για την καταβολή της αποζημίωσης για νυχτερινή απασχόληση, αλλά και μιας σειράς άλλων ειδικών αποζημιώσεων, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο ν. 4472/2017 για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021», προέβλεπε με σαφήνεια ότι οι άνδρες και οι γυναίκες των ΕΔ δικαιούνται ειδικών αποζημιώσεων, λόγω της ιδιοτυπίας των συνθηκών εργασίας τους, πέραν των πέντε ημερών την εβδομάδα, αλλά και λόγω νυχτερινής απασχόλησης.

Για την εφαρμογή των ανωτέρω, ο ίδιος νόμος προβλέπει την έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία ωστόσο, παρά την παρέλευση 2 ετών, δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Επιπλέον, και ειδικά στον Στρατό Ξηράς έχει σταματήσει από 01-01-2018 να καταβάλλεται ακόμη και η αποζημίωση για εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας σε ημέρες αργίας, που ανερχόταν στο ποσό των 8,80 ευρώ/υπηρεσία.

Με την ερώτησή της η Ευαγγελία Λιακούλη καλεί τους 2 συναρμόδιους Υπουργούς να εφαρμόσουν τα όσα η Πολιτεία έχει θεσμοθετήσει, δεδομένου ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης επέδειξαν υψηλό επαγγελματισμό, αυταπάρνηση και φιλοπατρία, παρά τις μεγάλες εισοδηματικές περικοπές που υπέστησαν. «‘’Η επιστροφή στην κανονικότητα’’ μπορεί να βρει πεδίο δόξης λαμπρό στην επιτέλους καταβολή των δεδουλευμένων των στελεχών των ΕΔ», καταλήγει το κείμενο της ερώτησης της Λαρισαίας πολιτικού χαρακτηριστικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς (1) Οικονομικών, (2) Εθνικής Άμυνας

Θέμα: «Ζήτημα δικαίου η καταβολή Αποζημίωσης Νυχτερινής απασχόλησης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων»

Ο ν. 4472/2017 (ΦΕΚ Α’ 74/19-5-2017) για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021» με σαφή διατύπωση στο άρθρ. 127, παρ. Δ, προβλέπει πως τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και αυτά των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), λόγω της ιδιοτυπίας των συνθηκών εργασίας τους, πέραν των πέντε ημερών την εβδομάδα, δικαιούνται ειδικής αποζημίωσης, η οποία ανέρχεται στο ποσό των σαράντα έξι ευρώ (46) για κάθε επιπλέον ημέρα απασχόλησης.

Επιπρόσθετα, στο ίδιο άρθρο και συγκεκριμένα στην παρ. β. προβλέπεται πως «Στο ίδιο ως άνω προσωπικό, καθώς και το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που αποδεδειγμένα εργάζεται κατά τις νυκτερινές ώρες χορηγείται ειδική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των δύο ευρώ και εβδομήντα επτά λεπτών (2,77 €) ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης», ενώ παράλληλα ορίζεται πως το ανώτατο όριο των ωρών νυχτερινής απασχόλησης, οι όροι και προϋποθέσεις χορήγησης της εν λόγω αποζημίωσης καθορίζονται με κοινή απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.

Μέχρι την υπογραφή της εν λόγω ΚΥΑ υπάρχει, επίσης, πρόβλεψη ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας μονάδων, έτσι όπως ορίζεται από παλαιότερες διατάξεις τόσο πρωτογενούς, όσο και δευτερογενούς νομοθεσίας.

Ωστόσο, τα συνδικαλιστικά όργανα των ΕΔ καταγγέλλουν πως παρότι παρήλθαν δύο και πλέον έτη από την ψήφιση του ν. 4472/2017 και των όσων εκεί ρητά ορίζονται, δεν έχει γίνει καμία κίνηση από πλευράς της Πολιτείας, προς την κατεύθυνση της καταβολής της Αποζημίωσης Νυχτερινής απασχόλησης ή του επιδόματος αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας μονάδων. Επιπλέον, στο ίδιο πλαίσιο έχει σταματήσει από 01-01-2018 να καταβάλλεται στο Στρατό Ξηράς η αποζημίωση για εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας σε ημέρες αργίας που ανερχόταν στο ποσό των 8,80 ευρώ/υπηρεσία.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι μια ευνομούμενη Πολιτεία οφείλει να εφαρμόζει τα όσα η ίδια έχει νομοθετήσει.

Δεδομένου ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης επέδειξαν υψηλό επαγγελματισμό, αυταπάρνηση και φιλοπατρία, παρά τις μεγάλες εισοδηματικές περικοπές που υπέστησαν.

Δεδομένου ότι το κυβερνητικό σύνθημα που κάνει λόγο για «επιστροφή στην κανονικότητα» μπορεί να βρει πεδίο δόξης λαμπρό στην επιτέλους καταβολή των δεδουλευμένων των στελεχών των ΕΔ.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Αν είναι ενήμεροι για τα όσα τα συνδικαλιστικά όργανα των στελεχών των ΕΔ καταγγέλλουν;
2. Αν έχει προβλεφθεί αντίστοιχο κονδύλι για τον Προϋπολογισμό του 2020;
3. Πότε θα εκδοθεί η ανωτέρω ΚΥΑ του άρθρ. 127 παρ. Δ του ν. 4472/2019, προκειμένου τα στελέχη των ΕΔ να αρχίσουν να λαμβάνουν την αποζημίωση για νυχτερινή απασχόληση;
4. Αν υπάρχει σχεδιασμός για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων από το 2017 μέχρι σήμερα;
5. Αν προτίθενται να καταβάλλουν τις αποζημιώσεις για εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας σε ημέρες αργίας που ανερχόταν στο ποσό των 8,80 ευρώ/υπηρεσία και διακόπηκαν από 1/1/2018;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ευαγγελία Λιακούλη – Ν. Λάρισας

Βασίλης Κεγκέρογλου – Ηρακλείου

Κώστας Σκανδαλίδης – Αθήνας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here