Επίσπευση των εκτιμήσεων για αποζημιώσεις των καλλιεργειών που επλήγησαν από παγετό στο Δήμο Τεμπών ζητάει ο Δήμαρχος Γιώργος Μανώλης.

286

Την επίσπευση των εκτιμήσεων και την απόδοση δίκαιων αποζημιώσεων, τύπου “Ιανού”, ζήτησε με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης μετά την επίσκεψή του στις περιοχές του δήμου Τεμπών, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από τον παγετό.
«Σε διάστημα λιγότερο των δέκα πέντε ημερών για δεύτερη φορά, εντός του μηνός Μαρτίου, στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Τεμπών, για μερικές ώρες η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το μηδέν, όψιμος παγετός έπληξε σοβαρά, τις δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά και τα μποστάνια. Ιδιαίτερα στις αμυγδαλιές, αλλά και στις βερικοκιές και τις ροδακινιές των πεδινών περιοχών, που βρίσκονται στα ευαίσθητα στάδια της ανθοφορίας ή της καρπόδεσης, η μη αναμενόμενη για την εποχή, πτώση της θερμοκρασίας προκάλεσε μεγάλη ζημία. Η σοβαρότητα της δημιουργηθείσας κατάστασης προκύπτει από τις εκτιμήσεις των ίδιων των δενδροκαλλιεργητών, που ενημέρωσαν άμεσα τους αρμόδιους φορείς.
Η σχεδόν εξάωρη πτώση της θερμοκρασίας μέχρι και τους -3,5 βαθμούς Κελσίου, προκάλεσε σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών αμυγδαλιάς. Για να κατανοηθεί το μέγεθος του προβλήματος πρέπει να αναφερθεί ότι στην συγκεκριμένη περιοχή παράγεται περίπου το 20% του αμυγδάλου στη χώρα. Από την καταστροφή δεν γλίτωσαν όμως, και χωράφια με βερικοκιές, ροδακινιές ,ακόμη και τα μποστάνια. Ειδικά η καλλιέργεια μποστανικών δεν καλύπτεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ όταν η ζημιά γίνει πριν την 1 Απριλίου. Είναι ένας από τους λόγους και όχι ο μοναδικός, που παραγωγοί, αλλά και ως δημοτική Αρχή, ζητάμε την άμεση τροποποίηση του αναχρονιστικού κανονισμού αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
Όπως γίνεται πλέον κατανοητό, μετά από τρίτη συνεχόμενη χρονιά ζημιάς,οι καλλιεργητές βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση».
Με δεδομένη την ανάγκη συνέχισης της φροντίδας των καλλιεργειών αλλά και της γενικότερης οικονομικής κρίσης που πλήττει και τον αγροτικό κόσμο, ο Γιώργος Μανώλης, ζητά την επίσπευση των εκτιμήσεων και την άμεση αποζημίωση των καλλιεργητών, όπως έγινε με τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του “Ιανού”. Στην προσπάθεια αυτή καλούμε να έχουμε αρωγούς τους βουλευτές του Νομού μας και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας.
Σήμερα από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ του Δήμου Τεμπών, έγινε αναγγελία ζημιάς και θα ακολουθήσουν εντός δεκαπέντε ημερών η κατάθεση των δηλώσεων ζημιάς από τους παραγωγούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here