Επιλέγω καλλιέργεια ή με επιλέγει ;

1192

Του Γιώργου Κατσαντώνη

Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος

 

Μου έχει τύχει πληθώρα περιπτώσεων συζητήσεων μεταξύ αγροτών  – παραγωγών σχετικά με την αγροτική επιχείρησή τους και την προσδοκούσα παραγωγή τους. Στο τέλος αυτών των συζητήσεων, επειδή τύχαινε να βρισκόμουν σαν θεατής στην μεταξύ τους ομιλία, καταλήγανε αρκετοί στην εξής ερώτηση Τι να βάλουμε του χρόνου 

Φυσικά υπήρχαν και περιπτώσεις συζητήσεων, που ζητούσαν απλώς την γνώμη μου σχετικά με το πώς να εκμεταλλευτούν το αγροτεμάχιο τους. Ουσιαστικά, ζητούσαν, αν θα τοποθετήσουν αροτραία καλλιέργεια ή δενδρώδης καλλιέργεια. Στην λίστα των επιλογών τους, τους πρόσθετα και άλλες καλλιέργειες όπως αρωματικά φυτά, ενεργειακά φυτά κ.λ.π.

Η τακτική που ακολουθείτο τις περασμένες δεκαετίες βασιζόταν στο μοναδικό δεδομένο που είχαν στη διάθεση τους που ήταν η τιμή που σημείωνε το κάθε προϊόν την προηγούμενη χρονιά, μια τακτική που τελικά έχει αποδειχθεί <<κακός σύμβουλος>> στο πέρασμα των χρόνων.

Όλα αυτά διαδραματίζονται φυσικά, σε μια εποχή όπου η οικονομική δυσπραγία δεν επιτρέπει στους παραγωγούς την παραμικρή απόκλιση στο κόστος παραγωγής. Τα περιθώρια κέρδους των καλλιεργειών είναι πλέον οριακά και συνεπώς η επιλογή της καλλιέργειας δεν μπορεί να είναι ένα ραντεβού στα τυφλά που θα επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Με βάση τα παραπάνω, εξέφρασα λοιπόν, την γνώμη μου και άποψή μου σε ορισμένους αγρότες – παραγωγούς για την επιλογή της καλλιέργειας. Το πρώτο πράμα που τους ανέφερα ήταν το εξής : Δεν επιλέγουμε εμείς τι θα τοποθετήσουμε στο αγροτεμάχιό μας άλλα το ίδιο το χωράφι. Αρκετοί ακούγοντας την εξής φράση γέλασαν, άλλοι διέκοψαν την συζήτηση, υπήρχαν και κάποιοι οι οποίοι ρώτησαν να τους εξηγήσω την παραπάνω πρότασή μου. Και προχώρησα στην ακριβή επεξήγηση και αιτιολόγηση της πρότασής μου παραθέτοντας τα παρακάτω.

Κάθε αγρότης – παραγωγός, όταν αποφασίζει να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή και την αγροτική ” κουλτούρα ” γενικότερα, πάντα θα πρέπει να έχει στο μυαλό του, ότι η επιδίωξη του και το πρωταρχικό του μέλημα είναι η μέγιστη παραγωγή με το λιγότερο κόστος παραγωγής. Οι τελευταίες 7 λέξεις μου, υπάγονται στην αγροτική κουλτούρα και όχι στην αγροτική παραγωγή. Άλλο καλλιεργώ για να καλλιεργώ και άλλο καλλιεργώ υπαγόμενος στους κανόνες της αγροτικής << κουλτούρας >>, της σωστής αγροτικής << κουλτούρας >>. Τι εννοώ με τα παραπάνω;

Ας παραθέσω λοιπόν τα 2 βήματα που πρέπει να πράξει κάθε αγρότης – παραγωγός που ενδιαφέρεται και αναζητά τι καλλιέργεια να τοποθετήσει στο μέλλον ( χωρίς να κοιτάει τι έβαλε ο γείτονας, άρα αυτό θα βάλω και εγώ).

  1. Πραγματοποιεί εδαφοανάλυση. Το πρώτο πράμα, η πρώτη ενέργεια δράσης του, θα πρέπει να είναι η ανάλυση του εδάφους του χωραφιού του που θα εκμεταλλευτεί μελλοντικά. Με αυτή την ενέργεια αμέσως θα έχει στα ” χέρια” του τα 3 πιο σημαντικά στοιχεία α ) Το ph του εδάφους του ( όξινο,ουδέτεροαλκαλικό ), β) την μηχανική σύσταση του εδάφους του ( άμμοςιλύςάργιλος ) και γ) παρουσίαση των βασικών θρεπτικών στοιχείων Ν, PK ) και αν υπάρχει περίσσεια τους ή έλλειψή τους για μελλοντικό προγραμματισμό λίπανσης.
  2. Μελέτη μετεωρολογικών πληροφοριών της περιοχής του. Υπάρχουν περιοχές στον Ελλαδικό χώρο που παρουσιάζουν έντονες βροχοπτώσεις, άλλες περιοχές παρουσιάζουν έντονη ξηρασία, παγετό τους χειμερινούς μήνες κ.λ.π. Αν σε μια περιοχή παρουσιάζονται έντονα φαινόμενα βροχοπτώσεων έγκειται φυσιολογικά ο κίνδυνος μυκητολογικών ασθενειών σε κάθε καλλιέργεια λόγω υπερβολικής υγρασίας.

Αν ανατρέξουμε στην παρουσίαση μιας καλλιέργειας, σύμφωνα με την Γεωπονική επιστήμη, θα παρατηρήσουμε ότι δίνονται πληροφορίες για κάθε καλλιέργεια ξεχωριστά, σε τι εδάφη ευδοκιμεί και σε τι phΚάθε καλλιέργεια, ευδοκιμεί σε συγκεκριμένες τιμές ph και σε συγκεκριμένα εδάφη. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό σημείο που πρέπει να αποστηθίσει ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Mε όλα λοιπόν τα παραπάνω γραφόμενα μου, θέλω να καταλήξω και να επισημάνω ξανά, ότι κάθε αγρότης – παραγωγός για να έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα από την αγροτική εκμετάλλευση της γης του, δεν θα πρέπει να έχει ως << φάρο >> την τιμή του παραγόμενου προϊόντος μιας καλλιέργειας ή το τι έβαλε ο γείτονας. Θα πρέπει να ακολουθήσει από την αρχή και να μελετήσει τους παράγοντες της γης  και του κλίματος της περιοχής του, ώστε να οδηγηθεί στην σωστή επιλογή καλλιέργειας, που δεν πρέπει να ξεχνάμε, δεν τοποθετούμε εμείς, άλλα το ίδιο το χωράφι μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here