Επανατοποθετούνται προτομές των Ευριπίδη, Σοφοκλή και Αισχύλου που είχαν κλαπεί

362

Mε σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία του Τυρνάβου και των ανθρώπων του στον χώρο της Τέχνης, ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης έκανε πράξη τη δέσμευσή του τον περασμένο Αύγουστο, όταν από τον χώρο του Ανοιχτού Θεάτρου στον Προφήτη Ηλία Τυρνάβου άγνωστοι έκλεψαν τις τρεις χάλκινες προτομές των τραγικών ποιητών της αρχαιότητας Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη που κοσμούσαν το ανοικτό θέατρο Τυρνάβου.

Η δέσμευση τότε και η πράξη σήμερα του κ. Σαρχώση έχει να κάνει με την κατασκευή εκ νέου των προτομών.

Μιλώντας χθες στην «Ε» ο κ. Σαρχώσης σημείωσε ότι είναι υποχρέωση του Δήμου Τυρνάβου να προχωρήσει στην αποκατάσταση των προτομών μετά την κλοπή. Για τον λόγο αυτό ήρθε σε επαφή με τον Τυρναβίτη δημιουργό των αγαλμάτων και καταξιωμένο γλύπτη κ. Γιώργο Καλακαλά, ο οποίος έδωσε τη συγκατάθεσή του και φυσικά τα προπλάσματα ώστε να δημιουργηθούν οι νέες προτομές.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες λόγω του κινδύνου οι προτομές να γίνουν πάλι στόχαστρο των κλεφτών μετάλλων, θα τοποθετηθούν με τις βάσεις τους στο κέντρο του Τυρνάβου, σε ειδικό χώρο, στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο, όπου και ελαχιστοποιείται η περίπτωση κλοπής. Φυσικά στον χώρο θα τοποθετηθούν και όλα εκείνα τα μέσα προστασίας και φύλαξής τους.

Η κατασκευή έχει ανατεθεί στην Αθήνα σε χυτήριο αγαλμάτων και προτομών και η κατασκευή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτομές που κλάπηκαν το περασμένο καλοκαίρι ήταν από μπρούτζο (χαλκό), δωρεά του γνωστού καταξιωμένου Τυρναβίτη γλύπτη κ. Γιώργου Καλακαλά και τοποθετήθηκαν μπροστά από το Ανοιχτό Θέατρο «Παλιό Λατόμι» μετά την ολοκλήρωσή του και των βοηθητικών χώρων στις 10 Οκτωβρίου 2010 επί δημαρχίας κ. Χρήστου Κιτσίδη.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here