Ενημερωτική καμπάνια ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας, για το αγροτικό πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι»

247

* Κλιμάκιο του αγροτικού τμήματος επισκέφθηκε αγροτικούς φορείς και το δήμαρχο Λαρισαίων

Η στήριξη των άμεσων αναγκών του αγροτικού κόσμου μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η συγκυρία της πανδημίας, ο οποίος παραμένει «αόρατος» για το ΥΠΑΑΤ και την κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά και η σημασία της διαμόρφωσης ενός νέου παραγωγικού συμβολαίου που θα αναγνωρίζει την αξία του πρωτογενούς τομέα και θα δίνει βιώσιμες λύσεις σε δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων κλιμακίου του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα με αγροτικούς φορείς της περιοχής καθώς και με το δήμαρχο Λάρισας.
Πιο συγκεκριμένα, το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής τον υπεύθυνο του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε. Λάρισας Χρήστο Παπαδημητρίου, τα μέλη Θανάση Ντούγκο, Σάκη Σιούλα, Βασίλη Μίγα καθώς και τον δημοσιογράφο Χρήστο Αθανασιάδη, επισκέφθηκε:
τον αγροτικό συνεταιρισμό ΘΕΣγη, με τον πρόεδρο Παναγιώτη Καλφούτζο, τον αντιπρόεδρο Βαγγέλη Παναγιώτου και τον υπεύθυνο δημητριακών Ιωάννη Τσιώλη
τον αγροτικό συνεταιρισμό Γιάννουλης Λάρισας, με τον πρόεδρο Δημήτρη Λεωνιδάκη
το δημαρχείο Λαρισαίων, με τον δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, τα μέλη του κλιμακίου, κατέθεσαν τις θέσεις και τις απόψεις του επικαιροποιημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ “Μένουμε Όρθιοι” που περιλαμβάνει ξεχωριστά μέτρα, συγκεκριμένα και κοστολογημένα, για τον πρωτογενή τομέα.
Πρόκειται για άμεσα μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ, που αφορούν επιπλέον ποσό που απαιτείται σήμερα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου πέραν των οριζόντων μέτρων και της ενεργοποίησης των εργαλείων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και των χρηματοδοτικών εργαλείων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που έτσι κι αλλιώς είχαν προβλεφθεί πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.
Όπως ανέφεραν τα στελέχη του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε., ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης του αγροτικού τομέα με εθνικούς πόρους 150 εκατ. που ανακοίνωσε η κυβέρνηση υπολείπεται των αναγκών και επεσήμαναν ότι αυτό που διακρίνει την πολιτική διαχείριση της κρίσης στον αγροτικό τομέα μέχρι σήμερα είναι η αποσπασματικότητα, η προχειρότητα, η αναβλητικότητα και τελικά η έλλειψη σχεδίου για την υποστήριξη της μετάβασης σε μια βιώσιμη, με όρους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς, ελληνική γεωργία.


Παράλληλα, μίλησαν για τις εφικτές προτάσεις άμεσης στήριξης σε σειρά τομέων, αναφέρθηκαν στα σημερινά, σοβαρά προβλήματα νευραλγικών κλάδων της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, αλλά και στην σημασία της ενίσχυσης και της ώθησης συνολικά του πρωτογενούς τομέα ως βασικού συστατικού της ελληνικής οικονομίας.
ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ:
Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης
Καλύπτει 1.900.000 νοικοκυριά στα οποία συμμετέχουν αγρότες, άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι (εργαζόμενοι με μπλοκάκι, με εργόσημο και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), εποχικοί εργαζόμενοι, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δημιουργοί, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού, ΑμεΑ. Το επίδομα αφορά σχεδόν 4 εκατ. άτομα, έχει διάρκεια τέσσερις μήνες και το κόστος του αναμένεται να ανέλθει στα 3,5 δισ. ευρώ.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
Κτηνοτρόφος παντρεμένος με 2 παιδιά με καθαρό περσινό εισόδημα 9.000€
ΣΥΡΙΖΑ
3.200€από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης
Ενίσχυση με βάση μέσο ποσό ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση: 1.800€
Σύνολο: 5.000€
ΝΔ
Ενίσχυση με βάση μέσο εκτιμώμενο ποσό ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση: 720€
Σύνολο: 720€
Επιπλέον του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης προβλέπονται μέτρα συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα:

Γεωργία-Κτηνοτροφία
Μέτρα στήριξης του εισοδήματος των αγροτών
• Στήριξη των κτηνοτρόφων για απώλεια εισοδήματος λόγω χαμηλών τιμών πώλησης (αμνοερίφια και λοιπή ζωική παραγωγή) σύνολο 80 εκ.
• Ειδική ενίσχυση ελαιοκαλλιέργειας λόγω πτώσης ζήτησης και τιμών ύψους 120 εκ. (πρόβλημα που προηγείται της πανδημίας)
• Ειδικό σχέδιο απόσταξης οίνου με ενίσχυση ύψους 30 εκατ. του συγχρηματοδοτούμενου επιχειρησιακού προγράμματος οίνου για την αλλαγή χρήσης των αποθεμάτων ώστε να καταστεί δυνατή η απορρόφηση της παραγωγής της αμπελουργίας αυτή την καλλιεργητική περίοδο.
• Μείωση των εισφορών ΕΛΓΑ για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο κατά 20% με κάλυψη του κενού από εθνικούς πόρους, ύψους 35 εκατ.
• Επιτάχυνση των πληρωμών του δημοσίου προς δικαιούχους (παλαιές οφειλές, υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης, μέτρα ΠΑΑ, κλπ)
Το Κράτος ως αγοραστής «ύστατης καταφυγής» για την απορρόφηση παραγωγής πληττόμενων κλάδων
• Ειδικό πρόγραμμα απορρόφησης παραγόμενων προϊόντων ύψους 30 εκατ. για στήριξη κοινωνικών και κρατικών δομών (κοινωνικά παντοπωλεία/τράπεζες τροφίμων, γηροκομεία, σχολεία) με φρέσκα αγροτικά προϊόντα αγροτικών συνεταιρισμών νωπών κηπευτικών, φρούτων εποχής, γαλακτοκομικών ειδών, ελαιολάδου.
Αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020


• Άμεση ενεργοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος «Φρούτα & Γάλα στα σχολεία» ύψους 4.8 εκ. περίπου για το 2020 που λόγω ‘ανωτέρας βίας’ μπορεί να αξιοποιηθεί, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Επιτροπής, για αγορά και διανομή σε δημόσια νοσοκομεία, κοινωφελή ιδρύματα και τράπεζες τροφίμων.
Ενίσχυση ρευστότητας μέσω Χρηματοδοτικών Εργαλείων
• Άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας (έχουν εξαγγελθεί πόροι 250 εκατ. για την χρηματοδότηση των αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων (μέχρι 200 χιλ για αγρότες και 500 χιλ για επιχειρήσεις), σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ, για την παροχή μερικών εγγυήσεων για δάνεια κεφαλαίου κίνησης καθώς και για την μερική ή πλήρη επιχορήγηση προμηθειών εγγυήσεων για τη χορήγηση δανείων (αφορά και την αλιεία).
• Άμεση ενεργοποίηση του νεοιδρυθέντος Ταμείου Εγγυήσεων ΠΑΑ για την χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων στη γεωργία άνω των 10 χιλ ευρώ με πόρους κοντά στα 450 εκ. και με την εγγύηση 80 εκ. του ΠΑΑ.
• Άμεση ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου των μικροπιστώσεων που προέβλεπε η σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων του ΠΑΑ με την νομοθέτηση του σχετικού νομοσχεδίου που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
• Καταβολή του 70% των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ στους αγρότες πριν το καλοκαίρι στη βάση του μέσου όρου των δηλώσεων των περασμένων τριών ετών.

Αλιεία
• Στήριξη των πληττόμενων αλιέων με το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης (για παράδειγμα αλιέας παντρεμένος με 2 παιδιά με καθαρό περσινό εισόδημα 9.000€ θα λάβει 3.200 € μέχρι και τον Σεπτέμβρη).
Άμεσα μέτρα στήριξης με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας & Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ 2014-2020)
• Αντιστάθμιση για την απώλεια εισοδήματος με το μέτρο για την προσωρινή παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων για τους αλιείς εκτιμώμενου ύψους 10 εκατ.
• Παροχή αντιστάθμισης και χορήγηση κεφαλαίου κίνησης για την παραγωγή στην υδατοκαλλιέργεια και την μεταποίηση με το μέτρο για τη δημόσια υγεία συνολικού ύψους 30 εκατ.
Το επόμενο χρονικό διάστημα, τα μέλη του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, θα συνεχίσουν τις επισκέψεις σε αγροτικούς φορείς και δήμους του νομού Λάρισας.
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here