Εκτός κυκλοφορίας 3.700 οχήματα Λαρισαίων

340

Αρκετοί, αλλά λιγότεροι κατά 30% σε σχέση με το 2017 ήταν οι Λαρισαίοι που επέλεξαν με την εκπνοή του περασμένου χρόνου να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός τους στην εφορία για να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και να γλιτώσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις.

Οι γνωστές “ουρές” επανεμφανίστηκαν για μια ακόμη χρονιά στους διαδρόμους της οικονομικής υπηρεσίας του νομού αλλά οι ιδιοκτήτες θα ήταν περισσότεροι αν δεν είχε μεσολαβήσει το τραγικό περιστατικό της πυρκαγιάς στη Β΄ΔΟΥ Λάρισας που κατέστρεψε όλες τις πινακίδες, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν όταν αποφάσισαν να τις ξαναπάρουν…

Έτσι από τις 5.360 πινακίδες που κατατέθηκαν το 2017, πέρυσι 2018 περιορίστηκαν στις 3.709 αλλά ωστόσο ο αριθμός παραμένει μεγάλος, αποδεικνύοντας πως το κίνητρο για την «ακινητοποίηση» των οχημάτων χιλιάδων εποχούμενων παραμένει ισχυρό. Είναι ενδεικτικό πως από το 2012 και εφεξής κατά μέσο όρο “παρκάρονται” 4.650 πινακίδες, πράγμα που σημαίνει ότι αντίστοιχος αριθμός οχημάτων αποσύρεται από τους δρόμους.

Ειδικότερα το 2012 είχαν κατατεθεί 4.305 πινακίδες, εκ των οποίων 1.473 στην Α΄ εφορία και 2.832 στη Β΄ εφορία Λάρισας. Το 2013 ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 5.545, το 2014 κατατέθηκαν συνολικά 5.163 πινακίδες, το 2015, 3.673, το 2016 το σύνολο των πινακίδων ήταν 4.159, το 2017 εκτοξεύτηκαν στις 5360 και το 2018 στις 3709.

Σημειώνεται πως η κατάθεση των πινακίδων δεν συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου, αλλά απλή ακινησία. Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στη ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου. Για αυτό το διάστημα το ΙΧ δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για αυτό, ούτε το τεκμήριο υπολογίζεται στη φορολογική δήλωση ούτε και φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται για όσους τουλάχιστον έχουν άνω των 1.928 κυβικών οχήματα ούτε κόστος κίνησης και συντήρησης υπάρχει… Έξοδα σεβαστά, που επιβαρύνουν σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και που όπως φαίνεται σε μια περίοδο οικονομικής στενότητας συνιστούν δυσβάσταχτο και στενάχωρο βάρος…

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΕ 18 ΜΗΝΕΣ

Πάντως οι πινακίδες δεν παραμένουν για πάντα στα ράφια στην εφορία. Μετά από κάποιο διάστημα καταστρέφονται και περνούν στην ανακύκλωση. Επειδή μάλιστα τα τελευταία χρόνια μαζεύονται πολλές η ΑΑΔΕ περιόρισε το χρόνο φύλαξής τους. Έτσι μόλις περάσουν 18 μήνες από την ημερομηνία της κατάθεσης (υποβολή δήλωσης ακινησίας οχήματος) οι πινακίδες θα καταστρέφονται. Η προηγούμενη διάταξη προέβλεπε την καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας 24 μήνες μετά από την ημερομηνία της κατάθεσης τους. Στην περίπτωση που οι πινακίδες κυκλοφορίας ενός οχήματος καταστραφούν και δοθούν για ανακύκλωση από την εφορία λόγω της παρέλευσης του 18μήνου και ο ιδιοκτήτης του οχήματος επιθυμεί να το θέσει εκ νέου σε κυκλοφορίας τότε θα πρέπει να λάβει μια σχετική βεβαίωση από την εφορία και να την υποβάλλει στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών. Επίσης θα πρέπει αν καταβάλλει και παράβολο έκδοσης πινακίδων ύψους 30 ευρώ. Όσοι συνεπώς έχουν θέσει σε ακινησία το αυτοκίνητό τους πριν από 18 μήνες, πολύ σύντομα οι πινακίδες κυκλοφορίας θα οδηγηθούν στον κάδο ανακύκλωσης.

Όσοι πάντως τις κατέθεσαν, θα πρέπει να περιμένουν κάποιο διάστημα πριν αποκτήσουν τη δυνατότητα ανάκτησής τους για ορισμένους μήνες του έτους, καταβάλλοντας (αναλογικά με τους μήνες χρήσης) μικρότερα τέλη. Οι διατάξεις για ανάκτηση πινακίδων «με τον μήνα» έχουν ετήσια ισχύ και οι τελευταίες, οι οποίες ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο, ίσχυαν μόνο για το 2018. Για να επανέλθει η δυνατότητα αυτή -όπως αναμένεται- απαιτείται η ψήφιση νέων διατάξεων. Τα τελευταία χρόνια πάντως, οι διατάξεις οι οποίες ψηφίζονται είναι πανομοιότυπες και προβλέπουν ότι:

– για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας (δηλαδή η αξία των τελών για 2 μήνες).

– για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

– για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών. Δηλαδή καταβάλλεται η αναλογία των τελών για κάθε μήνα, συν τα τέλη δύο μηνών ακόμη.

Οι παραπάνω επιλογές είναι, κατά περίπτωση, δεσμευτικές και δεν παρέχεται η δυνατότητα επιλογής άλλου χρονικού διαστήματος. Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να προχωρήσει σε άρση ακινησίας για τέσσερις μήνες τον Ιούνιο για παράδειγμα. Ή θα πρέπει να επιλέξει άρση ακινησίας για ένα μήνα, είτε για τρεις , είτε για επτά μήνες έως το τέλος του έτους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Σκέψεις

για αλλαγές

στα τέλη

Στο μεταξύ η ΑΑΔΕ αναμένει να δει την είσπραξη από τα τέλη κυκλοφορίας του 2019 για να εξετάσουν τυχόν αλλαγές στον σχεδιασμό του όλου συστήματος. Μεταξύ των εισηγήσεων που έχουν γίνει, είναι η αύξηση ή ακόμη και διπλασιασμός των κλιμακίων κυβισμού για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας. Επίσης, έχουν υπάρξει και εισηγήσεις για «τέλη κυκλοφορίας με το χιλιόμετρο», που πρακτικά οδηγούν και σε αύξηση των φόρων στα καύσιμα, αντί για την εφάπαξ πληρωμή του ετήσιου τέλους. Άλλες προτάσεις πάλι, συστήνουν μείωση των τελών κυκλοφορίας αλλά αύξηση των τελών ταξινόμησης, ιδιαίτερα λόγω της εισαγωγής αυξημένου αριθμού νέων οχημάτων στην κυκλοφορία μετά από μια δεκαετία μεγάλης κρίσης στην αγορά αυτοκινήτου.

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here