Έκθεση «Αποκτήματα 2» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας–Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

492

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας–Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα με στόχο την αξιοποίηση και ανάδειξη των έργων των συλλογών αγορών–δωρεών της παρουσιάζει στο αίθριο του 1ου ορόφου την ομαδική έκθεση «Αποκτήματα 2», με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών Θεσσαλών και μη από τη συλλογή της, σε συνέχεια της έκθεσης «Αποκτήματα» που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2018. Πρόκειται για έργα που φυλάσσονταν επί χρόνια στα «ντεπό» της Πινακοθήκης και «θα βγουν στο φως» μέσα από περιοδικές εκθέσεις, θεματικές ή χρονολογικές που θα οργανώνονται στο πλαίσιο αυτό.

Από την ίδρυση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας το 1983 η Συλλογή του Μουσείου ενισχύεται και δημιουργεί έναν διάλογο με την ευρύτερη πολιτιστική και εικαστική παραγωγή. Η διάδοση των εικαστικών τεχνών, η συνεργασία, η αξιοποίηση και η προβολή του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού υπήρξαν εξαρχής στόχοι της Πινακοθήκης. Στην διάρκεια των χρόνων λειτουργίας της, η Συλλογή εμπλουτίζεται με τη στήριξη των δωρητών, καλλιτεχνών και ιδιωτών, όπου ο ρόλος τους είναι καίριος και η συμπαράσταση στο έργο του Μουσείου ιδιαίτερης σημασίας καθώς η δωρεά αποτελεί έκφραση κοινωνικής ευθύνης και αγάπης για τον πολιτισμό. Με την έκθεση αυτή η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας παρουσιάζει για ακόμα μία φορά ένα χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της Συλλογής που έχει δημιουργηθεί πάνω σ’ αυτόν τον άξονα με έργα σημαντικών σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, Θεσσαλών και όχι μόνο.

Στην έκθεση συμμετέχουν είκοσι πέντε καλλιτέχνες και περιλαμβάνει παλαιότερα και νεότερα αποκτήματα της Συλλογής, που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970 έως το 2005 και μας δίνουν με αυτό τον τρόπο μία πληθώρα εικαστικών τάσεων και αποδόσεων. Πρόκειται για έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, μικτές τεχνικές, σχέδια, χαρακτικά, παστέλ και υδατογραφίες. Έργα διαφορετικών εικαστικών αναφορών και ρευμάτων αλλά όλα κάτω από ένα πρίσμα, το πρίσμα του συλλέγειν, συνομιλούν μεταξύ τους αλλά και το κάθε ένα καταδεικνύει χαρακτηριστικά την πορεία του δημιουργού του.

Καλλιτέχνες
Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, Αγήνωρ Αστεριάδης, Μάγδα Βαμβατήρα, Κώστας Γραμματόπουλος, Βαγγέλης Δημητρέας, Γεώργιος Καλακαλλάς, Ελένη Καλαμπαλίκη, Κατράκη Βάσω, Δημήτρης Κατσικογιάννης, Βάσω Κυριάκη, Γιώργος Λαζόγκας, Κώστας Μαλάμος, Λάζαρος Μαράβας, Κούλα Μαραγκοπούλου, Στάνισλαβ Μαριάνοβιτς, Φρόσω Μιχαλέα, Παύλος Μοσχίδης, Λάμπρος Ορφανός, Μίλτος Παπαστεργίου, Αριστείδης Πατσόγλου, Πωλ Σουλικιάς, Παναγιώτης Τέτσης, Θανάσης Τότσικας, Θανάσης Φαλιάγκας, Κλεάνθης Χατζηνίκος.
Την επιλογή και το στήσιμο της έκθεσης έκανε η Μάγδα Κουμπαρέλου Ιστορικός Τέχνης και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου «Φίλοι της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα».
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν οργανωμένες ανοιχτές ξεναγήσεις ελεύθερες για το κοινό οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00
Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 14:00
Είσοδος ελεύθερη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here