Εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του BAUHAUS

348

Ο Σύλλογος «Φίλοι της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο ΓκαίτεΑθήνας (GoetheInstitut) και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Λάρισας διοργανώνουν εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του BAUHAUSσήμερα Πέμπτη 16 Μαΐου στις 19:30 στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει εισηγήσεις για την διαχρονική επίδρασητου κινήματος στον βιομηχανικό σχεδιασμό, στο graphicdesign, στη φωτογραφία, στην εικαστική τέχνη και στην αρχιτεκτονική από τους Νικόλαο Πολύζο -Αρχιτέκτονα, Κωστή Τσιάχα – visualdesigner, Ελένη Γκισάκη – interiordesigner/πρόεδρο της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας, Ιφιγένεια Σδούκου–εικαστικό/εκπαιδευτικό και Ματίνα Μπουκουβάλα – Αρχιτέκτονα/Μηχανικό, υπό τον συντονισμό της Λούλης Μαργαρίτου – Αρχιτέκτονα καθώς και την προβολή του ντοκιμαντέρ «Bauhaus- Μοντέλο και Μύθος» (D 2010, 104), σκηνοθεσία: NielsBolbrinker&KerstinSutterheim, αγγλικά/γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους.
Υποστήριξη: Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα
Λίγα λόγια για το κίνημα και το ντοκιμαντέρ: ToBauhaus θεωρείται μέχρι και τις μέρες μας βασικός πυρήνας της μοντέρνας αρχιτεκτονικής και του μοντέρνου design. Όμως το «Bauhaus» δεν είναι μόνον το «κυβιστικό» λευκό σπίτι με την επίπεδη στέγη ή η καρέκλα με σκελετό από ατσάλινους σωλήνες ή η διάσημη λάμπα Bauhaus. ToBauhaus ήταν και εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο θεωρείται ακόμα και σήμερα πρότυπο σχολής. Εκεί δίδαξαν παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες όπως π.χ. οι JohannesItten, WassilyKandinsky, LyonelFeininger, PaulKlee, OskarSchlemmer, WalterGropius, MiesvanderRohe. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια σφαιρική κριτική παρουσίαση των καλλιτεχνικών και πολιτικών στόχων του Bauhaus από την επαναστατική του ίδρυση μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο και τη διάλυσή του στη ναζιστική εποχή μέχρι την κατασκευαστική δραστηριότητα στο νεοσύστατο Ισραήλ και τη γένεση του μύθου «Bauhaus» στις ΗΠΑ. Πρώην φοιτητές του Bauhaus ξετυλίγουν αναμνήσεις ενώ οι δάσκαλοι παίρνουν το λόγο μέσω αρχειακού υλικού.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here