«Εφυγε» ο παπα-Στάθης της Ελασσόνας

331

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
Φωτ.: Βαγγέλης Σαπουνάς

Συγκίνησε την τοπική κοινωνία της Ελασσόνας, τη γύρω περιοχή (Ολυμπιάδα, Τσαριτσάνη, Στεφανόβουνο, κ.ά.), το Ποντιακό στοιχείο της και όχι μόνο η πρόσφατη «κοίμηση» του συνταξιούχου ιερέα – πρωτοπρεσβυτέρου π. Ευσταθίου Πετρίδη, που «έφυγε» αθόρυβα από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών.

Πρόσφατα, στη γιορτή του Αγίου Ευσταθίου, στην εκκλησία της 361 Π.Α.Π., ο παπα – Στάθης (…όπως τον γνώριζε ο κόσμος) δεν εμφανίστηκε να συλλειτουργήσει με τον μητροπολίτη και άλλους ιερείς, κάτι που συνήθιζε να κάνει τα τελευταία χρόνια, στα ονομαστήριά του.
Λίγες μέρες αργότερα, μετά τη γιορτή του, η τοπική κοινωνία μάθαινε για τον θάνατο του σεμνού κληρικού, που διακρινόταν για την ευγένειά του και την αθόρυβη δραστηριότητά του, παρά τη συνταξιοδότησή του.
Ο εκλιπών παπα – Στάθης, που γεννήθηκε από πρόσφυγες γονείς στην Ολυμπιάδα Ελασσόνας, διέμενε στην Τσαριτσάνη.
Στην Εξόδιο Ακολουθία, στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Στεφανοβούνου, χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο αρχιερατικός επίτροπος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και ιερείς της Μητρόπολης Ελασσώνος και της Μητρόπολης Κοζάνης και Σερβίων.
Στον επικήδειό του, ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων αναφέρθηκε στις αρετές, στη ζωή και το έργο του εκλιπόντος κληρικού και στάθηκε ιδιαίτερα στην αφοσίωσή του στην Εκκλησία και στην υπακοή που τον διέκρινε προς όλες τις αποφάσεις της τοπικής Εκκλησίας και των μητροπολιτών της. Χαρακτηριστικά, τα όσα «κατέθεσε» ο κ. Χαρίτων, συγκινημένος: «Ο π. Ευστάθιος ήταν πάντα αφοσιωμένος στην Εκκλησία και υπάκουος ακόμη και ως συνταξιούχος κληρικός. Όταν η τοπική μας Εκκλησία ήθελε να καλύψει κάποια κενά, κάποιες λειτουργίες, πάντα τον καλούσε και ο ίδιος με χαρά πήγαινε και κάλυπτε τα όποια λειτουργικά κενά.
Χειροτονήθηκε διάκονος το 1976 από τον μακαριστό μητροπολίτη κυρό Σεβαστιανό και ιερέας το 1977. Υπηρέτησε σε διάφορες ενορίες, στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τσαριτσάνης, στον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων Αετοράχης και τέλος στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Στεφανόβουνου.
Όλοι είμαστε ευγνώμονες για ό,τι εκείνος προσέφερε και κλίνουμε το γόνυ στη σεπτή σορό του και δεόμεθα με όλη την καρδιά μας προς τον Κύριο…».

Πηγή: eleftheria.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here