Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας: Οι τρόποι που θα λειτουργήσει η αγορά

419

Τρόποι λειτουργίας της αγοράς από 14 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου.

Δυστυχώς, η απόφαση που πάρθηκε για το μη άνοιγμα της αγοράς κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ήταν καταπέλτης για το ελληνικό εμπόριο και ειδικότερα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Δεν υπάρχει μέτρο που να αναπληρώνει τις απώλειες μιας κλειστής επιχείρησης.
Από τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας, ανακοινώνεται ότι δημοσιεύθηκε η απόφαση (Δ1α/Γ.Π.οικ.80189/12.12.2020) για τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από 14/12/20 καθώς και για το πως θα λειτουργήσει η παράδοση και παραλαβή εκτός καταστήματος (click away).
Ωστόσο απαραίτητες είναι κάποιες διευκρινίσεις για την ομαλή διεξαγωγή της λειτουργίας της αγοράς σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που εισέβαλαν στη ζωή μας.
Λιανεμπόριο
Αναστολή λειτουργίας των οικονομικών δραστηριοτήτων του λιανικού εμπορίου της παρ. 3, εξαιρουμένης της παρακάτω διαδικασίας:
Εξ αποστάσεως προαγορά/προεπιλογή των αγαθών μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away).
Καταχώρηση της παραγγελίας από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία) είτε μηνύματος (SMS) που φέρει τα εξής στοιχεία:
βα) επωνυμία, διεύθυνση και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου της επιχείρησης.
χρονικό διάστημα παραλαβής που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο (2) ώρες συνολικά
Παραλαβή από ένα (1) άτομο και μόνο στον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων.
Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.
Κατά την παραλαβή:
Τήρηση ελάχιστης απόστασης δύο (2) μέτρων μεταξύ πελατών,
Μέγιστος αριθμός ατόμων στην αναμονή: εννέα (9) άτομα
Μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής: δέκα (10) λεπτά.
Για το χονδρεμπόριο η νέα υπουργική απόφαση, προβλέπει ότι η μόνη περίπτωση που θα επιτρέπεται να βρίσκεται πελάτης εντός καταστήματος, θα είναι μόνο για επαγγέλματα που σχετίζονται με οικοδομικές δραστηριότητες.
Για τις μικρές επιχειρήσεις που μπορούν να εξυπηρετήσουν μόνο με τηλεφωνική παραγγελία, συστήνουμε να αναρτούν πινακίδες στα μαγαζιά τους, με τις οποίες ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι μπορούν να βγάζουν φωτογραφία τη βιτρίνα και τις τιμές, ώστε στη συνέχεια να κάνουν παραγγελίες.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας ενημερώνει τους καταστηματάρχες και το καταναλωτικό κοινό , ότι για τα καταστήματα που λειτουργούν και δεν βρίσκονται σε αναστολή, συνεχίζει να ισχύει το Εθνικό χειμερινό ωράριο που ίσχυε πάντα, με τη δυνατότητα λειτουργίας τις δύο θεσμοθετημένες Κυριακές 20 & 27 Δεκεμβρίου 2020.
ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ click away
Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή. Η απόφαση αυτή ελήφθη γιατί οι ταχυμεταφορές έχουν φτάσει στα όρια της λειτουργίας τους.
Αν παρατηρηθούν εικόνες μαζικού συνωστισμού, δυστυχώς θα γίνει άρση και αυτού του μέτρου.
Μόνο ένας θα παραλαμβάνει την παραγγελία. Η παραγγελία θα παραδίδεται σε έναν και θα παραλαμβάνεται από έναν.
Θα επιτρέπονται ουρές έως 9 άτομα, και με απόσταση 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον.
Αυτό θα λειτουργεί σε επιχειρήσεις που θα έχουν μόνο είσοδο έξοδο σε δρόμο.
Τα πρόστιμα
Πληροφορίες και καταγγελίες θα γίνονται στο 1520 του υπουργείου Ανάπτυξης. Επιχείρηση που θα έχει μέσα πελάτη θα έχει και διοικητικό πρόστιμο και κλείσιμο της επιχείρησης.
Το πρόστιμο για μία επιχείρηση με παρουσία πελάτη εντός του καταστήματος ανέρχεται από 2.000 έως 50.000 ευρώ και τιμωρείται με αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημερολογιακές ημέρες.
Για τους καταναλωτές με παρουσία εντός καταστήματος, επέρχεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ και για τη μη επίδειξη εντύπου προαγοράς ή SMS του προμηθευτή το ίδιο ποσό.
Αγαπητοί συνάδελφοι έμποροι, αξιοποιήστε με κάθε τρόπο ότι μπορείτε πάντα με ασφάλεια και διαχειριστείτε με κάθε επιτρεπτή μέθοδο το αδιέξοδο, στο οποίο περιήλθαμε.
Αυτή η μέθοδος του click away, είναι σίγουρα ανέφικτη για να λειτουργήσει η αγορά, αλλά αυτή την στιγμή είναι το μόνο εργαλείο που διαθέτουμε.
Σας εφιστούμε την προσοχή σε όλα τα παραπάνω μέτρα και σας συνιστόύμε υπομονή και ψυχραιμία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here