Ε. Λιακούλη: «Λύσεις τώρα για τους αιγοπροβατοτρόφους»

364

Ερώτηση για την σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με βάση σχετικό έγγραφο που περιείχε τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου του δήμου Τυρνάβου, αλλά είναι βέβαιο ότι απηχεί σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις του συνόλου σχεδόν των αντίστοιχων Συλλόγων, σε όλη την Επικράτεια.

Στην ερώτησή της η βουλευτής Λάρισας απευθύνει στον αρμόδιο Υπουργό ερώτημα σε σχέση με τη μειωμένη τιμή του αιγοπρόβειου κρέατος, όπως και αυτής του αιγοπρόβειου γάλακτος, οι οποίες υπέστησαν αναίτια και αδικαιολόγητη μείωση από πλευράς των γαλακτοβιομηχανιών και παρότι όλα τα οικονομικά στοιχεία (εξαγωγές φέτας, κατανάλωση τυροκομικών, ισολογισμοί βιομηχανιών) δεν συνηγορούσαν σε κάτι τέτοιο.

Η Ευαγγελία Λιακούλη στο κείμενο της ερώτησής της αναφέρεται, ακόμη, στη μείωση των σχετικών ελέγχων για νοθεία και ελληνοποιήσεις στο γάλα, οι οποίοι αποδεδειγμένα από τον Ιούλιο του 2019 βαίνουν συνεχώς μειούμενοι, όπως και για τις Εξισωτικές Αποζημιώσεις του έτους 2013-2014, οι οποίες με υπαιτιότητα της Πολιτείας δεν αποδόθηκαν σε μεγάλο αριθμό δικαιούχων κτηνοτρόφων.

Επιπρόσθετα προβλήματα του ζωτικού αυτού κλάδου της κτηνοτροφίας που καταγράφονται στην ερώτηση και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από πλευράς του Υπουργείου είναι η ανάγκη επιχορήγησης των παραγωγών, των οποίων το ζωικό κεφάλαιο πλήττεται από τον καταρροϊκό πυρετό, όπως και οι De minimis ενισχύσεις του προηγούμενου έτους, που δεν χορηγήθηκαν παρότι υπήρχε η σχετική δυνατότητα. Τέλος η βουλευτής από τη Θεσσαλία υιοθετεί και σχετική πρόταση των Κτηνοτρόφων του Δήμου Τυρνάβου, οι οποίοι ζητούν η επιστροφή σχετικού κονδυλίου (από πρόστιμο) της Ε.Ε. προς την χώρα μας για τους βοσκοτόπους, να διοχετευτεί αποκλειστικά στην κτηνοτροφία και την εξισωτική αποζημίωση του έτους 2020.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. Υπουργέ,
Πρόσφατα, έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συνάντησής σας με τον κ. Πρωθυπουργό, με αφορμή τον επίσημο απολογισμό έργου του υπουργείου σας, όπου εκθέσατε τις δράσεις που θα ξεκινήσουν ή αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2020. Στις εν λόγω δράσεις, οι οποίες ανακοινώθηκαν, ωστόσο, φαίνεται ότι δυστυχώς η αιγοπροβατοτροφία δεν κατέχει περίοπτη θέση, παρότι ως διακριτός κλάδος της κτηνοτροφίας αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων.

Στο παραπάνω πλαίσιο, σκόπιμο είναι να επισημανθούν για μια ακόμη φορά τα κομβικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και χρήζουν άμεσης επίλυσης, έτσι όπως διατυπώθηκαν προς εσάς πρόσφατα από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο του δήμου Τυρνάβου, αλλά είναι βέβαιο ότι απηχούν τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα του συνόλου σχεδόν των αντίστοιχων Συλλόγων:

α) Σε σχέση με τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος: η κατάσταση παραμένει δραματική, μετά την αναίτια και αδικαιολόγητη μείωση, στην οποία προέβησαν οι γαλακτοβιομηχανίες τα προηγούμενα χρόνια και παρότι όλα τα οικονομικά στοιχεία (εξαγωγές φέτας, κατανάλωση τυροκομικών, ισολογισμοί βιομηχανιών) δεν συνηγορούσαν σε κάτι τέτοιοι. Το πρόβλημα βεβαίως γιγαντώνεται και από τη μείωση των σχετικών ελέγχων για νοθεία και ελληνοποιήσεων στο γάλα, οι οποίοι αποδεδειγμένα από τον Ιούλιο του 2019 βαίνουν συνεχώς μειούμενοι. Να σημειωθεί βέβαια ότι παρεμφερές, είναι και το ζήτημα της μειωμένης τιμής του αιγοπρόβειου κρέατος.

β) Σε σχέση με τις Εξισωτικές Αποζημιώσεις για το 2013-2014 και αφορούν την κατάφωρη αδικία που υπέστη μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων, λόγω μιας «τεχνικής» φαινομενικά λύσης, η οποία δόθηκε τότε, αλλά ουσιαστικά εξαφάνισε το δικαίωμα των κτηνοτρόφων σε αυτές.

γ) Σε σχέση με τον καταρροϊκό πυρετό και την ανάγκη επιχορήγησης των κτηνοτρόφων, των οποίων το ζωικό κεφάλαιο μαστίζεται από την εν λόγω ασθένεια.

δ) Σε σχέση με τις De minimis ενισχύσεις. Παρόλο που υπήρχε η δυνατότητα να χορηγηθούν ακόμη 48 εκ. ευρώ σε διάφορα προϊόντα ή εκτροφές μέχρι 31/12/2019, πράγμα που ουδέποτε συνέβη, οι κτηνοτρόφοι μετ’ επιτάσεως ζητούν, αυτές να χορηγηθούν έστω και τώρα, με την έναρξη της νέας 3ετίας (2020-2022), δεδομένου ότι η κατάσταση στον τομέα των τιμών γάλακτος και κρέατος παραμένει δραματική.

ε) Σε σχέση με τα βοσκοτόπια. Προσφάτως η Ελλάδα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, απέφυγε πρόστιμο 300 εκατ. ευρώ που της είχε υποβληθεί από την Κομισιόν, για τα βοσκοτόπια και αφορούσε τις στρεμματικές ενισχύσεις για τους βοσκοτόπους τα έτη 2009 έως το 2011, ύψους 15.383.972,53 ευρώ. Αυτά τα 300 εκ. ευρώ που θα επιστραφούν στη χώρα μας, προτείνουμε να τα διοχετεύσετε αποκλειστικά στην κτηνοτροφία και ειδικότερα να αυξήσετε το κονδύλι για την εξισωτική αποζημίωση του έτους 2020, ώστε να πληρωθούν παραπάνω οι Έλληνες παραγωγοί-κτηνοτρόφοι.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1. Τι σκοπεύετε να πράξετε σε σχέση με τις μειωμένες τιμές του αιγοπρόβειου γάλατος και κρέατος, οι οποίες σε 11 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας είναι ακόμη χαμηλότερες από πέρυσι, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ;
2. Σκοπεύετε να αυξήσετε τον αριθμό των ελέγχων, για νοθεία και ελληνοποιήσεις στο γάλα, προκειμένου να προστατευθεί τόσο ο παραγωγός, όσο και ο καταναλωτής;
3. Αν είστε ενήμερος και τι σκοπεύετε να πράξετε για το ζήτημα των εξισωτικών αποζημιώσεων του 2013-2014, που αφορούν χιλιάδες κτηνοτρόφους;
4. Δεδομένου ότι σε σχέση με το πρόβλημα των επιχορηγήσεων για τον καταρροϊκό πυρετό, έχετε ο ίδιος δεσμευθεί προσωπικά για την επίλυσή του, ποιο το χρονοδιάγραμμά σας;
5. Έχετε σκοπό να προχωρήσετε σε De minimis ενισχύσεις προς τους Έλληνες κτηνοτρόφους, δεδομένης της δραματικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει;
6. Σκοπεύετε να αξιοποιήσετε το ποσό των 300εκ. ευρώ που θα επιστραφούν στη χώρα, κατόπιν της Απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τους βοσκότοπους, προς όφελος του κτηνοτροφικού κλάδου, αυξάνοντας ειδικότερα το κονδύλι για την εξισωτική αποζημίωση του έτους 2020;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Ευαγγελία Λιακούλη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ