Δρόμος – πρότυπο η Ιουστινιανού

430

Αγνώριστη θα γίνει η οδός Ιουστινιανού, από τους πρώτους δρόμους μετά την Ασκληπιού, που θα μετατραπεί από κεντρική οδός σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.

Από δρόμος διπλής κυκλοφορίας και διπλής στάθμευσης, που είναι σήμερα, με την ολοκλήρωση των έργων η Ιουστινιανού θα διαθέτει μία λωρίδα κυκλοφορίας, μία λωρίδα στάθμευσης και ποδηλατόδρομο διπλής κατεύθυνσης ενώ θα μονοδρομηθεί με αντίθετες κατευθύνσεις από την Παναγούλη και την Υψηλάντου, αφού, σύμφωνα με τον μελετητή, οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας αποκτούν χαρακτηριστικά δρόμων γειτονιάς ενώ η κίνηση «μεταφέρεται» σε συλλεκτήριες οδούς, όπως η Παναγούλη και η 28ης Οκτωβρίου.
Η έναρξη των εργασιών ωστόσο, σύμφωνα με τρέχουσες εκτιμήσεις, μεταφέρεται για την άνοιξη του 2020, αφού νωρίτερα πρέπει να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των διαδικασιών και να ξεπεραστούν επίσης γραφειοκρατικά θέματα ενώ την ίδια περίοδο θα ξεκινήσουν ανάλογες εργασίες και σε οδούς όπως, μεταξύ άλλων, η Κολοκοτρώνη, η Κοραή κ.ά. Η ανακατασκευή της οδού Ιουστινιανού, με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με 1,7 εκατ. ευρώ ενώ το έργο είναι ενταγμένο στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Στην τεχνική περιγραφή σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως «το έργο αφορά στην πλήρη ανακατασκευή της οδού Ιουστινιανού από την οδό Παναγούλη έως την οδό Αλ. Υψηλάντου ώστε να ενταχθούν σ’ αυτόν ποδηλατόδρομος και νέα πεζοδρόμια (πεζόδρομοι) και να λειτουργήσει ως δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, στο πλαίσιο της μελέτης «Κυκλοφοριακή μελέτη εφαρμογής στην κεντρική περιοχή της Λάρισας».
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή μίας λωρίδας κίνησης οχημάτων, μίας στάθμευσης οχημάτων και ενός ποδηλατοδρόμου διπλής κατεύθυνσης στο κατάστρωμα της οδού, που διαχωρίζονται μεταξύ τους με νησίδα πρασίνου καθώς και την κατασκευή νέων πεζοδρομίων, σε διατομή ενιαίας στάθμης. Παράλληλα κατασκευάζεται νέο δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων το οποίο θα συνδεθεί με το αντίστοιχο της ΔΕΥΑΛ.
Η επιφάνεια κίνησης οχημάτων θα διαστρωθεί με τσιμεντένιους κυβόλιθους επί δαπέδου ελαφρώς οπλισμένου σκυροδέματος, ο ποδηλατόδρομος θα κατασκευαστεί με ελαφρώς οπλισμένο βιομηχανικό δάπεδο, τα πεζοδρόμια θα πλακοστρωθούν με τσιμεντόπλακες τύπου μωσαϊκά επί δαπέδου σκυροδέματος και για την κατασκευή των νησίδων πρασίνου θα χρησιμοποιηθούν πρόχυτα κράσπεδα οδοποιίας καθώς και διακοσμητικά κράσπεδα σκυροδέματος.
Στην οδό θα εγκατασταθεί νέο δίκτυο φωτισμού με φωτιστικά τύπου led, θα κατασκευαστεί νέο δίκτυο άρδευσης πρασίνου, θα φυτευθεί πράσινο και θα τοποθετηθεί η κατάλληλη κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση».

ΑΝΤΙΡΡΟΠΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
Στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, όπως είναι γνωστό, πέραν των μόνιμων κατοίκων, επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων ενώ «εμποδίζεται» η ανάπτυξη μεγάλης ταχύτητας.
Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τη μελέτη, μετά και τη μονοδρόμηση, το τμήμα της Ιουστινιανού από την οδό Παναγούλη έως και την 28ης Οκτωβρίου θα έχει μία κατεύθυνση προς την 28ης Οκτωβρίου ενώ αντίθετη κατεύθυνση θα έχει το τμήμα από την οδό Υψηλάντου έως την οδό 28ης Οκτωβρίου. Οι αντίρροπες κατευθύνσεις επιλέγονται ως μέτρο αποτροπής της κυκλοφορίας στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας ενώ οι οδηγοί για τον προορισμό τους θα πρέπει να επιλέγουν συλλεκτήριες οδούς, όπως για παράδειγμα η Παναγούλη, η 28ης Οκτωβρίου κ.ά.
Στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ έχει μελετηθεί όλη η περιοχή ενώ με την τμηματική υλοποίηση των έργων σε Ιουστινιανού, Κολοκοτρώνη και Κοραή θα τίθενται σε ισχύ οι νέες κυκλοφοριακές αλλαγές, όπως συμβαίνει με τα εξελισσόμενα έργα στην Ασκληπιού.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here