Δράσεις για ΚΑΡΠΑ και χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή

406

Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων στο πλαίσιο των προγραμμάτων πρόληψης και αγωγής υγείας, υλοποιεί σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας, τρεις εγκεκριμένες από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων (ΥΠ.Π.Ε.Θ.) δράσεις με θέμα την Παροχή Α’ Βοηθειών σε επείγουσες καταστάσεις και την εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ).

Συγκεκριμένα:
Ι. Ανοικτή εκδήλωση ευαισθητοποίησης του κοινού, στη «Βασική υποστήριξη ζωής με Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή», με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών & μαθητών Ε’ & ΣΤ’ Δημοτικού. Παρασκευή 17 Μαΐου, 11:00 – 12:30, Κεντρική Πλατεία της Λάρισας
Για την εκδήλωση συνεργάζονται η Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης & Υγειονομικών Αποστολών (Ε.Ο.Δ.Υ.Α.), το Περιφερειακό Τμήμα Λάρισας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών (ΕΠΟΜΕΑ) και ο κ. Χαράλαμπος Παρίσης, Δ/ντής Καρδιολογικού Τμήματος 404 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου (Γ.Σ.Ν.). Περιλαμβάνει επιδείξεις και πρακτική εξάσκηση ΚΑΡΠΑ σε ειδικά εκπαιδευτικά προπλάσματα (κούκλες) και Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές.

ΙΙ. Ενημέρωση – εκπαίδευση Μαθητών Ε’ – ΣΤ΄ Δημοτικού & Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Παροχή Α΄ Βοηθειών σε επείγουσες καταστάσεις – ΚΑΡΠΑ/ΑΕΑ
Η δράση υλοποιείται από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων (Τομέας Υγείας) και το ΕΚΑΒ Λάρισας
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε κάθε σχολική μονάδα και θα επαναλαμβάνεται κάθε σχολικό έτος. Η μάθηση εστιάζεται και βασίζεται στις αρχές της διαδραστικής εκπαίδευσης, με σημαντική μείωση του χρόνου των διαλέξεων και αύξηση του χρόνου διδασκαλίας μέσα από μικρές ομάδες, σταθμούς πρακτικής εξάσκησης δεξιοτήτων και ρεαλιστικά σενάρια εξομοίωσης καρδιακής ανακοπής με ειδικά εκπαιδευτικά προπλάσματα και απινιδωτές.

ΙΙΙ. Πιστοποιημένο Σεμινάριο σε σαράντα δύο (42) Εκπαιδευτικούς Α/θμιας Εκπ/σης στη «Βασική υποστήριξη ζωής με Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (BLS/AED)». Ημερομηνία διεξαγωγής Κυριακή 19 Μαΐου.
Το σεμινάριο έχει συνολική διάρκεια 5 ωρών και είναι εγκεκριμένο και πιστοποιημένο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (European Resuscitation Council, ERC). Αφορά στη παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης σε βασικές αλλά σωτήριες γνώσεις και δεξιότητες, για την εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ) σε περιπτώσεις Καρδιακής Ανακοπής σε ενήλικες και παιδιά, σύμφωνα με τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες του ERC.
Επιπλέον ο Δήμος Λαρισαίων μετά τη προμήθεια 29 απινιδωτών οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε Δημοτικά κτίρια και Δημοτικές Αθλητικές Εγκαταστάσεις υλοποίησε το Σάββατο 11 Μαΐου πιστοποιημένο σεμινάριο στη «Βασική Υποστήριξη Ζωής με Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (BLS/AED, ERC)», στο οποίο συμμετείχαν εξήντα Δημοτικοί υπάλληλοι.
Στους επιτυχόντες εκπαιδευόμενους χορηγήθηκαν πιστοποιητικά επάρκειας 5ετούς διάρκειας (διεθνούς αναγνώρισης) από το ERC, το οποίο είναι και ο μοναδικός επίσημα αναγνωρισμένος φορέας στην Ευρώπη, που υλοποιεί και πιστοποιεί προγράμματα BLS/AED.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here