Δημοτικά τέλη με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά

635

Στον έλεγχο και την εναρμόνιση της περιουσιακής κατάστασης και των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων οικιών και επιχειρήσεων που αναγράφονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, προκειμένου τα δημοτικά τέλη να αντιστοιχούν στα πραγματικά τετραγωνικά, θα πρέπει να προχωρήσουν οι δημότες Λάρισας – όπως και όλης της χώρας – μετά και την πρόσφατη ψήφιση του νόμου 4647/19 (ΦΕΚ 204/16-12-2019) του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η εφαρμογή του νέου νόμου – υποχρεωτικά από την 1η του νέου έτους έως και την 31η Μαρτίου – που συνδέεται με τα ανταποδοτικά τέλη, δεν έχει γίνει ακόμη ευρέως αντιληπτή στους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να απευθυνθούν με λογαριασμούς της ΔΕΗ (σ.σ. όχι μόνο στο Δήμο Λαρισαίων για παράδειγμα, αλλά σε όλους τους δήμους όπου διαθέτουν ακίνητα) για να διασταυρωθούν τα τετραγωνικά μέτρα με τα αντίστοιχα μ2 στο Ε9 της Εφορίας.

Το μέτρο της κυβέρνησης που είχε εξαγγελθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση – υπό τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη – της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων που απαρτίζεται από τους αντιδημάρχους.

Με τον κ. Καλογιάννη να διευκρινίζει στην «Ε» πως «είναι ένα μεγάλο ζήτημα αυτή η κυβερνητική απόφαση για τη δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων και για την εξυπηρέτηση των δημοτών μας ο Δήμος Λαρισαίων θα λειτουργήσει Γραφείο Υποδοχής στο ισόγειο του Δημαρχείου».

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ

Όσοι δημότες διαπιστώσουν απόκλιση στα τετραγωνικά μέτρα του λογαριασμού ΔΕΗ (δημοτικά τέλη, ΤΑΠ) και στο Ε9 θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν τη διαφορά στον Δήμο όπου διαθέτουν το ακίνητο για να αποφύγουν τα πρόστιμα, αλλά κυρίως για να καταβάλλουν εφεξής τα πραγματικά δημοτικά τέλη που τους αναλογούν.

Όπως σημειώνεται στον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο 4647/19 («Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις») και στο τέλος του άρθρου 51 («Ρυθμίσεις σχετικά με δημοτικά τέλη»), «Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.3.2020, χωρίς την επιβολή προστίμων για τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνο από την 1η.1.2020».

Δηλαδή οι πολίτες θα πρέπει να απευθυνθούν στον Δήμο τους, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου, για να υποβάλουν τη δήλωση με τα σωστά τετραγωνικά χωρίς να τους υποβληθεί πρόστιμο για την προηγούμενη περίοδο.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Όπως εξαγγέλθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι δήμοι θα έχουν στη διάθεσή τους «πλατφόρμα», όπου, άσχετα με το τι θα δηλώσουν οι πολίτες, οι Δήμοι θα μπορούν να διασταυρώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά μεταξύ λογαριασμών και περιουσιακής κατάστασης. Στην περίπτωση που οι πολίτες δεν δηλώσουν οι ίδιοι τη διαφορά και διαπιστωθεί από τον έλεγχο τότε τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά, καθώς θα ανέρχονται στο 60% των δημοτικών τελών και στο 200% του ΤΑΠ. Πρόστιμα που -να διευκρινισθεί- θα καταλογισθούν για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2020.

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ

Στην πρόσφατη απολογιστική συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ο κ. Θεοδωρικάκος είχε υπογραμμίσει, μεταξύ άλλων, ότι «κάναμε πράξη μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τη διαλειτουργικότητα με τα συστήματα της ΑΑΔΕ και από τις αρχές του 2020 θα μπορείτε να βάζετε τα δημοτικά τέλη με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά που δηλώνει ο κάθε πολίτης στο Ε9.

Πρόκειται για ένα μέτρο αυτονόητης δικαιοσύνης και νοικοκυρέματος, στο οποίο καλώ όλους τους δημάρχους να κάνουν ό,τι πρέπει, ώστε να λειτουργήσει το μέτρο δραστικά από την 1η Ιανουαρίου 2020. Ξεκαθαρίζω άλλη μια φορά ότι η βούληση της κυβέρνησης, η βούληση του υπουργού Εσωτερικών είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναδρομικά καμία επιβάρυνση για τους πολίτες και δεν πρόκειται να επιβληθούν αναδρομικά πρόστιμα για πολίτες που για οποιονδήποτε λόγο δήλωναν έως τώρα άλλα τετραγωνικά από αυτά που δήλωναν στο Ε9».

Το μέτρο κρίνεται δίκαιο από κυβέρνηση και δήμους, αφού σε πολλές των περιπτώσεων κατοικίες και επιχειρήσεις δεν έχουν δηλωθεί, καθώς «ηλεκτροδοτούνται από μία γραμμή» και έτσι, ενώ οι ιδιοκτήτες πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, για τα ίδια ακίνητα δεν καταβάλλουν τα αντίστοιχα δημοτικά τέλη.

Με την εφαρμογή του νέου μέτρου εκτιμάται πως οι Δήμοι θα αυξήσουν τα έσοδά τους από τα ανταποδοτικά τέλη χωρίς η Πολιτεία να υποχρεωθεί, στο μέλλον, σε πρόσθετες επιχορηγήσεις, όπως έπραξε την περασμένη εβδομάδα.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ

Κατά τα άλλα στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής έγινε ο απολογισμός έργου για το πρώτο τρίμηνο της νέας δημαρχιακής περιόδου, ενώ συζητήθηκε και η προετοιμασία κάθε αντιδημαρχίας για την επόμενη περίοδο.

Έμφαση δόθηκε από τον κ. Καλογιάννη στον βασικό στόχο της νέας περιόδου που δεν είναι άλλος από την προετοιμασία μελετών με σκοπό την ωρίμανση έργων, αλλά και διαγωνισμών (Πηνειός κ.λπ.) ενόσω θα εκτελούνται έργα που προγραμματίσθηκαν την προηγούμενη περίοδο και ήδη εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, σε ΠΔΕ και ιδίους πόρους.

Στα ζητήματα της Πολεοδομίας συζητήθηκε το θέμα του κοινόχρηστου χώρου 867 Γ’, η κατεδάφιση του οποίου θα έχει ως αποτέλεσμα να «ανασάνει» το Αρχαίο Θέατρο. Αναλυτική συζήτηση έγινε για τους τομείς όλων των αντιδημαρχιών, ενώ υπενθυμίζεται πως με το νέο νομικό καθεστώς η θητεία των αντιδημάρχων δύναται να ολοκληρωθεί στους έξι μήνες.

ΜΟΣΙΑΛΟΥ

Ο κ. Καλογιάννης ανακοίνωσε στους συνεργάτες του ότι στις 30 Δεκεμβρίου θα λήξει η συνεργασία του Δήμου με τη σημερινή γενική γραμματέα του Δήμου Λαρισαίων Βάσω Μόσιαλου, η οποία είχε αναλάβει καθήκοντα στις 30 Μαΐου 2017. Με τον κ. Καλογιάννη να χαρακτηρίζει «παραγωγική τη συνεργασία» και «σημαντική τη βοήθεια της κ. Μόσιαλου στον Δήμο» διευκρινίζοντας ότι η θέση του γενικού γραμματέα θα καλυφθεί.

ΝΤΑΓΙΑΝΝΗΣ

Να σημειωθεί πως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) δημοσιεύθηκε η πρόσληψη του οικονομολόγου και πρώην προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αμίλιου Νταγιάννη ως ειδικού συνεργάτη του δημάρχου Λαρισαίων. Ο κ. Νταγιάννης θα αναλάβει υπεύθυνος του αυτόνομου, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας, Γραφείου Εσωτερικού Ελέγχου του Δήμου Λαρισαίων. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νταγιάννης υπήρξε υποψήφιος με τη Συμπαράταξη Λαρισαίων στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Επίσης ως ειδική σύμβουλος στο γραφείου του δημάρχου προσελήφθη η κ. Σταυρούλα Μουρτζανού.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο κ. Καλογιάννης ανακοίνωσε χθες την απόφασή του να υποβληθεί τελικά σε χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη (μέση). Η επέμβαση προσδιορίζεται για μετά τις εορτές των Φώτων, εξέλιξη που θα σημάνει την ολιγοήμερη απουσία του κ. Καλογιάννη από τα δημαρχιακά καθήκοντά του.

 Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here