Δημήτρης Πλάτανος: Ο νεαρός από την Ελασσόνα που καλλιεργεί την σούπερ τροφή! – ΦΩΤΟ

2043

Ο Δημήτρης Πλάτανος είναι ένας νεαρός Παραγωγός Βιολογικής Καλλιέργειας Αρώνιας στην Άκρη Ελασσόνας. Ξεκίνησε πριν λίγα έτη να καλλιεργεί και να παράγει αρώνια με θέα τον επιβλητικό Όλυμπο, σε μία καταπράσινη τοποθεσία ενώ συσκευάζει και τυποποιεί το προιόν του, δημιουργώντας υπέροχες γεύσεις για τους λάτρεις του θαυματουργού αυτού φυλλοβόλου φρούτου που ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση και βοηθά στην καταπολέμηση της υπέρτασης. Ο Δημήτρης Πλάτανος μίλησε στο περιοδικό μας, τα “Ολύμπια Δρώμενα” για το βιολογικό προιόν που παράγει:

-Δημήτρη, πόσα χρόνια καλλιεργείς αρώνια και σε τι υψόμετρο;
-Η καλλιέργειά μας βρίσκεται από το 2016 σε ιδιόκτητες εκτάσεις στο ορεινό χωριό Άκρη Ελασσόνας, σε υψόμετρο περίπου 1100 μέτρων και δραστηριοποιείται στην παραγωγή καρπών ΑΡΩΝΙΑΣ, πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας

-Γιατί βιολογικά αρώνια και όχι συμβατικά;
-Η πρώτη μου σκέψη ήταν να μπορώ να δώσω στο παιδί μου καθώς και στον κόσμο ένα φρούτο πολύ υγιεινό, καθώς δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα φρούτο με θεραπευτικές ιδιότητες αναγνωρισμένο διεθνώς ως «φάρμακο της φύσης», για μια υπερτροφή και ο τρόπος καλλιέργειας να μην είναι βιολογικός.

-Τι συσκευασίες τυποποιείς και πόσο είναι γνωστά τα αρώνια στην επαρχία;
-Είναι ένας καρπός ως επί τω πλείστων άγνωστος στην επαρχία μας, κι έτσι προσπαθώ να κάνω τους ανθρώπους να τον γνωρίσουν πηγαίνοντας στα χωριά και μιλώντας στον κόσμο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Πέρα από τον φρέσκο καρπό αρώνιας ο οποίος είναι διαθέσιμος ήδη από τέλος Αυγούστου, ετοιμάζω τον αποξηραμένο καρπό αρώνιας (σταφίδα αρώνιας) αποξηραίνοντας τον στον ήλιο καθώς και τσάι αρώνιας που σε λίγο καιρό θα είναι διαθέσιμα. Κάναμε κάποιες δοκιμές για μεταποίηση του καρπού σε χυμό, μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, λικέρ…Θα υπάρξει συνέχεια…!

-Ποιες οι ευεργετικές ιδιότητες που έχει ο καρπός Αρώνιας;
-Ο καρπός Αρώνιας ανήκει στην κατηγορία των υπερτροφών. Είναι ένα φρούτο με θεραπευτικές ιδιότητες αναγνωρισμένο διεθνώς ως «φάρμακο της φύσης», καθώς είναι πλούσιο σε φυσικά αντιοξειδωτικά/φλαβονοειδή (ανθοκυανίνη, τανίνη), βιταμίνες (Α,Β,Β2,Β6,Β9,Β5,E,K,P και C) και μεταλλικά στοιχεία. Οι Ευεργετικές Ιδιότητες & η Διατροφική Αξία της Αρώνιας είναι πως:

-Βοηθά στις καρδιακές παθήσεις
-Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
-Έχει αντιφλεγμονώδες ιδιότητες και καταπολεμά τις ιώσεις
-Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
-Βοηθά στην παραγωγή καλής χοληστερόλης
-Προστατεύει το ουροποιητικό
-Βοηθά στην πέψη και ενισχύει τη μνήμη
-Έχει ευεργετικές δράσεις στο ήπαρ και τα νεφρά καθώς και ευεργετική δράση κατά του παγκρέατος
-Βοηθά στο στρες που ευθύνεται για την γέννηση διαφόρων νοσημάτων (ελκώδης κολίτιδα, Alzheimer..)
-Έχει αντικαρκινική δράση λόγω των ανθοκυανίνων που περιέχει
-Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων

Άκρη Ελασσόνας, τηλ. 697-1954972,
Εmail: [email protected]
Facebook: Aronia Berries Akris

Πηγή: elassona-city.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ